Redactieblog

5847 x bekeken 15 reacties

Frontale aanval Fonterra op FrieslandCampina

"Even het geheugen opfrissen", zegt Hanna. "Waarom waren we blij met de fusie tussen Friesland en Campina? Juist, omdat ze elkaar dan niet meer beconcurreerden bij de supermarktinkopers, maar er een macht tegen konden vormen."

Wat gebeurde er echter? Na de komst van FrieslandCampina ontstond er geen machtsblok, maar ruimte voor andere internationale spelers op de Nederlandse markt, zoals het Deense Arla en Fonterra uit Nieuw-Zeeland. Vooral de laatste zet woorden om in daden, samen met A-ware, vroeger partner van FrieslandCampina. Topman Spierings van Fonterra steekt dat niet onder stoelen en banken. "Hij lijkt wel op oorlogspad tegen zijn vroegere werkgever FrieslandCampina", meent Hanna.

Ik schrok ook van de ferme taal van Spierings. Hij begint een opmars in China met deelname in een Chinese producent van babyvoeding. Daar verwacht hij veel van. Hij wordt er een directe concurrent van FrieslandCampina, die in China goed geld verdient. Onze uitstekende melkprijs komt niet uit Nederland en de Europese landen, maar uit het verre Oosten. Ook uit het steeds rijker wordende China.

Daar gooit Fonterra nu roet in het eten. Net als in Nederland. Een grote kaasfabriek van A-ware in Heerenveen, samen met het ingrediëntenbedrijf van Fonterra, is de luis in de pels in Europa en andere exportbestemmingen. In het verre Oosten is Fonterra actief op haar eigen basis en straks ook in China. Een geduchte concurrent dus voor FrieslandCampina.

"Die Spierings haalt zijn gram. Hij kiest voor de frontale aanval", zegt Hanna beslist." Hij kon niet de topman worden bij FrieslandCampina en dus vertrok hij. Fonterra wilde hem wel als eerste man en dat voelen we nu. Hij is strategisch bezig in Nederland en Nieuw-Zeeland. Met alle landen daaromheen. Hetzelfde wat FrieslandCampina doet. Hollandse boeren kunnen zelfs aandelen kopen in Fonterra. We hebben er dus een grote concurrent bij gekregen en zijn wat marktmacht betreft terug bij af. Of liever nog verder van huis dan voor de fusie".

Laatste reacties

 • alco1

  Als het om het leveren van babyvoeding gaat aan China hebben de FC en Fonterra samen, bij lange na nog niet genoeg voor al die baby's daar.

 • joannes

  Is die Spierings van Fonterra niet aangenomen om continuiteit en groei te realiseren? Vanuit Nieuw-Zeeland is dat veel eenvoudiger dan vanuit Nederland; nb midden tussen de groeimarkten! Om daar nu een vete achter te zien lijkt me bekrompen. Hij heeft zijn kennis en contacten uit het Nederlandse opgebouwd, dan is het logisch dat hij daar ook vanuit opbouwd. En deze concurrentie, in de verkoopmarkten en inkoopmarkten , legt boeren geen windeieren. Dubbele kracht voor dezelfde kwaliteits en productie criteria in groeimarkten.

 • Mozes

  De omzet in verszuivel in Nederland waar Frieslandfoods en Campina elkaar vroeger beconcurreerden is geloof ik zo'n 14% van de totale omzet. Dit kan toch nooit de reden zijn voor de fusie.
  Voorzover ik weet was de belangrijkste reden voor de fusie dat ze elkaar nodig hadden om voldoende positie te kunnen innemen in de ingrediënten. In deze sector zagen ze grote toekomstmogelijkheden waar ze ieders afzonderlijk te klein voor waren.
  Het gaat dus niet om marktmacht in Nederland waar Vergaderboer vanuit gaat maar om markt-KRACHT in de wereld. Zonder de fusie was Fonterra ook naar Nederland gekomen en hadden Frieslandfoods en Campina geen antwoord gehad.
  Trouwens, wat moeten de Fonterra-boeren ervan denken dat FC fabrieken in zowel Nieuw-Zeeland als in Australië al operationeel heeft?

 • poldes

  let maar op Frontera heeft al een voet tussen de deur bij F.C.in Nederland.

 • abtje

  Deze twee grote spelers bijten elkaar niet. Kunnen ook makkelijk naast elkaar werken. Helemaal niets mis mee.

 • m.en.mh.miedema

  Beetje naief om te denken dat als 2 nl zuivelaars fuseren dat dat marktmacht oplevert. Je krijgt pas marktmacht als er wereldwijd maar een paar aanbieders zijn, zoals zo ongeveer in de olie en auto industrie. Dat was ook niet de reden om te fuseren, zgn synergie voordelen zijn veel belangrijker. Vindt het wel goed dat er nieuwe spelers op de nl zuivelmarkt bezig gaan, dat houdt management en directie van FC scherp en zorgt er ook voor dat er grenzen zijn aan de eisen die men aan de leden/leveranciers kan stellen zonder dat er een vergoeding tegenover staat. Het biedt de leveranciers ook weer een mogelijk alternatief(zeg maar een stok achter de deur richting management), de serieuze alernatieven waren al aardig weggefuseerd.

 • farmerbn

  Volgens mij kwam fonterra naar Europa omdat er jaren en jaargetijden zijn dat hun Nieuw-Zeelandse boeren niet genoeg melk leveren om aan de leveringscontracten te voldoen. Dus als er schaarste aan melk is in NZ dan gaat de NED melkprijs lekker omhoog en dan gaat fonterra FC helpen met het verkopen van Nederlandse melk.

 • landboer

  Goed gezien Miedema!

 • koeien10

  kunnen ze bij fc eindelijk een markt prijs neer zetten.in plaats van een gecompliceerde melkprijs.

 • Sjakkie

  Wat vergadervoorzitter hier bij elkaar getypt heeft getuigd niet van inzicht. Aan de reacties te lezen zijn boeren beter op de hoogte van de situatie.

 • koestal

  concurrentie is wel gezond,geen paniek

 • Jan van het Zand

  En wat zegt Joris Driepinter ervan? Joris: Het maakt mij allemaal niet uit, als ik maar mijn 3 pinten melk per dag kan drinken. Maar ik heb wel een vraagje: Hebben jullie ook melkglazen van een halve liter?

 • petrolbutterfly

  Ben geen veehouder, dus wellicht spreek ik voor mijn beurt. Door marktwerking = meer vraag naar melk(poeder) + melk voor babyvoeding door Fronterra een hogere prijs voor de Nederlandse veehouder?

 • Piet, Midden-Europa

  Zo te zien is meneer Spierings niet voor de Poes !!!... Misschien paste hij niet in de vriendjes kultuur ? Goed een beetje Concurentie is niet erg daar blijf je WAKKER bij !!!... Uiteindelijk kan dat voor de Producent (melkveehouder) stabiliteit geven !!!...

 • Broer

  Vóór de fusie beconcurreerden Friesland Foods en Campina elkaar wel degelijk en dat bepaalde sterk het sentiment. Twee boerencooperaties..
  Concurrentie is zeker niet verkeerd en vanuit het particuliere bedrijfsleven genoeg en volkomen legitiem aanwezig.


Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.