Commentaar

7 reacties

‘Grondmarkt vrij laten’

De (groene) deelstaatregering van Nedersaksen wil ingrijpen in de grondmarkt. Onder het mom van bescherming van jonge boeren wil ze een maximum voor de grondprijs, een drempel voor investeerders van buiten de landbouw en voorkeursrecht voor natuurorganisaties.

Het is een even interessante als gevaarlijke stap. De analyse is op zich goed: net als in Nederland is de grondprijs in de noordwestelijke Duitse deelstaat torenhoog gestegen tot soms meer dan een ton per hectare. Dat is inderdaad een hard gelag voor jonge boeren die een bedrijf over willen nemen van hun ouders.

Ook zit er zeker een risico in een toestroom van grote investeerders. Zijn ze niet te eenzijdig gericht op het (snelle) geld, en hebben ze wel oog voor duurzaam grondgebruik?

‘Eerlijk bedrag’ vaststellen ondoenlijk

Maar het middel is erger dan de kwaal. Er zijn zoveel factoren die de prijs van grond bepalen dat het ondoenlijk is om een ‘eerlijk bedrag’ vast te stellen. Denk aan grondsoort, ligging en waterhuishouding. Maar ook aan de toevallige omstandigheden van de koper: is het buurmans grond die precies past, dan heb je er meer voor over.

Basis onder financiering

Er is nog iets. Voor veel bedrijven betekent de hoge grondprijs een steviger basis onder hun financiering. Los van de ideologische bespiegelingen die je kunt houden over vrije markt en vrij ondernemerschap: meng je je hierin als overheid, dan kun je het alleen maar fout doen.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • farmerbn

  In Frankrijk heb je een systeem dat een lage grondprijs heeft opgeleverd. Ik heb altijd gedacht dat het ooit verboden zou worden (door EU) maar nu denk ik dat het Franse systeem wel eens overgenomen zou kunnen worden door andere landen. Alleen actieve boeren kunnen land kopen. Oude boeren krijgen geen pensioen als ze niet stoppen met boeren. Jonge boeren krijgen voorrang bij grondaankoop, daarna de kleine boer en als laatste de grote boer. Hierdoor zijn de grondprijzen 10% van die in NL. Koop je dus ruim 10 ha voor de prijs van een trekker.

 • a van Gerwen

  Farmerbn, of je er een concurrerendere landbouw mee krijgt is de vraag. Het klinkt mooi om kleine achterblijvende bedrijven te bevoordelen en grote efficiente koopkrachtige bedrijven te benadelen, maar of je er een sterke lanbouw mee krijgt is de vraag.

 • JKr

  Alleen de actieve agrariër gebruik laten maken van de fiscale vrijstelling bij verkoop. En voor beleggers de grond belasten in box 3.

 • farmerbn

  @A de v; Bij grondprijzen van 70.000 euro en hoger ben je zéker niet concurrerend. Als je als akkerbouwer of melkveehouder weet dat je over 10-15 jaar je hectares moet verdubbelen om mee te kunnen blijven doen dan kun je beter in Frankrijk boeren dan in Nederland. Trouwens hoeven die franse melkveehouders niet eens grond erbij te kopen om de melkproductie te verdubbelen omdat ze nu amper 8.000 liter melk per ha melken. Bijna elke melkveehouder heeft grond over voor akkerbouw (graan).

 • agro1

  nee hoor, niet in nl. het gat van rotterdam is heilig.

 • Zuperboer

  @farmerbn; Hoeveel kgds en hoeveel kgmelk verwacht jij redelijkerwijs te kunnen produceren op grond gelegen in Normandie/Bretagne ? En in het centrum van Frankrijk? Ik verwacht dat het met 10000kg / ha aardig ophoudt. Of denk jij van niet?

 • farmerbn

  Er groeit meer gras in Frankrijk tussen 15 oktober en 15 mei dan tussen 15 mei en 15 oktober. Je moet dus de winter-voorjaarsperiode gebruiken om evenveel gras te winnen als in NL. Doe je dat niet dan heb je een lage grasproductie. Maisproductie is gelijk met die in NL. Van oudsher gebruiken de Fransen de betere stukken land voor de akkerbouw en de slechtere voor gras. Ook de mestgift is erg laag op het grasland zodat er minder groeit. Boer je echter op z'n Hollands in West Frankrijk dan haal je dezelfde opbrengst als in NL. Denk er wel aan dat het bij een huurprijs van 120 euro per ha per jaar niet zo interressant is om erg veel kunstmest per ha te kopen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.