Commentaar

5 reacties

Verwachtingen temperen

De roep om de helpende hand van de overheid klinkt alom in de Europese agrarische sector. De boerenacties die begonnen in Frankrijk maar zich hebben uitgebreid naar onder meer Spanje, Duitsland en Engeland zetten die roep kracht bij.

Zelfs in Nederland is al sprake van actiedreiging. Maar woensdag gaven Brussel en Den Haag een eensluidend signaal af; verwacht uw heil niet van de overheid als de prijzen slecht zijn.

Hernieuwd Europees prijs- en marktbeleid is niet te verwachten. Dat signaal gaf eurocommissaris Phil Hogan af in Brussel. Afgelopen jaren hebben juist in het teken gestaan van een fundamentele omkeer op dit gebied: meer marktwerking, minder overheid. De eerste de beste tegenslag in de marktontwikkeling zal daar geen verandering in brengen. Hooguit is er ruimte voor 'structuurverbetering', wat dat ook mag zijn. Hogan zegt toe op 7 september, tijdens een speciale landbouwraad, met concrete voorstellen te komen.

Betere concurrentiepositie

Voor herstructurering van alleen al de Franse veehouderij zou €3 miljard nodig zijn. En wat is dan bereikt? Een betere concurrentiepositie ten opzichte van Duitsland... Daar schieten we in Europees verband nog weinig mee op.

Ook Nederlandse varkenshouders willen een betere concurrentiepositie, te bereiken door lastenverlichting. Ze hebben een punt voor zover de sector hier meer zelf bijdraagt aan keuringskosten dan elders in Europa. Maar staatssecretaris Dijksma gaf in een gesprek woensdag weinig uitzicht op verlichting van deze lasten. Kostprijsverlaging is volgens haar niet de oplossing.

Kortom, verwacht niet te veel van de overheid.

Laatste reacties

 • .....

  De overheid heeft idd haar handen vol aan de Grieken. De Nederlandse varkenshouders mogen creperen

 • farmer4life1

  Er is genoeg voedsel, dus who cares. 
  Als ze hun verantwoordelijkheid maar nemen tov de Russische boycot

 • Jaap39


  Zolang verschillende Nederlanders en Nederlandse organisaties een grote mond hebben in het buitenland zijn de extra export kansen klein.

 • schoenmakers1

  doordat dijksma niet aan de noodzakelijke kostprijsverlaging wil meewerken die ze zelf veroorzaakt heeft zullen we nooit uit het dal kunnen komen, maar de belangenbehartigers zijn toch blij, ze hebben aan de tafel mogen aanschuiven

 • veldzicht

  Dat je als Boer of tuinder ooit nog eens goed zal gaan verdienen zal wel nooit meer gebeuren, het uitbreiden gaat veel te gemakkelijk, misschien nog niet eens hier  in Nederland,daar wordt je door allerlei wetten wel belemmert ,maar in het buitenland  schieten geen megastallen maar monsterstallen de grond uit als er even een tekort is en de prijs weer (een beetje) goed is.
  Soms zal de prijs door omstandig heden voor korte tijd goed zijn tot het weer in elkaar klapt, bovendien zijn we een erg duur land om bulkproducten te produceren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.