AlgemeenOpinie

Speuren op internet naar een stel mutsen

Samen met zoon en vriendin naar het ringsteken op de Blaricumse kermis: in klederdracht mét gehaakt mutsje. Maar vindt maar eens een patroon van zo’n werkmutsje.

Wat ik het meeste mis van Nederland is de gezellige Blaricumse kermis. En dan bedoel ik het ringsteken met de versierde sjezen. Dat evenement vindt altijd op een maandag plaats, dus is het voor mij in verband met de schoolplicht van zoontje Tijmen (10 jaar) meestal niet mogelijk er bij te zijn.

Maar afgelopen jaar lukte dat dus wel, want Tijmen had nog vakantie! Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen, dus ik heb snel de telefoon gepakt: “Hé Wies! Heb je al iemand om mee te ringsteken? Nee? Nou nu wel! Tijmen heeft dit jaar schoolvakantie tijdens de kermis, dus wij tweetjes gaan gaan met jou mee op de kar!”

In werkdracht mét mutsje op de melkkar naar het ringsteken

Mijn vriendin Wies ter Weijden is een échte ‘echte Gooische vrouw’ met een vader die erfgooier is. Wies heeft nog een tweewielige melkkar, met de butsen van de melkbussen nog in het hout. Speciaal voor het ringsteken zet ze de kar elk jaar van lamoen tot spaken in de Lijnolie. Zo deden ze het vroeger, dus zo ik doe het ook, vindt Wies. Ze gaat altijd in werkdracht en had gelukkig nog een rok voor mij liggen, met een werkmutsje. Ze vertelde me dat haar buurvrouw er twee voor haar had gehaakt, zonder voorbeeld of patroon.

De mutsjes waren wat klein uitgevallen. Ik vertelde de buurvrouw dat ik nét voordat we naar Duitsland vertrokken klederdracht had weggeschonken, waaronder een Goois werkmutsje. Ik beloofde haar dat ik het weggeschonken mutsje even te leen zou vragen, zodat ze kon zien hoe het er uitzag. Ook ben ik op zoek gegaan naar een haakpatroon van zo’n werkmutsje.

Speuren op internet naar haakpatronen van werkmutsjes

In mijn zoektocht op internet viel me meteen al op dat een haakpatroon van een werkmuts uit een bepaalde streek veelgevraagd is. Helaas zijn de patronen zelf moeilijk te vinden.

Maar wat blijkt? Weekblad Boerderij heeft van 1981 tot en met 1983 haakpatronen uitgegeven van werkmutsen uit heel Nederland. Een aardige mevrouw heeft me Boerderij-patronen gemaild van doordeweekse werkmutsjes uit Noord-Holland (Huizen, zie foto), Drenthe, de Achterhoek, Groningen, Friesland, Overijssel, de Veluwe, Zeeuws-Vlaanderen, Hoog-Blokland, en ook nog een patroon van een kindermutsje uit de Alblasserwaard.

Interesse in een haakpatroon van een werkmutsje? Plaats een reactie!

Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een of meerdere haakpatronen van werkmutjes, plaats dan een reactie. Ik mail u dan het pdf-bestand. Sommige patronen zijn wel wat scheef gekopieerd, maar verwoede haaksters komen daar echt wel uit. Ikzelf snap niets van de patronen moet ik als ‘afhaakster’ eerlijk bekennen. Ik zie door de steken de ‘stokjes’ niet meer en raak er compleet van over mijn toeren.

Beheer
WP Admin