AlgemeenOpinie

Nationale steun gevaarlijk

Spaanse melkveehouders krijgen geld van hun overheid. De Spaanse minister van landbouw zegt €300 per koe toe in een regeling waarvan drieduizend melkveehouders gebruik zouden kunnen maken.

Het is een opmerkelijke stap. Ten eerste is Spanje een van de Zuid-Europese probleemlanden met zwakke overheidsfinanciën en een werkloosheid van een kwart. Verbazingwekkend dat hier geld voor is. Ten tweede is het zeer de vraag of dit binnen de Europese regels voor staatssteun past. Minister Isabel García Tejerina is wel op de hoogte van Europese regels, want ze hekelt berichten dat de Franse overheid prijsgaranties zou geven, juist omdat dat niet mag van de EU.

Boerenacties olievlek

De boerenacties verspreiden zich als een olievlek over de EU. De onvrede is enorm en wordt alleen maar groter naarmate economische onheilstijdingen zich opstapelen. Als gevolg daarvan proberen nationale politici hun boerenbevolking te paaien – met moeilijk waar te maken steunbeloftes of halve toezeggingen over voornemens voortaan alleen binnenlandse waar te kopen. Allemaal zaken waar de boeren weinig mee opschieten, maar die wel verdeeldheid brengen binnen de EU.

Contraproductieve wedloop

Op 7 september komen al die verschillende belangen op één tafel terecht in Brussel. Het is te hopen dat het uitgangspunt daar blijft wat het altijd geweest is: zo veel mogelijk één beleid voor heel Europa. Hoe groot de problemen ook mogen zijn, aparte steunprogramma’s per land leiden tot een wedloop die contraproductief is en uiteindelijk duur voor iedereen.

Beheer
WP Admin