4 reacties

Boer kan zelf ook koken

Conny Hop
Ik was een weekendje weg. Zonder Henk. Die redt zichzelf. Advies: laat de boerderij eens de boerderij.

Ik was even een weekend weg. Samen met twee vriendinnen en hun zoontjes verbleven FJ en ik dit weekend in de prachtige omgeving van Ommen. Op een zeer kind- en oudervriendelijke camping kregen we een lodge toegewezen. Een prachtig huisje op palen met hier en daar een tentzeil voor het kampeeridee.

Bijkletsen onder genot van een borreltje

Lekker in de lodge gekookt, de kinderen gingen heel laat naar bed. Dat gaf niet, voor de volgende dag hadden we toch geen grote plannen. Uiteindelijk hebben we gezwommen, wat visite van vriendinnen ­gehad en een grote speeltuin op de camping bezocht. FJ en de jongste van de drie andere kinderen besloten te testen tot hoever ze een plas ­water in konden lopen met hun laarsjes. Her resultaat was natte voeten en volle laarsjes waarmee ze vrolijk terug naar de lodge sopten en huppelden.

Zaterdagavond zaten we gezellig met een borreltje bij de prachtige gashaard en kletsten weer helemaal bij. Zondagochtend sliepen we uit tot bijna half acht. Heerlijk! Buitenlucht maakt moe blijkbaar, ook al zijn we op dat punt wel wat gewend.

Hoezo seizoensplaats op de camping? Wij hebben de boerderij

Henk kwam op zondag tussen het melken door nog langs en genoot ook van de prachtige camping en locatie. En toen besefte ik dat wat de meeste mensen op die camping hebben: een seizoensplaats voor de caravan, iets is wat wij waarschijnlijk nooit zullen hebben. Want we hebben de boerderij.

Henk gaat twee dagen chinezen

De mannen van mijn vriendinnen hebben er thuis voor zichzelf een lekker mannenweekend voor gemaakt. Dat deed Henk ook, maar wel met één verschil: hij moest gewoon melken en op zaterdag heeft hij zoals gebruikelijk nog allerlei klusjes gedaan. En dan het eten. Ik vond het een superplan: hij heeft ­gewoon op vrijdag voor twee dagen chinees gehaald en zette biertjes koud!
Ik dacht aan de mannen van mijn vriendinnen die zonder moeite dit weekend hun eigen gang zijn gegaan, maar ik dacht ook aan al die boerinnen die ik ken die niet, of bijna nooit, met een vriendin eens lekker een weekend weggaan, omdat... Er zijn zo veel redenen.

Boer kan prima zelf koken

Soms snap ik het een beetje, maar echt ­begrijpen doe ik het eigenlijk nooit. Uw boer kan prima zelf koken of ­chinees halen. Uw kinderen kunnen óf mee met u óf uw man helpen op de boerderij. Als u 2 of 3 dagen ziek bent, worden de kalfjes ook gevoerd. Dus 1 of 2 nachten weg kan prima. Het is natuurlijk aan iedereen zelf om dat uiteindelijk te bepalen.

Even afstand nemen van dagelijkse beslommeringen

Sommigen voelen simpelweg de behoefte niet, maar er zijn ook boerinnen die wel willen, maar de vrijheid niet voelen. Hen wil ik op het hart drukken om toch af en toe, een paar keer per jaar, de boerderij even de boerderij te laten. Het is zo belangrijk om even afstand te ­nemen. En om vervolgens te ervaren dat ook zonder uw aanwezigheid de boerderij echt niet instort.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Als er de wil is is er een weg om er ,n paar dagen tussen uit te knijpen,veel boeren denken dat alles in de brand vliegt als ze er een dag niet zijn.

 • el

  Het mooiste van weggaan is het weer thuis komen!

 • veldzicht

  Of de mooiste reis in de terugreis.(vind ik niet hoor)

 • veldzicht

  is.

Of registreer je om te kunnen reageren.