Redactieblog

6 reacties

‘Grote bedrijven gevolg acties milieuorganisaties’

Een groep schreeuwers bepaalt het beleid waarmee boeren te maken hebben, stelt Vergaderboer.

De roep om duurzaam boeren is groot. Niet dat de consument daar nu direct om vraagt, maar de schreeuwers van milieugroeperingen doen dat wel. Een kleine groep mensen die er met minimale middelen in slaagt om maximale aandacht te krijgen. Om jaloers op te worden.

De opmars van grote bedrijven wordt mede veroorzaakt door schreeuwers van de groep van milieuminnaars

Via de politiek en gesteund door de media bereiken ze hun doelen. Daar kunnen we wat van leren. Dat ze soms andere dingen bereiken dan ze willen, hebben ze niet door. In ieder geval zwijgen ze er over.

Een voorbeeld is de de opmars van grote bedrijven. Mede veroorzaakt door de schreeuwers van de groep van milieuminnaars. Zij protesteren immers continu tegen de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur.

Verder richten ze hun pijlen op de brandveiligheid van stallen, dierenwelzijn en de omgeving waarin het bedrijf staat. Kortom, een hele waslijst, waar de stallen van nu aan moeten voldoen.

Actievoerders van Varkens in Nood willen af van het houden van - in hun woorden - dieren in kooien. Dit is de onthulling van een kunstwerk in het Amsterdamse Westerpark: Ode aan het Varken.
Actievoerders van Varkens in Nood willen af van het houden van - in hun woorden - dieren in kooien. Dit is de onthulling van een kunstwerk in het Amsterdamse Westerpark: Ode aan het Varken.

Schreeuwers hebben de macht

Dat gebeurt vaak via nieuwe regelgeving. De liefde van de politiek voor de boer is de laatste jaren sterk bekoeld. Er zijn nogal wat partijen die denken te scoren met het vertalen van de teksten van milieumensen in wetgeving.

Het groene front in de Tweede Kamer is verschrompeld en boeren zijn het onderling vaak oneens. Zo kan een groep schreeuwers het beleid bepalen waarmee boeren te maken hebben. En zelf kunnen we mede door eigen schuld – verdeeldheid – geen vuist meer maken om er tegenin te gaan.

Kleine bedrijven stoppen er mee omdat investeringen niet op te brengen zijn

Dus krijgen we duurzaamheidseisen voor stallen. Daarvoor is de meetlat voor duurzame stallen ontwikkeld. De eisen zijn zo hoog dat die voor een klein of een kleiner bedrijf niet op zijn te brengen.

Daardoor is het gemengde bedrijf ook zo langzamerhand verdwenen. Varkens, kippen en koeien op één bedrijf zie je praktisch niet meer. Men specialiseert zich. Kleine bedrijven stoppen er mee omdat de investering niet op is te brengen.

Versnelde ontwikkeling naar grotere bedrijven

Dat komt door de actieve milieugroeperingen. Aan de ene kant roepen ze dat bedrijven veel te groot worden. Aan de andere kant krijgen ze het voor elkaar dat er strenge regels komen. Met als gevolg een versnelde ontwikkeling naar nog grotere bedrijven. Een effect dat ze nooit zullen gaan toegeven.

Milieugroeperingen erkennen en overzien de gevolgen van hun daden niet

Toch zijn ze daarvoor verantwoordelijk. Dat dit komt door hun eigen ongezonde pressie, daar praten ze niet over. Dat is hypocriet. Aan de kant staan roepen dat alles fout gaat, is gemakkelijk. De gevolgen van je daden erkennen en overzien, kunnen ze niet. Of willen ze niet.

Wij hebben er maar mee te maken. Ons verzet is te verwaarlozen. Redelijke eisen voor duurzaamheid zijn prima, onredelijke eisen niet. En die komen er te veel.

Laatste reacties

 • wruiten

  je hebt het bij het rechte eind

 • Bennie Stevelink

  Een deel van de milieuactivisten is tevens dieractivistisch gemotiveerd. Zij stellen zo duur mogelijke eisen, niet omwille van het milieu, maar om veehouderij onmogelijk te maken. Desnoods worden zelfs milieuproblemen verzonnen.

 • Maas1

  Vergaderboer slaat de spijker op zn kop!

 • jan hospers

  Geen politici die het zo mooi kan verwoorden.

 • Alco

  @ 11.31
  Als milieuproblemen "Verzonnen" worden ,moeten ze weerlegt worden omdat ze anders als "Waarheid" aangenomen worden.
  Een taak die het LTO verkwanseld.
  En dan zijn er weer mensen die zeggen: "Als de consument het nou eenmaal zo wil.
  Dan moet het LTO de boeren voorlichten hoe de moet!!!!!

  Trouwens eens met @vergaderboer dat het weleens hard kan gaan met de kleinere boeren, vooral nu met de leuke fosfaatpensioenen.

 • Noordam2

  Vergaderboer heeft gelijk en wat ik om mij heen hoor dan is er een kaalslag onder kleine bedrijven op komst

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.