Redactieblog

9 reacties

'Afscheid nemen van een dwarse denker'

Met het afscheid van professor Jan Douwe van der Ploeg verliest Wageningen UR een dwarse denker.

Een beeldbepalende professor van Wageningen heeft vorige week afscheid genomen, Jan Douwe van der Ploeg houdt er mee op. Of eigenlijk ook niet, hij blijft gewoon doorwerken en college geven, in Wageningen en in China, maar hij gaat vast wat vaker op vakantie. Het is net als bij veel boeren die op een goede dag AOW krijgen, de volgende morgen starten ze weer gewoon de trekker.

'Hij verkondigde doorgaans een heel ander verhaal dan het groei- en moderniseringsverhaal van de meeste wetenschappers in Wageningen'

Van der Ploeg is niet alleen beeldbepalend, maar ook een buitenbeentje. Hij verkondigde doorgaans een heel ander verhaal dan het groei- en moderniseringsverhaal dat de meeste wetenschappers in Wageningen houden. In zijn afscheidsrede verwees hij niet voor niets naar de pogingen van het bestuur van de universiteit om ervoor te zorgen dat alle onderzoekers met één mond moeten spreken. Van der Ploeg moet daar niets van hebben, en ik ben het daarin van harte met hem eens. Wetenschappelijk onderzoek is controleerbaar en herhaalbaar, maar het is ook subjectief. En dus kunnen verschillende onderzoekers tot verschillende conclusies komen.

'Wetenschappelijk onderzoek is controleerbaar en herhaalbaar, maar het is ook subjectief'

Jan Douwe kwam heel vaak tot ‘verschillende conclusies’. Met die conclusies was ook ik het lang niet altijd eens. Ik ga uit van de wereld zoals die is, en daarbinnen moet je als boer zo goed als mogelijk je werk doen. Jan Douwe, maar hij niet alleen, kwam soms met uitkomsten en adviezen die alleen konden werken in een aangepaste wereld. Eentje zonder veel internationale handel, zonder hoge grondprijzen en zonder grootschalige concurrenten. Bij de onderbouwing van zijn conclusies kon je goed zien dat hij geen econoom was. De Wageningse economen die bij zijn afscheidsrede waren, gaven na afloop dan ook meteen aan dat het pleidooi van Jan Douwe voor ‘klein maar fijn’, op drijfzand was gebaseerd. En natuurlijk heeft hij gelijk dat het grote aandeel geleend geld in de Nederlandse landbouw een risico is. Maar met alleen eigen financiering houden de meeste bedrijven de anderen niet bij.

'Hij is een belangrijke wetenschappelijke begeleider geweest van veel boeren die het net een beetje anders wilden doen'

Het zij zo, hij heeft met zijn aanstekelijke verhalen veel boeren geïnspireerd. U heeft het in het kunnen lezen. Hij heeft de boeren die aan verbreding deden, laten zien dat hun weg ook een begaanbare weg is. Hij heeft boeren die niet de laatste druppel uit een koe wilden halen, en niet de laatste grasspriet wilden maaien, een plek gegeven, met zijn onderzoek naar verschillende bedrijfsstijlen. Hij heeft zich in de Noordelijke Friese Wouden het vuur uit de sloffen gelopen om bij de wat meer extensieve bedrijven bovengronds uitrijden van mest mogelijk te maken. En hij heeft boeren die aan natuuronderhoud wilden doen door dik en dun gesteund. Kortom, hij is een belangrijke wetenschappelijke begeleider geweest van veel boeren die het net een beetje anders wilden doen.

Lees ook het Boerderij-interview met Jan Douwe van der Ploeg: 'Het is tijd om een boerenlandbouw te omarmen'

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik had bij de verhalen van Jan Douwe van der Ploeg vaak de indruk dat het meer gebaseerd was op wensdenken dan op een realistisch analyse.

 • oorspronkelijk

  @bennie stevlink
  fosfaatplafond was een wens
  reductie de realiteit
  er moeten voor de toekomst piketten uitgezet worden
  wetenschap dient pré's en anti's te ventileren

 • farmerbn

  Ik vond hem altijd een dromer zoals ze die bij de PvdA meer hebben. En als je gaat rekenen dan blijken dromen vaak bedrog te zijn.

 • Johnny Hogenkamp

  Met dromen verdiende hij zelf jaar in jaar uit een vorstelijk inkomen, dat praat al een stuk makkelijker voor de bühne.

 • Farmas

  Eigenzinnig en vaak buiten de gebaande paden denkend .
  Volgens mij tekent dat de ware onderzoeker.
  Niet iedereen was het altijd met hem eens maar zijn uitspraken werden altijd wel door iedereen gehoord.
  Ik mocht zijn artikelen altijd wel graag lezen.
  Jan Douwe van der Ploeg, hopelijk ga je nog even door!

 • oorspronkelijk

  soms denk ik over de ondertoon op deze side
  je mag anders denken als je maar weinig verdiend
  haat jegens grachtengordel politici bestuurlijke elite.
  want wij zullen de wereld voeden
  en gij zult naar onze pijpen dansen

 • moi !

  Hoezo dwarse ideeën? Net als globalisering zo geweldig is.

 • bori

  Oorspronkelijk , wiens wens was het fosfaatplafond ? Ik leer graag .

 • halbe

  Jan Douwe van der Ploeg heeft gedaan wat een wetenschapper moet doen: buiten de gevestigde banen denken en de boel wakker schudden. Hij heeft laten zien dat boeren die alleen maar kopiëren en plakken het niet zullen redden. zijn pleidooi ging over eigenzinige boeren zoals hij een eigenzinnige onderzoeker was.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.