Redactieblog

8 reacties

'Calon zwabbert een beetje'

Ruim vijf weken voorzitter van LTO en iedereen weet dat Marc Calon er is. Een prestatie voor de LTO, die tot nog toe vaak als een grijze muis opereerde. Welnu, dat is voorbij.

Zegt Calon altijd zinnige dingen? Nou, nee. Je kunt hem ook nogal eens betrappen op tegenstrijdigheden. Hij noemt het ministerie van Economische Zaken een subsidiefabriek, maar op hetzelfde moment zegt hij dat landbouw geen normale economische activiteit is en dus subsidie nodig heeft. Dat vindt hij volkomen terecht. “Boeren zorgen als enige sector voor een enorme open ruimte”, zo zegt hij. "Ze houden het platteland aantrekkelijk.”

Discussie over landschapspijn

Daar gaat Calon de fout in. Er is vorig jaar net een discussie op gang gekomen over landschapspijn. De grote, eentonige, met Engels raaigras ingezaaide weiden is de maatschappij een doorn in het oog. Zelden heb ik een discussie sneller zien opkomen dan vorig jaar. Het moderne platteland is een onderwerp geworden van iedereen. De biodiversiteit van de bodem is verdwenen, zo wordt geklaagd. In één adem wordt daaraan het verdwijnen van de weidevogels genoemd.

Niet alleen door burgers, trouwens. Ook boeren zien de verandering in de weilanden. Steeds meer groepen komen tot het besef dat het zo niet verder kan. Dat leidt tot clubs zoals Grondig, Boerennatuur en biologische landbouw. Door de groei van deze groeperingen en de grote aandacht die ze krijgen, komt de gangbare landbouw in de verdrukking.

Ook daar werkt Marc Calon aan mee. Hij vindt dat 'Landbouw' bij Economische Zaken weg moet. Er moet weer een eigen ministerie komen. Maar dan komt de zwabberende Calon weer naar boven. Het nieuwe ministerie moet wel de landbouwzaken behartigen, maar een andere naam krijgen. Bijvoorbeeld ‘Voedsel en Landschap’.

'Calons mening sluit naadloos aan bij de visie van Martijn van Dam, onze mislukte staatssecretaris van dezelfde partij'

Slecht idee. Het geeft mij althans het gevoel dat boeren er niet toe doen. De aandacht richt zich op Landschap en Voedsel, en niet op de boeren. Dat geeft de dan regerende partijen alle mogelijkheid om de landbouw verder te verwaarlozen. Bovendien is het een vrijbrief om het landschap te laten prevaleren boven de boer. Dat gaan we merken in de regelgeving en onze beurs.

Typisch een PvdA-standpunt, waar politicus Calon lid van is. Zijn mening sluit naadloos aan bij de visie van Martijn van Dam, onze mislukte staatssecretaris van dezelfde partij.

En dat is onze betaalde belangenbehartiger van de boer? Ik heb er een zwaar hoofd in.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Waar of niet waar, wie zal het zeggen maar geef de beste man eerst eens een kans om zich te bewijzen.

 • oorspronkelijk

  geen particulier bedrijfsleven
  maar gestoeld op sovjet model is dat waarvoor U wilt waarschuwen
  of medeverantwoordelijkheid voor klimaat natuur milieu

 • farmerbn

  Boeren moeten meer van zich afbijten. Wil een organisatie meer bio-diversiteit? Ok, maar doe dat dan zelf op je eigen land. Ben je het niet eens met hoe een melkveehouder zijn koeien houdt? Ok, koop een koe en ga die zelf melken. Enz. Luister naar de consument en niet naar burgers. Wil je weide-melk? Ok ,koop die dan en betaal extra. Zorg ervoor dat opties extra betaalt worden ipv dat de burger ze er gratis bijkrijgt door wettelijk eisen (oa verplichte weidegang) van de politiek. Denk niet dat Calon mijn visie deelt.

 • alco1

  Calon heeft de moeilijke taak om net te doen alsof ie er is voor de boeren, maar in feite de taak heeft om ze zand in de ogen te strooien.
  Enne @vergaderboer. Nu een duimpje!

 • ...............

  Net zo'n dubbele agenda als V. Dammetje en de rest van de kliek.

 • agratax(1)

  Als het landschap bij de burger meer prioriteit heeft dan de voedselproductie, wordt het tijd dat de boeren stoppen met zich af te zetten tegen deze visie. Ik zou zeggen sla er munt uit, leg de bevolking de keuze voor NIETS betalen voor deze activiteit .Dan stoppen wij er mee en gaan modern boeren. Ben je bereid voor dit door jullie, burgers, gekozen landschap dan moet er een bedrag X op tafel komen. Dit bedrag X moet minimaal de extra kosten dekken. Er is immers geen leverancier die iets aan de consument levert om niet, nou ja de boer doet dat nog als het gaat over het landschap. Boeren moeten elkaar in dit land gaan zien als collega's, die strijden voor hetzelfde Een gedegen inkomen voor de geleverde diensten waar de consument zich voor heeft ingezet.

 • koestal

  1% van de boeren stemt PvdA,maar de PvdA heeft nu de boeren in de greep,dat wordt vergroening ,verduurzaming en verschraling .Al stem je op een andere partij de trend is gezet,het paard van Troje is binnen gehaald

 • Rip

  Helemaal eens met Koestal. De leegloop van de LTO zal nu alleen maar groter worden . PvdA en ondernemen passen niet bij elkaar. Nog nooit. En nu heeft een ondernemersvereniging een PvdA man aan de leiding. Hoe verzinnen ze het.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.