Commentaar

1 reactie

‘Soft cameraverdrag met slachterijen’

Staatssecretaris Van Dam heeft met de slachterijen en vleesverwerkers afgesproken dat er camera’s in alle slachthuizen komen.

Alle beelden, van de aanvoer tot en met het doden, kunnen vervolgens door de slachterijen beschikbaar worden gesteld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een groot offer was het niet voor de vleesindustrie. Permanent toezicht van de NVWA in de slachthuizen was er al. En vrijwel alle grote slachthuizen hebben al camera’s hangen voor de eigen bedrijfsvoering. Of omdat sommige afnemers dat eisen. Het nieuwe is dus dat de slachters bereid zijn de beelden vrij te geven aan de NVWA.

Symbolische en preventieve werking

Het cameraverdrag met de slachterijen ademt vooral goede wil uit van de slachthuizen. Ze zijn niet verplicht hieraan mee te werken. De camerabeelden worden ook niet langer dan vier weken bewaard. En om deze te vorderen, heeft de NVWA geen wettelijke bevoegdheid. Dat de NVWA straks achteraf kan meekijken in de slachthuizen heeft vooral een symbolische en preventieve werking. Bij vermoedens kunnen de archiefbeelden als medebewijs dienen of er misstanden plaatsvonden.

Stap in goede richting

Hoe soft het cameraverdrag ook is, het is een stap in de goede richting. Het is te hopen dat ook de kleinere slachters, die geen lid zijn van de brancheorganisaties, zich hierbij aansluiten. Want of mistanden nu in een grote of kleine slachterij plaatsvinden, ze tasten het toch al niet florissante imago van de veehouderij nog verder aan.

Eén reactie

  • farmerbn

    Camerabeelden om de controleurs van de NVWA te ondersteunen in hun geheugen.

Of registreer je om te kunnen reageren.