Redactieblog

2667 x bekeken 11 reacties

'Rommeltje in boerenorganisaties'

Het groene front bestaat niet meer. Onze macht in politiek Den Haag is ter ziele. Dat werd vorige week bij de behandeling van handelsverdragen, zoals TTIP, pijnlijk duidelijk.

"Het is een rommeltje in onze organisaties", vindt Hanna. "Kijk naar de coalitie tegen de handelsverdragen TTIP en CETA. Daar werken de vakbonden in de melkveehouderij, akkerbouw, pluimvee- en varkenshouderij broederlijk samen met Milieudefensie, FNV sector Agrarisch Groen en het Platform Aarde Boer en Consument. Vreemde eend in de bijt is daar LTO-varkenshouderij. Voorzitter Eric Douma is kennelijk zo gecharmeerd van Ingrid Jansen van varkensvakbond NVV, dat hij als een schoothondje achter haar aan snuffelt."

Wankel evenwicht in landbouwsector

Dat laatste is fout. LTO is officieel voor de handelsakkoorden en dan valt er één sector buiten de boot. Gevaarlijk. Dat Maat zijn schaapjes niet meer in het hok kan houden, wijst op onmacht. Vorige week bleek het wankel evenwicht.
De coalitie bood toen een manifest 'Houd de boerderij TTIP-vrij' aan. Ze werd door het kabinet niet serieus genomen. "De groep wordt niet gezien als hét geluid van de Nederlandse landbouw. "Wij luisteren naar LTO en die is vóór het handelsverdrag met de Verenigde Staten", was de verklaring die staatssecretaris Van Dam gaf. Dat paste hem prima, want hij is voorstander van TTIP.

'Alle boeren moeten lid worden van LTO , dan krijgen we weer macht.  En de vakbonden moeten zich snel bij LTO aansluiten'

Daar staan we dan. Verschillende meningen en Van Dam kan zelf bepalen wat hij wil. Een gevolg van de hopeloze verdeeldheid in onze organisaties. Alle boeren moeten lid worden van LTO. Dan krijgen we weer macht. De vakbonden moeten zich zo snel mogelijk bij LTO aansluiten.

'We hebben pluchebekleders in de landbouw, geen gezaghebbende figuren'

"We maken het de politiek nu veel te gemakkelijk", zegt Hanna. "Als landbouw komen we met een etalage vol meningen. De politici kunnen daarin winkelen en meenemen wat in hun straatje past. Een unieke positie, ten koste van ons."

"Macht bestaat ook uit een aansprekend boegbeeld", zegt Hans. " Daar schort het bij de organisaties aan. We hebben pluchebekleders, geen gezaghebbende figuren."

"Mijn mening", knikt Hanna instemmend.

Laatste reacties

 • agri2

  Goed idee, één sterke organisatie, maar dan wel met zijn allen tegen ttip.

 • tonny60

  Lto behartigt meer de belangen van de verwerkende industrie en de (te )grootte boeren.De vakbonden behartigen de belangen van de gezinsbedrijven.Lijkt mij daarom het beste om Lto maar op te doeken

 • Marco22

  Wat een achterhaalde stukkie. Lto is bestuurlijk en belangenverstrengeld vervuild. Lto denkt groot te doen door bij de handel en retail op schoot te zitten. En als een mak hondje truckjes mag doen en een kale bot krijgt als beloning en is daar nog trots op ook!
  De echte boerenverstand zit bij de vakbonden en lto-varkenshouderij heeft een verstandige keuze gemaakt.
  Varkenshouderij wordt al jaren uitgevent door lto'andere sectoren.
  Pleiten voor afschaffen melkquotum en voor invoeren fosfaatrechten door de strot drukken KLW ??? Likken en slijmen , nooit met de vuist op tafel. Alles tbv de grote intensieve boeren en ego's van bestuurders .
  Er gaan nog veel lto leden opzeggen.....

 • agratax.1

  Als LTO een belang behartigd is dat het handelsbelang en niet het boeren, lees producenten, belang. Binnen de burelen van het LTO denken ze nog steeds "Wat goed is voor de handel, is goed voor de boer". Misschien was dat vroeger zo, maar de tijden zijn veranderd en de kaarten liggen nu anders op tafel dan 30 jaar geleden. Hoe jammer ook voor de LTO. Wat goed is voor de handel behoeft niet eens goed te zijn voor de industrie. Binnen de landbouw is doorgaans het grootste deel van de industrie in boerenhanden en die verdienen met elkaar minder met meer werk dan de handelaren.

 • veldzicht

  Steeds minder boeren ,LTO die naar verhouding nog minder leden krijgt die nog verdeeld zijn ook,gevolg ,lachende overheid ,natuur en milieuorganisaties en niet vergeten de consument, en een boer die voor een hongerloontje onder een berg kritiek zich te barste mag werken en dan nog dankbaar moet zijn ook.Je kan beter 2e kamerlid zijn , ,n beetje onzin uitkramen en nog een dikke ton op de koop toekrijgen met vaak riante wachtgeld regelingen..

 • zon

  Van Dam zegt dat hij naar de LTO luistert als het geluid van de landbouw,ik erken de LTO niet als mijn belangenbehartiger en er zijn er velen die er net zo over denken.
  Ik eis van de LTO dat ze naar de overheid toe gaan en ervoor pleiten dat LTO niet als maatgevend voor de landbouw wordt gezien.
  Tevens moeten ze zichzelf ook zo opstellen dat ze in omgang met overheid en andere organisaties zich niet profileren als vertegenwoordiger van de gehele landbouw.

 • tonny60

  Volgens mij luistert van Dam niet naar Lto.Het past hem af en toe dat te zeggen als hij toevallig dezelfde mening heeft als Lto

 • Rip

  Wat een domme opmerking, Zon. Van Dam praat met de organisatie met de grootste achterban. Dat is de LTO. Verder heeft tonny60 gelijk als,hij zegt dat de verdeeldheid onder de boeren Van Dam de kans geeft om zelf zijn mening door te zetten. Er is altijd wel een kleinere of grotere boerenclub tevreden. Zo werken we als boeren mee aan onze eigen ondergang.

 • zon

  @ Rip,
  Bewijs maar eens dat de LTO een grote achterban heeft,de LTO wil niet met feiten over de brug hoe ze er werkelijk voor staan.
  Buiten de melkvee en akkerbouw hebben ze sowieso weinig leden.
  Bij die kleinere sectoren beslist dus maar een klein groepje over wat goed is voor die gehele sector.
  En wat je dan leest over de wrijvingen tussen tussen LTO varkens,LTO pluimvee enerzijds en LTO anderzijds dan weet je dat zelfs dat kleine groepje grote problemen heeft met het beleid van LTO.

 • Kees Antuma

  Helemaal eens met de blog schrijver , met een viskom vol meningen , is het heerlijk eten voor de politici , onbegrijpelijk !

 • farmer135

  Het welbekende verdeel en heers

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.