Commentaar

2307 x bekeken 19 reactieslaatste update:31 aug 2015

Nationale steun gevaarlijk

Spaanse melkveehouders krijgen geld van hun overheid. De Spaanse minister van landbouw zegt €300 per koe toe in een regeling waarvan drieduizend melkveehouders gebruik zouden kunnen maken.

Het is een opmerkelijke stap. Ten eerste is Spanje een van de Zuid-Europese probleemlanden met zwakke overheidsfinanciën en een werkloosheid van een kwart. Verbazingwekkend dat hier geld voor is. Ten tweede is het zeer de vraag of dit binnen de Europese regels voor staatssteun past. Minister Isabel García Tejerina is wel op de hoogte van Europese regels, want ze hekelt berichten dat de Franse overheid prijsgaranties zou geven, juist omdat dat niet mag van de EU.

Boerenacties olievlek

De boerenacties verspreiden zich als een olievlek over de EU. De onvrede is enorm en wordt alleen maar groter naarmate economische onheilstijdingen zich opstapelen. Als gevolg daarvan proberen nationale politici hun boerenbevolking te paaien - met moeilijk waar te maken steunbeloftes of halve toezeggingen over voornemens voortaan alleen binnenlandse waar te kopen. Allemaal zaken waar de boeren weinig mee opschieten, maar die wel verdeeldheid brengen binnen de EU.

Contraproductieve wedloop

Op 7 september komen al die verschillende belangen op één tafel terecht in Brussel. Het is te hopen dat het uitgangspunt daar blijft wat het altijd geweest is: zo veel mogelijk één beleid voor heel Europa. Hoe groot de problemen ook mogen zijn, aparte steunprogramma's per land leiden tot een wedloop die contraproductief is en uiteindelijk duur voor iedereen.

Laatste reacties

 • 18borst

  de spaanse minister durft tenminste wat te doen voor de boeren hier kijkt de overheid en lto toe hoe bedrijfen kapot gaan

 • veldzicht

  Met de kop van het artikel ben ik het eens tot veel meer landen steun geven
  dan houdt het een keertje op ,als hier dan de lasten(milieu,dierenwelzijn,sociale lasten) ook nog eens veel hoger zijn  dan wordt het wel erg moeiljik om hier boer te blijven,trouwens de iets zwakkere broeders zijn al lang gestopt in de intensieve veehouderij en als het zo door gaat blijft er niks van over( en heeft Thieme haar zin)

 • cornelis 22

  Geen natinale steun vind ik voor NL niet erg ,maar ook graag geen nationale dwarsliggerij en gehork waar je bijkans dol van wordt.

 • agratax2

  Dit besluit toont aan hoe Broos de eenheid van Europa is. Bij deze actie komt dan nog de roep om 'ouderwetse' grens controles binnen Europa. Of zou Een Groot Europa dan toch een Utopie zijn, die alleen geldt als er geen financiele problemen zijn en geen vluchtelingen stroom en ook geen zwaar bewapende criminelen / geloos fanaten, die te pas en te onpas schieten op alles wat beweegt? Het lijkt er steeds meer op dat een Europa verder weg is dan ooit. Of moet ik schrijven een Europa heeft alleen bestaan in de hoofden van de Eurofilen?

 • veldzicht

  #4 ,Had jij dan verwacht dat de mensheid zo slecht is ? ik niet.

 • agro1

  als alle mensen braaf waren, zou er geen politie nodig zijn. tot zover de droom of nachtmerrie van de eussr. europa is een werelddeel, geen sociale eenheid, los van onze gezamenlijke christelijke achtergrond, welke onze geliefde bestuurderen met een noodvaart door het putje spoelen en o-wee, als je er opmerkzaam op bent. de grote volksverhuizing is weer bezig. de vorige wordt nog steeds in de geschiedenisboeken als iets verschrikkelijks vermeld. het romeinse rijk is ook door een overmaat aan inwijkelingen ten onder gegaan. de geschiedenis zal zich herhalen. de zorgjes van hierboven zullen klein bier blijken te zijn.

 • Mozes

  @agratax, net zoals een kind allerlei kinderziektes moet doormaken op weg naar volwassenheid zo moet ook de EU allerlei problemen oplossen in zijn ontwikkeling naar de toekomst. 
  Soms kunnen zich problemen voordoen die bepaalde aanpassingen vereisen. Dat is een normaal ontwikkelingsproces. 

  Veel mensen denken dat de twaalf sterren in de Europese vlag de lidstaten symboliseren. Dat is onjuist. Ze symboliseren de twaalf uren van de klok. De klok die na twaalf uur weer bij het eerste uur begint. Het symboliseert de oneindigheid: een altijd doorlopend proces. 
  De EU is dus niet iets wat eenmaal gevormd is en daarmee af is. Het past zich voortdurend aan. 

 • alco1

  Eén willen zijn als EU, met allemaal eigen huishoudboekjes zal nooit lukken.

 • agro1

  m06, weer last van een polcor oprisping?? voed de wereld en verhonger.

 • Mozes

  Nee @agro1, ik lever serieuze informatie waarvan ik denk dat dat voor velen wel interessant is. 

  Daarnaast, problemen die de Europese landen samen niet kunnen oplossen kunnen ze individueel zeker niet oplossen. 

 • veldzicht

  Mozes, zo lang iedere minister van financien alleen maar kijkt hoe haal ik zo veel mogelijk uit en betaal zo weinig mogelijk  aan die EU pot wordt het nooit wat,
  en als hij dat niet doet wordt hij en/of  zij partij er wel op afgerekent de eerst
  volgende verkiezingen.voorlopig gaat het alleen nog maar de verkeerde kant op.

 • Mozes

  Dat zal best @veldzicht, maar heeft de EU daarom geen bestaansrecht? Enig idee wat voor obstakels er zijn geweest in het ontstaan en ontwikkeling van de Nederlandse staat? En hoeveel tijd dat dit gekost heeft? Als de EU twee eeuwen nodig heeft zijn ze nog sneller dan Nederland. 

 • alco1

  'Mozes. Het voorbeeld van fusie van landen is Oost en West Duitsland.
  Er kwam één regering met één minister van financieèn en dan gaat het goed, hoewel dat de Wessies veel heeft gekost t.o.v. de Ossies.
  De EU zal een blijvend elkaar beconcurerende spanningsveld geven. De belangen liggen teveel uit elkaar. 

 • agratax2

  @Mozes. Dat de EU kinderziektes moet overwinnen is duidelijk. Maar in de huidige wereld met dreigingen en volksverhuizingen is geen tijd om deze kinderziektes netjes af te handelen. Er zijn te veel krachten die de eenheid van Europa zoals Brussel voor ogen heeft, dwarsbomen zo niet onmogelijk maken. Ik zie helaas meer in de vergelijking met het Romijnse Rijk. Laten we wel zijn het is normaal dat je je als gast voegt naar de gebruiken van je gastheer. Wat doen de huidige leiders in Europa, ons vertellen dat wij als Europeanen ons moet voegen naar de gebruiken van onze gasten (vluchtelingen, gastarbeiders etc.). Deze houding zal de eenwording van Europa nog meer vertragen of zelfs stop zetten, omdat de burger zijn identiteit niet wenst op te geven ten behoeve van het politieke ideaal of vreemdelingen die zonder toestemming ons grondgebied betreden.

 • Foxxy

  Is het Romeinse rijk niet ten onder gegaan aan politici ? Evenals wat voorheen Macedonië (Griekenland ) heette ?

  Best interessant om te weten wat Brussel/jaar kost !

  eensgezindheid in de landbouw is iig op dit moment ver te zoeken!landen zijn op nationaal niveau scherven aan het plakken,terwijl het op Europees niveau zeg maar gerust, niet zo goed gaat !

  (uiteindelijk is onze VOC ook door verdeeldheid ten onder gegaan!)

 • veldzicht

  Agratax2 #14,Die EU problemen zijn nog maar peanuts in vergelijking met de enorme volksverhuizingen die er aan dreigen te komen,10 tallen milioenen veel al moslims uit Noord Africa  en het middenoosten die deze kant op willen komen,
  als e r 1 groep mensen is die niet willen integreren en zich aanpassen en een ander z,n wil op wil leggen zijn het moslims  wel, althans ,n te groot deel hier van.
  nu al zijn er hele wijken in de grote steden waar amper meer een Nederlander woont.

 • Mozes

  @alco #13, tot 1800 lag de politieke macht in Nederland bij de provincies. Provincies die elkaar vaak ook nog beconcurreerden. Den Haag had weinig in de melk te brokkelen. Toen werkte Nederland op dezelfde manier als nu de EU. 
  Toch hebben we in de tijd dat de politieke macht verdeeld was over de provincies de Gouden Eeuw gekend. 

 • Mozes

  Ik ben het met @veldzicht eens dat de enorme volksverhuizingen die op stapel staan een enorme bedreiging zijn voor Europa. Ook Merkel heeft er al op gewezen dat de immigrantenstroom een veel grotere 'uitdaging' is voor Europa dan de Griekse kwestie. Er is echter geen enkele aanwijzing dat Europese landen dit afzonderlijk beter kunnen oplossen dan via Europese samenwerking. 
  Opmerkelijk is dat wij in de VS op dit moment een soortgelijk probleem zien. 

 • alco1

  Ja Gouden eeuw voor de mensen met geld en status en die het konden opschrijven.
  Eén portefeule kan alleen toekomst bieden. Al vraag ik me wel bezorgt af of we niet tever uit elkaar zijn gegroeid.
  Eénwording op het gebied van immigrantenstroom en veiligheid is een must.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.