Boerenblog

10 reacties

Speuren op internet naar een stel mutsen

Samen met zoon en vriendin naar het ringsteken op de Blaricumse kermis: in klederdracht mét gehaakt mutsje. Maar vindt maar eens een patroon van zo’n werkmutsje.

Wat ik het meeste mis van Nederland is de gezellige Blaricumse kermis. En dan bedoel ik het ringsteken met de versierde sjezen. Dat evenement vindt altijd op een maandag plaats, dus is het voor mij in verband met de schoolplicht van zoontje Tijmen (10 jaar) meestal niet mogelijk er bij te zijn.
Maar afgelopen jaar lukte dat dus wel, want Tijmen had nog vakantie! Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen, dus ik heb snel de telefoon gepakt: "Hé Wies! Heb je al iemand om mee te ringsteken? Nee? Nou nu wel! Tijmen heeft dit jaar schoolvakantie tijdens de kermis, dus wij tweetjes gaan gaan met jou mee op de kar!"

In werkdracht mét mutsje op de melkkar naar het ringsteken
Mijn vriendin Wies ter Weijden is een échte 'echte Gooische vrouw' met een vader die erfgooier is. Wies heeft nog een tweewielige melkkar, met de butsen van de melkbussen nog in het hout. Speciaal voor het ringsteken zet ze de kar elk jaar van lamoen tot spaken in de Lijnolie. Zo deden ze het vroeger, dus zo ik doe het ook, vindt Wies. Ze gaat altijd in werkdracht en had gelukkig nog een rok voor mij liggen, met een werkmutsje. Ze vertelde me dat haar buurvrouw er twee voor haar had gehaakt, zonder voorbeeld of patroon.

De mutsjes waren wat klein uitgevallen. Ik vertelde de buurvrouw dat ik nét voordat we naar Duitsland vertrokken klederdracht had weggeschonken, waaronder een Goois werkmutsje. Ik beloofde haar dat ik het weggeschonken mutsje even te leen zou vragen, zodat ze kon zien hoe het er uitzag. Ook ben ik op zoek gegaan naar een haakpatroon van zo'n werkmutsje.

Speuren op internet naar haakpatronen van werkmutsjes
In mijn zoektocht op internet viel me meteen al op dat een haakpatroon van een werkmuts uit een bepaalde streek veelgevraagd is. Helaas zijn de patronen zelf moeilijk te vinden.
Maar wat blijkt? Weekblad Boerderij heeft van 1981 tot en met 1983 haakpatronen uitgegeven van werkmutsen uit heel Nederland. Een aardige mevrouw heeft me Boerderij-patronen gemaild van doordeweekse werkmutsjes uit Noord-Holland (Huizen, zie foto), Drenthe, de Achterhoek, Groningen, Friesland, Overijssel, de Veluwe, Zeeuws-Vlaanderen, Hoog-Blokland, en ook nog een patroon van een kindermutsje uit de Alblasserwaard.

Interesse in een haakpatroon van een werkmutsje? Plaats een reactie!
Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een of meerdere haakpatronen van werkmutjes, plaats dan een reactie. Ik mail u dan het pdf-bestand. Sommige patronen zijn wel wat scheef gekopieerd, maar verwoede haaksters komen daar echt wel uit. Ikzelf snap niets van de patronen moet ik als 'afhaakster' eerlijk bekennen. Ik zie door de steken de 'stokjes' niet meer en raak er compleet van over mijn toeren.

Foto

 • <p>Werkmuts uit het Gooi (Huizen): patroon in Boerderij van 2 mei 1984.</p>

  Werkmuts uit het Gooi (Huizen): patroon in Boerderij van 2 mei 1984.

  Foto: Foto: Gerrit Roodhart
 • <p>Tijmen doet enorm zijn best met ringsteken.</p>

  Tijmen doet enorm zijn best met ringsteken.

  Foto: Foto: Gerrit Roodhart
 • <p>Met z'n drieën op de melkkar met de gewonnen bekers! V.l.n.r. Monique Vos met zoon Tijmen Vos en vriendin Wies ter Weijden.</p>

  Met z'n drieën op de melkkar met de gewonnen bekers! V.l.n.r. Monique Vos met zoon Tijmen Vos en vriendin Wies ter Weijden.

  Foto: Foto: Gerrit Roodhart
 • <p>Naar huis met de prijsbekers.</p>

  Naar huis met de prijsbekers.

  Foto: Foto: Gerrit Roodhart

Laatste reacties

 • Ferm

  Een geslaagde dag, in alle opzichten, getuige de lachende gezichten, het mooie weer en de prijs na afloop.
  Leuk die folklore zo te zien het plezier wat er aan beleeft wordt.

 • janke56

  ik hou me aanbevolen, wil graag een muts haken voor het dorpsfeest volgend jaar.
  alvast heel erg bedankt.
  Gr Janke

 • Jenneken

  Ik wil ook graag een muts haken. Graag zou ik het patroon ontvangen.

 • Roxy

  Hallo, ik ben al heel lang aan het zoeken naar patronen van deze mutsen. Mijn moeder is een fervent haakster en die zou deze mutsen heel graag haken. Hoe kom ik aan deze patronen? Ik hoop van u te horen. Alvast bedankt en nog een fijne avond toegewenst. Met vriendelijke groet, Linda

 • @meelmuisje

  Doordat mijn vorige computer is gecrashed heb ik alleen nog de patronen van de Overijsselse en de Huizer muts, helaas!

 • FPB

  Beste Monique Vos, heb je toevallig ook een patroon van een Fries floddermutsje?
  Om de klederdracht van het Fries Paarden Ballet aan te vullen zijn wij op zoek naar een patroon om dit na te maken.
  zie www.friespaardenballet.nl
  Alvast bedankt

 • Beste Monique,
  Als u het patroon van de Overijsselse muts nog hebt, zou ik die graag ontvangen. Nu dat ik in Canada woon is het moeilijk even lenen.
  Hartelijk dank,
  Annelies

 • Ik zou heel graag de haakpatronen van alle mutsjes toegezonden krijgen als het mag.
  Heb 2 hobby's haken en genealogie. Het lijkt me zo leuk om de oude foto's met klederdracht die ik heb in te lijsten samen met een eigen gehaakte drachtmuts.
  Al vast hartelijk dank
  Ellen

 • Ben voor mijn vrouw op zoek naar een patroon van een Drentse knipmuts. Nou lees ik iets over een computercrash, dus dan denk ik dat de Overijsselse muts het dichtst bij komt.

 • Beste Monique,

  Wat leuk dat u de patronen heeft.
  Ik ben nl op zoek naar het gehaakt friese mutsje.
  Alvast heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Johanna

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.