Commentaar

‘De memorabele oogst van 2018’

Veel telers komen zwaar beschadigd uit de hete en droge zomer van 2018.

Het watertekort is eind september feitelijk voorbij in Nederland. Het werk van het ‘Management Team Watertekorten’ zit erop. Hoewel het watertekort officieel voorbij is, blijven grondwaterstanden nog maanden laag. Daardoor galmen de gevolgen van de extreme droogte van 2018 nog lang na op het boerenerf.

Al sinds 1996 maakt Boerderij – zowel in kilo’s als in euro’s – de balans op van alle relevante gewassen die veehouders en akkerbouwers oogsten. Zo ook in het speciale dikke oogstnummer van weekblad Boerderij.

De oogst van 2018 zal veel boeren nog lang heugen. Zelfs oudere boeren hadden nog nooit zo’n verbrand landschap gezien.

Lees ook: Gras maakt plaats voor woestijn en mais lijkt op prei

Wateroverlast in mei

In het voorjaar was er nog geen enkel teken dat het een extreem droog en heet jaar zou worden. In mei was er zelfs nog plaatselijk wateroverlast met gewasschade als gevolg. Maar in juni sloegen droogte en hitte langzaam maar zeker toe.

Zomer 2018 was volgens het KNMI de warmste in 3 eeuwen en een van de droogste sinds 1906. Het landelijk gemiddeld neerslagtekort liep begin augustus op tot meer dan 300 millimeter en ging zo over het recordjaar 1976 heen.

De zwarte lijn geeft de droogte van 2018 aan. Begin augustus was het droger dan in 1976 (rode lijn).

De droge zomer veroorzaakte veel stress op het boerenerf. Stress van het dag en nacht beregenen of van de zorgen of het nog wel goed komt met het gewas. Voor veel telers die niet mochten of konden beregenen, zijn de financiële zorgen nog lang niet over, zo blijkt ook uit de grote verschillen in gewassaldi.

De door telers voor het oogstnummer van Boerderij berekende saldi lopen namelijk uiteen van amper € 40 tot bijna € 10.000 per hectare. In de praktijk zijn geldelijke opbrengstverschillen nog extremer. Zo hebben veel Zeeuwse akkerbouwers hun uienoogst compleet moeten afschrijven wegens kwaliteitsproblemen. Die blijven zitten met een negatief saldo van € 2.000 per hectare. En voor een hele groep aardappeltelers wordt 2018 het derde seizoen op rij dat financieel slecht afloopt.

Vroege oogst nog niet binnen en afgerekend

Al is de oogst veel vroeger dan normaal, alles is nog niet lang niet binnen en afgeleverd en bovenal afgerekend in harde munten. Vooral het laatste zal bij menig boer nog de nodige napijn veroorzaken: voor veehouders die duur voer moeten aankopen en hun grasland opnieuw moeten inzaaien.

Lees ook: Droogte en hitte: wat leert de melkveehouder er van?

Voor veel akkerbouwers is de situatie nijpender. Hun liquiditeit is in het groeiseizoen altijd al erg laag. De producten zijn verkocht en afgeleverd. Er is veel geïnvesteerd in de teelt. En als er dan de komende maanden niet genoeg geld binnenkomt, komen veel telers zwaar beschadigd uit de zomer van 2018.

Voor sommige akkerbouwers zal de oogst van 2018 de spreekwoordelijke druppel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.