AlgemeenOpinie

Copa overschreeuwt zichzelf

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca is erg bezorgd over de lage melkprijs. Met enige regelmaat stuurt ze standpunten de wereld in dat het zo niet kan.

Dinsdag stelde ze tijdens een ontmoeting van het Europese melkmarktobservatorium dat de prijzen nu echt voor de meeste boeren onder de kostprijs liggen en dat onmiddellijk actie nodig is van de Europese Commissie om de kasproblemen van melkveehouders te verlichten.

Een bestuurder van Copa pleit voor het naar voren halen van de uitbetaling van de Europese steun tot voor 1 december. Ook zou er een bodem in de prijs moeten komen. Dat is in feite een pleidooi voor terugkeer naar actief marktbeleid van Europa.

Het klinkt allemaal veel te voor de hand liggend en te makkelijk. Natuurlijk, de prijzen zijn nu laag en de toekomst zit vol onzekerheden. Maar de laatste jaren waren juist buitengewoon goed. Om dan nu meteen de hand op te houden, wat Copa in feite doet, is amper geloofwaardig. Ook het argument dat er zonder steun productiecapaciteit verloren dreigt te gaan in de zuivelsector, en dat we dat in tijden van groeiende behoefte aan voedsel niet kunnen hebben, klinkt erg opportunistisch.

Maar één punt verdient wel aandacht in het pleidooi van Copa. Ze wil de  €700 miljoen aan superheffing die over het laatste quotumjaar is betaald, naar de sector terugvloeit. Dat is een serieuze overweging waard. De superheffing was een instrument om de productie in goede banen te leiden, en had niet als doel het spekken van de Europese kas.

Beheer
WP Admin