Redactieblog

4 reacties

'Snel internet helpt niet, maar is wel prettig'

Uit studentenonderzoek blijkt dat snel internet niet tot meer innovatie leidt.

Een poosje geleden riep ik melkveehouders op een enquête van een van mijn studenten in te vullen. Dat hebt u in groten getale gedaan. Daarnaast had hij ook nog papieren enquêtes verzameld bij een ledenvergadering van LTO, dus materiaal genoeg. Het onderzoek is inmiddels klaar, de resultaten zijn op papier gezet, de student kan afstuderen. En voor wat, hoort wat, ik zal de belangrijkste uitkomsten met u delen.

Innovatiegedrag

De hoofdconclusie is dat internetsnelheid geen significante invloed heeft op het innovatiegedrag van melkveehouders. En ook niet op hun feitelijke internetgebruik. Dat is toch anders dan je zou verwachten. De kwaliteit van het internet op het platteland is meestal erg beroerd, maar het weerhoudt melkveehouders er klaarblijkelijk niet van te vernieuwen en veel de computer te gebruiken. Andere factoren, zoals het opleidingsniveau en het aantal melkkoeien hebben wel stevige invloed op het innovatiegedrag. En die factoren hebben ook invloed op het feitelijke internetgebruik. Laat de snelheid er niet toe doen, het feitelijke internetgebruik is heel bepalend voor het innovatiegedrag. Melkveehouders die veel met de computer doen, gebruiken meer internetgerelateerde innovaties. En wie zijn de grote computergebruikers? Melkveehouders die jonger zijn, hoger opgeleid zijn, en die relatief veel koeien hebben.

Snel internet: must-have

Het grappige is dat melkveehouders de beschikbaarheid van snel internet wel heel belangrijk vinden, ook al heeft het dus geen invloed op hun innovatiegedrag. Die conclusie komt uit de gehouden enquête, maar ook uit allerlei toelichting die melkveehouders erbij gaven. Zo wordt onder andere gezegd dat snel internet een must-have is, iets waar je niet zonder kunt, vooral wanneer men beschikt over programma’s die gegevens over de koeien opslaan en versturen. Maar ook het gehannes met de perceelskaarten van RVO werd soms genoemd als een reden om veel internetsnelheid te willen hebben. We moeten nog eens beter uitzoeken hoe het nu kan dat boeren internetsnelheid zo belangrijk vinden, en er vervolgens niet veel mee doen.

Niet innovatiever, wél gelukkiger

Zoals ik ook al eens eerder gemeld heb, onze dorpscoöperatie heeft glasvezel laten aanleggen, het oranje kabeltje reikt tot in mijn meterkast. En sinds zondag zit er ook signaal op. Zo ineens liep de downloadsnelheid op van 4 Mbit/s naar bijna 200 Mbit/s. En de uploadsnelheid van 0,3 Mbit/s naar ook weer 200 Mbit/s. Weg met de koperdraad van KPN, ik ga hem binnenkort symbolisch doorknippen. Supersnelheid voor een bescheiden maandelijks bedrag, zo’n €50. Kom daar maar eens om bij monopolist Ziggo, die het platteland buiten sluit. Als de conclusies van mijn student kloppen, worden de boeren hier in het dorp weliswaar niet innovatiever, maar wel gelukkiger van de beschikbare supersnelheid.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  het functioneren binnen b.v. Nederland noodzaakt snel internet.
  geen televisie geen foto's up/downloaden communiceren met overheid
  dagen kost het om de data te bemachtigen
  ik zit 7km van centrale .super onrendabel
  is digitaal niet op zich al maar met meer mogelijkheden innovatief
  het buiten gebeuren kan men met meer capaciteit van uit centraal punt regelen

 • Bennie Stevelink

  Boeren redden zich momenteel nog wel met een trage internet verbinding. Of dat de komende jaren ook nog zo is betwijfel ik. Het programma Comru van Agrovision waar ik mee werk gaat steeds meer in de cloud. In de cloud heet Comru "Cowvision". Met name de grafische functies blijken slecht te werken. Dezelfde functie in het oude Comru op de eigen computer werkt wel goed. Ik vermoed dan ook dat de slechte werking komt door de trage internet verbinding. Als de komende jaren de oude Comru gaat verdwijnen en wij volledig op Cowvision zijn aangewezen is een snellere internetverbinding een noodzaak.

 • Bennie Stevelink

  Voor mij betekent glasvezel niet alleen een snellere verbinding maar ook kostenbesparing. Als ik optel wat ik momenteel betaal voor telefoon, schotelantenne en internet dan ben ik straks met glasvezel een paar tientjes per maand goedkoper uit. En een internetverbinding die van 3.5 Mbit naar 200 Mbit gaat.

 • Nick1983

  Glasvezel helpt misschien niet tegenover een goed werkende ADSL verbinding. Maar als je intenet verbinding niet meer is dan 56k inbelsnelheid, dan remt dat zeker wel elke vorm van innovatie af.

Of registreer je om te kunnen reageren.