Commentaar

3 reacties

‘Deur open naar goedkope bodemanalyses’

De goedkopere en snellere NIRS-methode is toegestaan, maar onduidelijk blijft of een nieuwe (gelijkwaardige) analysemethode officieel geaccrediteerd moet zijn door de Raad van Accreditatie.

De nieuwe analysemethode van Eurofins Agro om het P-Al-getal via Near InfraRed Sensing (NIRS) te bepalen, was niet geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie. Dat ontdekte Boerderij begin juli bij toeval na een groot vergelijkend onderzoek tussen bodemmonsters.

Of de bodemanalyses van Eurofins Agro rechtsgeldig voor de Meststoffenwet waren, kon niemand bevestigen. De Raad van Accreditatie (RvA) niet, de uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) niet en ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) niet.

CDM concludeert dat NIRS-methode legitiem is

Kortom, al deze partijen waren niet op de hoogte van een nieuwe analysemethode die een bodemlab op eigen initiatief toepaste. Om hierover duidelijkheid te krijgen, zette LNV Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) aan het werk om te beoordelen of de NIRS-methode nauwkeurig en betrouwbaar genoeg is.

3 maanden later concludeert CDM dat de NIRS-methode gelijkwaardig is aan de wettelijk voorgeschreven methode. Vervolgens meldt LNV dat er niet iets is gebeurd dat niet volgens de regelgeving is.

Goed nieuws: er is nu duidelijkheid voor alle boeren die van de Eurofins-bodemmonsters gebruikmaken

Het goede nieuws is dat er nu duidelijkheid is voor alle boeren die van de Eurofins-bodemmonsters gebruikmaken. Zij voldoen officieel aan de eisen voor de Meststoffenwet. Bovendien kunnen andere bodemlaboratoria nu ook gebruikmaken van de goedkopere en snellere NIRS-methode en zo de concurrentie aangaan met marktleider Eurofins.

Onduidelijk blijft of een nieuwe (gelijkwaardige) analysemethode officieel geaccrediteerd moet zijn door de Raad van Accreditatie

Jammer is dat het voor een boer onduidelijk blijft of een nieuwe (gelijkwaardige) analysemethode officieel geaccrediteerd moet zijn door de Raad van Accreditatie en de analysemethode zo voldoet aan alle wettelijke eisen. En dat dit ook duidelijk herkenbaar wordt weergegeven op zijn bodemmonsteranalyse.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Duidelijk is wel dat onze overheid met het grootste gemak meerdere maten hanteert. Of op z'n oud Hollands: "Hoe de wind waait staat m'n vestje". #IenR#Eurofins#ZwartePiet#CO2#Waterkwaliteit#Ammoniak

  • Bennie Stevelink

    NIRS zal vooral goedkoper zijn bij heel grote aantallen onderzoeken. Hoe groter het aantal hoe goedkoper het is.
    Halen concurrenten wel de aantallen die nodig zijn om goedkoper te zijn? Als ze dat niet halen zit Eurofins in een comfortabele positie: ze kunnen een prijs in rekening brengen die iets lager is dan de concurrenten terwijl de kostprijs voor Eurofins veel lager is. Een geweldig verdienmodel.

  • Dus kan de NIRS-techniek ook gebruikt worden om mest te bemonsteren?? Ik neem aan als het voor grondmonsters wettelijk goed is, voor mest ook dan.....

Of registreer je om te kunnen reageren.