Redactieblog

12 reacties

‘Wakker Dier kan ons helpen’

Je hoeft geen vriend van Wakker Dier te zijn, maar soms lopen de belangen parallel.

Het is duidelijk dat ik geen vriend ben van Wakker Dier. Ze zetten ons in het hoekje van degenen die lak hebben aan dierenwelzijn. Wij bouwen de grote stallen en dat vindt Wakker Dier afschuwelijk en absurd.

‘Wakker Dier houdt van dieren, niet van mensen’.

Vogelgriep

“Dieren worden niet meer gezien als individuen en dat is erg. Als honderdduizend kippen worden geruimd, vanwege de vogelgriep, is dat een feit. Als je één kip iedere dag voert en dan moet afmaken, sta je er bij te huilen”, zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. Ze zegt er niet bij dat kippenhouders, die getroffen worden door de vogelgriep, als gezin aan de keukentafel wel degelijk hun tranen niet kunnen bedwingen. Wakker Dier houdt van dieren, niet van mensen, blijft mijn mening.

“Toch kan Wakker Dier ons wel helpen”, zegt Hanna. “We houden geen kippen en varkens om het aantal, maar om een inkomen te verdienen. De marges zijn klein omdat de consument niet meer wil betalen. Op dat terrein zijn de belangen van Wakker Dier en de boeren hetzelfde.” Ik kijk haar vragend aan.

‘Het is goed dat Wakker Dier via de supermarkten de consument bewerkt’.

“Niet de boer, maar de consument bepaalt wat wij leveren. Wij willen best meer ruimte voor de dieren, als de prijs maar goed is. Als de consument dat wil betalen, is het voor een groot deel over met de bouw van grote stellen. Daarom is het goed dat Wakker Dier via de supermarkten de consument bewerkt. Als alle supermarkten zouden besluiten dezelfde hoge eisen aan vlees te stellen, dan wordt het wat duurder, maar het dierenwelzijn verbetert. Je hoeft geen vriend van Wakker Dier te zijn, maar soms lopen de belangen parallel.”

Begrip voor boer

Geen vinger achter te krijgen. Maar dan mag je ook van Wakker Dier vragen dat ze met wat meer begrip richting de boer reageren. Nu is het een organisatie, die de boeren continu in een kwaad daglicht zet. Onbedoeld wellicht, maar het is wel het resultaat.

Ze moeten niet alleen denken aan het welzijn van de dieren, maar ook aan het boerengezin. Ze hebben er geen idee van hoe kwetsend het voor een boer is als er zo over zijn vak wordt gesproken. Want, ook bij grote aantallen is de boer begaan met zijn dieren.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Vergaderboer wijst weer naar <de consument> die niet meer wil betalen om zo een meer diervriendelijke veehouderij te krijgen. Laten we nu eens eerlijk zijn en hardop zeggen "De wereldmarkt bepaalt de (laagste) prijs, die de handel als uitgangspunt neemt voor zijn beleid". Willen we dat de consument een hogere prijs moet betalen voor diervriendelijke vlees en geen keuze meer heeft van lage prijs pakketten dan zal de vrije markt aan banden gelegd moeten worden. Zolang de consument kan kiezen, zal hij de laagste kilo prijs nemen. Ik kan hem / haar geen ongelijk geven want beide stukjes vlees smaken hetzelfde. Laten we eens stoppen met het idee "De consument bepaalt de prijs". Ik heb nog nooit kunnen afdingen bij de kassa. De prijs wordt bepaald door de winkelketens en de rest kan volgen of sterven.

 • oorspronkelijk

  paradox
  het ruimen van dieren is een voorschot nemen op ingrijpen van natuurlijke ziekte verwekkers die ook een slagveld kunnen aanrichten.
  door grote aantallen dieren en besmettingen wordt het virus of bacterie sterker
  een virus kan zelfs muteren
  misschien is de steriele omgeving van opgroeien en selectie één van de kwetsbaarheden.
  om dit op te lossen moet het veehouderij systeem opnieuw uitgevonden worden.
  dat wordt een kapitaal verslindende operatie

 • Oorspronkelijk: virus ontstaat in wild gevogelte. Dus de veronderstelling is fout..
  Agratax: inderdaad..

 • Mfb

  Het blijft een wolf in schaapskleren dat Wakker Dier.
  Nooit mee in zee gaan dus....

 • nic1

  Als je je product hoger in de markt wil zetten, zul je die markt moeten ontwikkelen en dat kost geld. Je kunt dat uitbesteden aan wakker dier, maar naar mijn mening is dat levensgevaarlijk en vragen om een mes in je rug.

 • yongone

  Wakker dier is gewoon een makkelijk verdien model over de rug van zogenaamd dieren. En met de makkelijkste voorspelbare groep mensen namelijk, boeren.

 • Attie

  Zit wat in, er gebruik van maken en je voordeel mee doen. Maar pas op zoals bij weidegang, dat het geen verplichting wordt. Dan ook samen een blok (protest) en binnen die koeien!!

 • JKr

  Als de postcodeloterij mij elk jaar net zoveel, als wk, geeft, ga ik minder varkens houden. Als deze loterij dat bij alle veehouders doet hebben we minder dieren. Ik zou willen dat ik met 10 varkens de kost kan verdienen.

 • alco1

  Als iemand ( Wakker Dier) een kind van je met een dronken kop dood rijdt en deze zuiplap een tientje geeft aan een broertje.
  Dan vindt @vergaderboer het toch wel een toffe man.
  Die van Wakker Dier zijn over het grootste deel zelf nog geen consument zoals ze het willen hebben.
  @Agratax. Mooi gesteld. "De vrije markt" aan banden leggen.
  Succes gewenst!

 • oorspronkelijk

  .......
  11.04
  als dieren sterven van de vogelgriep komen ze niet hier.
  in het wild levende dieren zijn sterker met betrekking tot dierziekten?
  een breed scala aan dna diversiteit maakt onze veestapel ook sterker
  de plofkip is het meest aansprekend negatieve voorbeeld
  varkens en koeien worden ingekruist met sterkere rassen

 • farmerbn

  Wakker dier kan ons niet helpen want ze leggen de lat steeds hoger totdat we allemaal geen vlees meer eten. Want dat is hun ultime doel. Het zijn mensen die in loondienst zijn van een organisatie die veel te besteden heeft. Die mensen worden betaald om de lat steeds hoger te leggen want anders worden ze werkloos.

 • koestal

  Waarom doet Wakker Dier niets aan het stierenvechten in Spanje,o ja dat is cultureel erfgoed ,dat is erg belangrijk in Europa,,pas geleden gooiden jagers in Spanje een everzwijn in een ravijn ,dat werd gefilmd en kwam in de media,grote commotie in Spanje.Als er elke zondag stieren met speren bewerkt worden in de arena ,s in Spanje vindt men dat de gewoonste zaak van de wereld,hoe selectief kan men zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.