Redactieblog

7 reacties

‘Melkveehouder moet gaan passen en meten’

Melkveehouders kunnen gaan rekenen nu de inhoud van de stoppersregeling bekend is.

Nu de stoppersregeling er sinds vorige week ligt, is duidelijk welke data van belang zijn voor de stopper. Ook de bedragen per koe en kalf of pink zijn bekend.

Eerste aanmeldingstermijn

20 februari 2017 en 1 oktober 2016 zijn belangrijk.
20 februari gaat de eerste aanmeldingstermijn open. Het vee op die datum bepaalt hoeveel dieren je kunt aanmelden voor de stopperspremie. Behalve als dat meer koeien zijn dan op 1 oktober 2016. Want het aantal melkkoeien waarvoor premie mogelijk is, is maximaal het aantal op 1 oktober. Meer melkkoeien houden voor de stoppersregeling heeft dus geen zin gehad, in de zin dat het meer premie oplevert. Wel moeten al die dieren afgevoerd worden.

Constructies

Zoals altijd bij dit soort regelingen worden ‘oplossingen’ uitgedacht. Meestal binnen de regels, soms op het randje. Er klonken uit meerdere hoeken al waarschuwingen die het aangaan van ‘constructies’ ten zeerste afraden. In de regeling zit zelfs een bepaling die het mogelijk maakt om de stopperssubsidie in te trekken voor situaties die niet ‘in overeenstemming zijn met het doel van de regeling’. Duidelijke taal. Het doel is immers minder fosfaat door melkvee in 2017 voor behoud van de derogatie en daar moet de stoppersregeling voor bijna een derde aan bijdragen.

‘Betekent deelnemen aan de stoppersregeling ook daadwerkelijk stoppen?’

Behoorlijke puzzel

Het wordt sowieso een hele toer om te bepalen wat de beste optie is. Veel verschillende situaties zijn er en dan moeten heel veel afwegingen worden gemaakt. Inclusief de vraag of deelnemen aan de stoppersregeling ook daadwerkelijk stoppen betekent. Daarmee moet dan in ieder geval gewacht worden tot in 2018. De vraag wat te doen, is daarbij niet alleen voor de stoppende melkveehouder een behoorlijke puzzel. Ook de melkveehouder die door wil, krijgt deze week meer duidelijkheid als de details van de GVE-regeling ook duidelijk worden. Hoeveel minder melkvee in 2017 en wat betekent dat voor 2018? Of misschien kunnen sommigen wel meer melken. De melkveehouder moet in ieder geval gaan passen en meten.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik hoop dat niemand zich aanmeldt voor deze executie regeling.
  Deze chantage middelen moeten maar eens aan de schandpaal komen.

 • brutus71

  We zullen zien, hoeveel boeren zich aan melden met deze regeling, ik denk dat deze trance vrij snel gevuld zal zijn, maar ik geloof niet dat er dit jaar meer dan 1000 melkveehouders stoppen

 • landboer

  Waarom niet alco?

 • boelenham

  Ik waarschuw melkveehouders goed na te denken bij de keuzelijst of niette stoppen , want zaken doen met de overheid ,betekend vaak dat zij kost wat kost ieder foutje zullen aangrijpen om je te korten , en ten tweede volgend jaar komt Wiebes het geld weer ophalen middels belasting , want de vergoeding is winst ,bij de overheid de mijn advies ,boer pas op je( kippen) sorry Koeien

 • farmer135

  het is een mooie mogelijkheid voor degenen die al van plan waren om te stoppen.

 • boelenham

  IK heb de partij voor de dieren nog niet horen protesteren tegen de slacht van 16000 runderen , ik vraag me af.... zijn ze wel VOOR DE DIEREN ,of zijn ze tegen boeren ?

 • koestal

  Dier& Recht, hebben ook nog niet gereageerd op de massale slacht van koeien,maken zich wel druk om dooie kalfjes,dat is ook zielug.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.