Redactieblog

'Zakendoen met de Chinezen'

Een slachterij in Nijmegen heeft de deuren gesloten en 250 mensen personeel naar huis gestuurd.

Volgens de berichten van Boerderij is het bedrijf in moeilijkheden gekomen doordat men van de Chinezen geen vergunning kreeg om naar dat land te mogen exporteren. Daardoor kostte dat het bedrijf minstens €6 per varken. Dat verhaal roept wel wat vragen op. In de eerste plaats: betalen die Chinezen werkelijk zoveel voor varkensvlees? En had het bedrijf de prijzen voor zijn leveranciers dan niet moeten aanpassen? Of waren die al laag? Verder: hoe kan het dat een bedrijf zo afhankelijk is van de export naar een ver en vreemd land?

Afspraken maken

Elke Haagse voetbalclub weet dat het met Chinezen lastig afspraken maken is. En dan kun je in de problemen komen als je dat niet weet. Kortom, misschien valt het bedrijf niets te verwijten. Men heeft er ook alles aan gedaan: de Chinese regelgeving laten vertalen, de directie is met de Nederlandse handelsmissie naar China geweest. Dat heeft allemaal niets uitgehaald. Maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het bedrijf zelf ook fouten heeft gemaakt. Het is natuurlijk wel makkelijk om de Chinezen de schuld te geven. ADO Den Haag wordt geen kampioen omdat Wang het geld dat hij beloofde niet heeft overgemaakt.

Schuld bekennen

De slachterij gaat de mist in omdat de Chinezen niet willen meewerken. Dat er wel eens iets meer aan de hand kan zijn wordt gevoed door een bericht in een andere krant onder de titel "sof van Nijmegen" dat de gemeente Nijmegen 21 miljoen heeft overgemaakt aan het bedrijf voor een verhuizing naar Brabant. En dat de gemeente nu wel naar dat geld kan fluiten. Nou klopt ook dat bericht weer niet helemaal, want naar ik begrijp gaat het om de afkoop van een opstalrecht die dan waarschijnlijk ook al geëffectueerd is - dus Nijmegen zal nu volle eigenaar zijn van het complex - maar een fijn gevoel geeft zo'n bericht toch niet. Als het tenslotte inderdaad een sof voor Nijmegen wordt, kunnen zij misschien ook de schuld aan de Chinezen geven. Deze stad staat immers sinds lang bekend als Peking aan de Waal.

Of registreer je om te kunnen reageren.