Redactieblog

2584 x bekeken 7 reacties

‘Verwacht niet te veel van consument’

Regelmatig kom ik de gedachte tegen dat de veehouderij er heel anders uit zou zien als de consument meer zou willen betalen. Dan zouden veehouders minder worden gedwongen om op het scherpst van de snede te werken.

Die benadering lijkt me wat eenzijdig. Je kunt de verantwoordelijkheid voor alle ontwikkelingen in de veehouderij niet in de schoenen van de consument schuiven, al heeft hij er wel van geprofiteerd. Zo'n 50 jaar geleden werd de legbatterij niet ingevoerd omdat de consument goedkope eieren wilde, maar vanwege de bedrijfsmatige voordelen voor de pluimveehouder.

Nederlander bereid om 6% extra te betalen

Volgens een recente peiling van de EU is de helft van de Nederlandse consumenten bereid om minstens 6% extra te betalen voor diervriendelijke producten. Als die helft bijvoorbeeld 10% meer zou betalen voor alle dierlijke voedingsmiddelen, levert dat ruim een €0,5 miljard per jaar extra op. Daarmee kun je heel wat welzijnssterren realiseren, mits het geld niet aan allerlei strijkstokken blijft hangen. De totale kosten van levensonderhoud zouden voor deze consumenten minder dan 1% omhoog gaan. Diervriendelijkheid is dus niet onbetaalbaar.

Prijsbewustzijn groter dan verantwoordelijkheidsbesef

Maar daar is niet alles mee gezegd. In de eerste plaats is enquêtepapier geduldig; in de praktijk van de supermarkt zou het wel eens tegen kunnen vallen. Maar kun je een consument, die voortdurend wordt bestookt met aanbiedingen van kiloknallers, kwalijk nemen dat zijn prijsbewustzijn groter is dan zijn verantwoordelijkheidsbesef voor dierenwelzijn en duurzaamheid?

In de tweede plaats geeft de peiling ook aan dat de helft van de Nederlanders - en zelfs driekwart van alle EU-consumenten - niet of nauwelijks extra wil betalen voor diervriendelijkheid. In de meeste niet-EU-landen is dat waarschijnlijk nog een groter deel.

Productie naar markten met minder oog voor dierenwelzijn

Het zal dus niet meevallen om via het koopgedrag van de consument over de hele breedte een andere, diervriendelijke veehouderij te realiseren. Dat geldt te sterker naarmate een groter deel van de productie wordt geëxporteerd naar markten, waar dierenwelzijn niet hoog op de agenda staat.

Laatste reacties

 • alco1

  Eén grove blunder staat er in het item.
  "Het verantwoordelijkheidsbesef voor duurzaamheid en dierenwelzijn".
  Voorbeeld: Legbatterijen zijn uitermate duurzaam en ook antibiotica gebruik het laagst. Het minste uitval en de hoogste productie. Waaruit blijkt dat ze het prima naar hun zin hebben.
  Echter is er vanuit Nederland een door emotie gedreven antipathie tegen.
  Maar het is dus een kilo knaller en duurzaam en dierenwelzijn.

 • farmerbn

  Ik geloof niet dat je kunt stellen dat als een dier best produceert ze het prima naar haar zin heeft. Ik ben ook geen voorstander van volle legbatterijen. En als Europa die niet wil dan moet het ook verboden worden om die batterij-eieren in te voeren. Idem voor gmo-mais. Als we die niet mogen gebruiken dan ook die mais niet naar Europa halen.

 • veldzicht

  Het zal er op neer komen dat voor de eigen markt hogere eisen worden gesteld als voor de export,in het buitenland hoeven ze onze veel duurdere producten niet ook al is het duurzaam ,biologisch,diervriendelijk en nog een hele rits keurmerken.

 • pinkeltje

  Sloop de crisis toeterde Annemarie van Gaal nog niet zo lang geleden om zich aan te sluiten bij het leger van bollebozen dat de consument dagelijks voorhoudt dat er vrije concurrentie moet zijn opdat de prijs voor de consument zo laag mogelijk blijft. Natuurlijk gun ik veehouders een betere prijs voor hun product maar het is de vraag of het gaat helpen. Wordt er meer verdiend dan wordt er nog duurdere grond gekocht en worden er nog duurdere technieken toegepast om toch vooral de productie maar omhoog te krijgen. Er is maar één manier om een betere prijs te krijgen en dat is minder produceren. Maar dat gaan we niet doen. Toch?

 • Bennie Stevelink

  @pinkeltje, bij minder produceren gaat de kostprijs omhoog zonder de garantie dat de opbrengstprijs beter wordt.

 • fietskip

  @pinkeltje, minder produceren geeft geen betere prijs. Het komt dan gewoon van verder weg geimporteerdt. Het probleem is onder andere dat er reeds nu producten geimporteerdt worden met lagere normen en waarden als dat wij in Europa mogen produceren. Die producten worden bewerkt in Europa en zijn dan ineens Europees. Die zorgen er hier voor dat de prijzen voor de producent laag blijven tegen hoge standaarden. Daar maakt de supermarkt slim gebruik van om zo de prijzen laag te houden. Zolang de Europese politiek dit toestaat blijf je lage prijzen houden.

 • WGeverink

  Er is niet echt een oplossing voor jullie probleem. Het enige waar je nog wel invloed op hebt is de kostprijs.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.