Agrarisch innovatiecentrum De Marke blijft in handen van Wageningen UR. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

De Marke toch niet in boerenhanden

De overname van de Marke in Hengelo door een boerencoöperatie gaat toch niet door.

Het agrarisch innovatiecentrum blijft in handen van Wageningen UR. De coöperatie van boeren uit de regio zou het centrum overnemen maar krijgt dat financieel niet voor elkaar, heeft De Marke bekendgemaakt.

Geen onverantwoorde risico’s

Voorzitter André Arfman vertelt op de website dat het ondanks een forse groei in de onderzoeksokmzet en speciale financieringsvoorwaarden niet gaat lukken. “Het bestuur liet daarbij ook duidelijk meewegen dat er geen onverantwoorde (financiële) risico’s genomen zouden worden, waarbij De Marke over een aantal jaren alsnog zou verdwijnen en daarmee het toepassingsgericht onderzoek voor en van de melkveehouderij op zand.”

Meer praktijksturing

Wageningen UR heeft volgens Arfman het voornemen om De Marke open te houden en graag samen met melkveehouders te kijken hoe er meer praktijksturing kan komen in het onderzoek. Daarover praten de partijen de komende tijd verder.

Duurzame zuivelketen

“De melkveehouderij staat voor grote opgaven. Denk aan klimaat en stikstof. Een kennis- en innovatiecentrum als De Marke levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame en toekomstbestendige melkveehouderij en zuivelketen. Wij vinden het belangrijk dat betrokken boeren de onderzoeksagenda meebepalen. Ons gezamenlijke doel is en blijft dat de uitdagingen waarvoor de melkveehouderij staat, worden ondersteund vanuit toepassingsgericht onderzoek”, zegt manager Gert van Duinkerken van Wageningen Livestock Research in een bericht op de website van De Marke.

Beheer
WP Admin