Commentaar

5 reacties

Vion blijft blunderen

Vion is 'too big to fail'. Het móet goed gaan met het vleesbedrijf, in het belang van de hele veehouderijsector in Nederland. Maar de leiding maakt het wel erg moeilijk om positief te blijven.

Neem het tenenkrommende geklungel met de weggestuurde financiële topman Tewarie. De man die maar vijf maanden in dienst was, krijgt €675.000 euro mee bovenop zijn toch al niet karige salaris van €40.00 per maand. Een gotspe. Van de ontslagene zelf is het ronduit schaamteloos om zoveel geld te eisen – ook al staat het in het contract. Het is de graaicultuur ten top.

Maar het is ook de leiding van Vion aan te rekenen. Hoe kun je in zo'n financieel slechte situatie zo'n contract opstellen? Blijkbaar was er bij Tewaries aanstelling enorm vertrouwen in de man. Wie is daar verantwoordelijk voor?

Het interview met ceo Michiel Herkemij in NRC, afgelopen zaterdag, werpt nog ander licht op dit geblunder. Hij noemt zichzelf 'geen vleesman' en zegt met zoveel woorden dat zijn baan bij Vion voor hem een keus uit armoede was. Stilzitten is geen optie en zoveel topbanen zijn er immers niet in Nederland... Zijn uitspraak dat 'kwaliteit voorheen niet bovenaan de agenda stond bij Vion' is al even verontrustend.

Binnen korte tijd een graaier en 'geen vleesman' aanstellen op de hoogste posities. Dat wekt weinig vertrouwen in het bedrijf dat nog steeds in bijzonder beheer ligt bij de bank en zich dergelijke uitglijders dus niet kan permitteren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe kan een bedrijf als Vion een man aanstellen die zegt; 'Er zijn niet zoveel topbanen in Nederland te vergeven'. M.a.w. deze man is uit op een topbaan ookal heeft hij van de materie geen snars verstand. Een dergelijke sollicitant zou door de sollicitatie commissie per direct huiswaarts gestuurd moeten worden onder dank zegging voor zijn moeite en zonder onkosten vergoeding. Liever geen man dan een baantjes jager. Jagen op vlees is perslot in Nederland uit den boze.

 • Ad7

  Ik hoop dat ze bij Vion met het ontslag toch een goede keus hebben gemaakt , want bij slecht presteren van betreffende man had die aan salaris anderhalf miljoen opgestreken en door onderliggende strijd zouden niet de goede beslissingen worden genomen wat nog meer kan kosten (beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald). Agratax beweert dat het een topbaan is, als het maar geen TOBbaan word! Ik geef het je te doen om een goed resultaat neer te zetten. Bij Unilever slachten ze al meer dan 30 jaar geen varkens meer omdat het een handeling is waar niets aan te verdienen valt. De activiteit waar wel wat aan te verdienen viel hebben ze behouden (soep, saus, rook en knakworst) de grondstof hiervoor is afvalvlees voor een afbraakprijs en het wordt voor de prijs van biefstuk verkocht. Vion heeft echter altijd geïnvesteerd in verlieslijdende slachthuizen. Zo kochten ze onder andere de van der Laan Groep (o.a. Sturko) welke de opbrengst gebruikt heeft om een ongebruikt merk van Unilever (Zwan) te kopen en een paar worstfabrieken, (wedden dat dat wel rendeert). Die hebben goed naar Unilever gekeken en ook het verlies aan de boeren verkocht!!

 • Mozes

  @Ad7 , volledig met jou eens. Vion weer financieel stabiel krijgen en zo mogelijk laten renderen is een enorme of zelfs onmogelijke opgave.

  Vion en zijn voorlopers hebben altijd gewerkt vanuit het boerenperspectief: het vee wat de boeren aanleverden moest in boerenbeheer geslacht worden. In hoeverre hiermee rendement kon worden gemaakt stond op de tweede plaats.
  Particuliere ondernemingen hadden niet de boer als uitgangspunt maar de markt: met welke vleesactiviteit konden ze de meeste winst maken? Dieren verwerken tot karkassen was kostprijsproductie wat ze graag in boerenhand lieten. Karkassen en ander vlees verwerken tot producten met toegevoegde waarde, vaak onder merk, zat wel winst in. Dus dat deden hun wel.
  Hoe Herkemij Vion winstgevend wil maken is mij een raadsel maar als het hem lukt heeft hij wel een prestatie van formaat geleverd.

 • drikhend

  Al deze top mensen hebben helemaal geen binding met de landbouw of veehouderij . En zijn alleen maar er op uit om een flinke sprong te maken om zo zakken te vullen en daarbij een dikke oude dag voorziening op te bouwen . En in dit gaat ten koste van de winst . En uiteindelijk moeten de boeren en de lagere werknemers hier voor bloeden . Boeren moeten gewoon uit deze zogenaamde coöperaties stappen . Dit zal moeilijk zijn maar het is een overweging om varkens op loonbasis te laten slachten en deze geslacht te verkopen aan verwerkers of uitlaten benen op kilo basis . Net waar markt voor is . Zodat de kosten vast staan . Dit kan op basis van groepen boeren of individueel . Men kan dan afnemers zoeken die een bepaald soort varken zoeken en hier de garantie geven op basis van type en kwaliteit tegen een bepaalde prijs over een vaste gestelde periode . Want Vion gaat het zo niet redden . En als men nu niet werkt aan alternatief kan gat wel eens groot zijn als Vion wegvalt .Mogelijk zijn er nog veel meer ander opties .Een ding is zeker de ondergang bij Vion is ingezet . Het is kwestie van tijd .

 • farming1

  @drikhend: wat jij hierboven beschrijft noemde ze vroeger de Encebe, nu heet dat Vion en is al zoiets als een loon(slaaf)slachter van de retail. Maar ik wens je veel succes om het op jouw manier te doen, maar dan begin ik nog liever een slagerij en koop daarvoor goedkoop vlees bij die loonslachter.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.