Redactieblog

1 reactie

'Meer of minder Martijn van Dam?'

Over een dikke maand zijn er verkiezingen. De man van 'minder, minder, minder' zal zeker fors winnen. Toch zal een nadenkende boer niet op die partij stemmen.

Dion Graus is PVV-woordvoerder van landbouw. Een amusant Kamerlid, dat vooral pleit voor dierenwelzijn. Dankzij zijn inzet kreeg het verbod op het houden van pelsdieren een meerderheid. Het PVV-standpunt om de EU te verlaten en zelfstandig verder te gaan, steunt hij van harte.

'Van Dam niet voor hectaretoeslagen'

“Rampzalig voor de boer", zegt Hanna. "Van onze zuivelproducten wordt driekwart geëxporteerd. In geen enkel land is de veehouder zo afhankelijk van de export. En wat denk je van de hectaretoeslagen? In Brussel staan andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, op de bres om de toeslagen ook na 2020 te behouden. In Nederland niet. En vooral de PvdA van Van Dam niet.”

Ik moet er ook niet aan denken om uit de EU te stappen. Stel dat de PvdA invloed op het landbouwbeleid houdt. Dan kunnen we de hectaretoeslagen wel schudden. Het is bekend hoe Martijn van Dam daarover denkt. Hij vindt dat de Nederlandse landbouw produceert volgens een verkeerd model. We werken efficiënt en produceren veel. Niet goed. We moeten het roer omgooien.

Dat betekent volgens hem duurzaam produceren en een betere kwaliteit leveren. We moeten koploper zijn wat betreft de voedselproductie. We moeten meer ontwikkelen en innoveren. En veel meer aandacht besteden aan het landschap. Daar moet de overheid meer voor betalen en daar moet het nieuwe EU-beleid op worden afgestemd.

Inzet op agrarisch natuurbeheer

Daar komt de aap uit de mouw. De hectaretoeslag wordt in de ogen van Van Dam afgeschaft en daarvoor in de plaats komt een hoge vergoeding voor agrarisch natuurbeheer. Een sigaar uit eigen doos voor de landbouw. Een klapsigaar, want hoe de gangbare boer dan een goed inkomen kan verdienen, wordt er niet bij verteld.

Herkent u nu mijn bezwaar tegen de naamgeving van een nieuw ministerie van Landbouw: Voedsel en Landschap? LTO-voorzitter Marc Calon lanceerde dat. Uit dezelfde PvdA-koker waar Van Dam ook uit put.

Gevaarlijk voor de veehouder.

Eén reactie

  • haj146

    Precies. Foute boel, een PVDA knakker bij de LTO. voedsel en landschap vinden ze prachtig, praten nergens anders over. Totaal geen realiteitsbesef..

Of registreer je om te kunnen reageren.