Redactieblog

10 reacties

Rotregels en een handige boer

Er komen meer kleine boeren. Dat blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau CBS. Hoe is dat mogelijk in een tijd van schaalvergroting en zorgen over megastallen, zo vraag ik me af.

CBS geeft ook oorzaken aan. Vermoedelijk zijn er met de afschaffing van de melkquotering weer bedrijven begonnen te melken. Prima, als het een jonge boer is die nu kansen ruikt. Een andere reden is het opsplitsen van bedrijven in verband met de derogatie.

Akkerbouw en melkveehouderij

Dat laatste zou zo maar kunnen. We hebben bij ons Alfred Scholten in Winterswijk Woold. En natuurlijk ook zijn vrouw, Lianne Oonk, partner in de maatschap. Zij stichtten een akkerbouwbedrijf naast hun melkveehouderij.

Alleen op papier

Wat is daar zo handig aan, zult u zich afvragen. Welnu, Scholten-Oonk willen helemaal geen aparte akkerbouwtak, maar doen het vanwege de regelgeving. Het akkerbouwbedrijf bestaat dan ook alleen maar op papier. Want akkerbouw hadden ze al.

Oplossing derogatieprobleem

Alfred Scholten kan daardoor wel zijn derogatieprobleem oplossen. Omdat mest van het ene bedrijf naar het andere gaat is het boer-boertransport en hoeft hij niet te bemonsteren. Hij kan schuiven met zijn bouwplan. Zo bracht hij snel 10 hectare mais onder bij het akkerbouwdeel, zodat hij het maximale uit de derogatie kon halen.

In de statistiek twee kleinere bedrijven

Hij moest er wel wat voor doen. Een tweede DR-nummer voor het akkerbouwbedrijf. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook fiscaal gezien werden het twee bedrijven. En in de statistieken twee kleinere bedrijven.

En dat alles om die rotregels. Wat een gedoe. Op het bedrijf gebeurt hetzelfde. Alleen door er twee bedrijven van te maken kan hij maximaal van de regeltjes profiteren.

Boosheid of bewondering

Bij mij strijden boosheid en bewondering om voorrang. Boosheid op de regering, die de regelingen ongecontroleerd over ons uitstort. Ambtelijke chaos, die veel tijd en geld kost. Bij de overheid en op de boerderij. Ook nog regels die niet waterdicht zijn.

Bewondering voor maatschap Scholten-Oonk, die voldoende pit en ondernemingsgeest heeft om er wat van te maken. Dat is beter dan bij de pakken neerzitten en klagen.

Voorbeeld voor anderen

Bewondering wint het. Deze jonge boeren zijn qua ondernemingsgeest een voorbeeld voor anderen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Leuke oplossing. Nu maar hopen dat de extra kosten voor boekhoudrapporten etc. opwegen tegen de behaalde winst. Ik zit nog steeds met de vraag; "Waarom vertrekken goede ondernemers met passie voor het vak niet naar elders, waar de kosten lager zijn en de regelgeving minder knellend?" De globale markt heeft verkoopprijsverschillen geneutraliseerd, maar productiekosten niet genivelleerd .

 • koeboertje

  Voor een goede ondernemer kan er hier in nederland zeker nog een goede boterham verdient worden, agratax.
  En in het buitenland zijn er ook regels!

 • landboer

  Heb ik jaren geleden al geprobeert maar mijn boekhouder raadde mij dat zeer sterk af,vanwege de extra kosten ,en de vraag of het geaccepteerd werd.

 • alco1

  Weer een voorbeeld dat we niet bezig zijn met wat de plant nodig heeft, maar te voldoet aan zotte regeltjes.

 • Peltjes

  Ik zat met het zelfde probleem. Op mijn vraag aan lto waarom gemengde bedrijfen (akkerbouw/melkvee) geslachtofferd werden voor de derogatie zei men: De belangen van deze kleine groep zijn ondergeschikt aan het grote belang. Gestopt met akkerbouw en nu verhuur ik alle grond die ik over heb aan een akkerbouwer inclusief een deel van mijn maisland en koop de mais terug voor de prijs wat de akkerbouwer aan huur betaald.

 • Bennie Stevelink

  @Peltjes, hoe worden gemengde bedrijven geslachtofferd voor de derogatie? Je bent niet verplicht om aan derogatie mee te doen. Dat is een eigen keuze.

 • Peltjes

  Mozes: Omdat men geen scheiding wenste tussen grond die in gebruik was voor de melkveehouderij en grond die in gebruik was voor akkerbouw onder het zelfde bedrijf.Was toch heel makkelijk, aardappels bieten en graan is toch heel wat anders als mais en gras? Kwam er op neer dat ik zonder derogatie mest af moest voeren en veel kunsmest aankopen en met niet. Maar door de verplichting 70 % gras en 30 % mais moest er een keuze gemaakt worden.

 • BoerHarm

  Ik hoop niet dat deze trend zich doorzet om collega boeren met naam en toenaam en hun handelen op het internet te zetten

 • alco1

  @ Mozes Er moest een fosfaatplafond komen in ruil voor handhaving van de derogatie.
  Als je boer het voordeel van derogatie niet hebt en wel vast komt te zitten omdat het fosfaatplafond overschreden wordt, voelt dat als "geslachtofferd zijn", zoals @Peltjes zegt.

 • landboer

  Nee mozes je bent ook niet verplicht om boer te zijn...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.