Commentaar

5 reacties

Discutabel tientjeswerk

Wie straks gebruik wil maken van de 'diensten' van de overheid via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, moet een digitale identiteit aanschaffen.

Dat heet eHerkenning en is te vergelijken met het inmiddels ingeburgerde DigiD dat iedere burger nodig heeft.

Er is één groot verschil met het DigiD-systeem: ondernemers moeten zelf gaan shoppen bij erkende aanbieders van digitale identiteiten. De overheid legt de verantwoordelijkheid hiervoor bij haar 'klanten'. Er is keuze uit verschillende commerciële bedrijven. En daar komt de aap uit de mouw: dat kost geld. Gemiddeld komt het neer op een kostenpost van ongeveer drie tientjes per jaar.

Het is geen groot bedrag. Dat is ook niet het probleem. Er zit dure IT-kennis achter en digitale veiligheid mag best wat kosten. Toch is er iets niet pluis en is het terecht dat in ondernemerskringen ongenoegen bestaat over deze opgelegde kostenpost.

Ten eerste heeft de overheid geen klanten, maar onderdanen. Alle boeren moéten vroeg of laat met de overheid communiceren, al is het alleen al vanwege de meitelling. Dat boeren die daarvoor in aanmerking komen via deze weg ook hun inkomenssteun aanvragen, doet er niet toe. De kosten van de belastingdienst worden ook niet teruggehaald op de individuele belastingbetaler, maar betaald uit de algemene middelen.

Daarnaast is het bedenkelijk dat de veiligheid van de digitale identiteit niet in handen van de overheid zelf is, maar wordt uitbesteed aan commerciële partijen.

Het is maar tientjeswerk, maar het klopt niet.

Laatste reacties

 • Fermer

  De overheid staat niet meer tot dienst van de inzittende, maar de inzittende tot dienst van de overheid, de BV Nederland.

 • .....

  Wie kan dat gore roversnest in Den Haag eindelijk eens halt toe roepen??

 • minasblunders1

  Zou het niet logischer zijn als die lui ons eens zouden betalen voor het aanleveren van gegevens? Wie levert er nu eigenlijk een dienst, zij of wij?

 • agratax2

  Doorgaans wordt de veiligheid via de overheid geregeld, die het uiitbesteedt aan specialistische bedrijven. Deze maken er de laatste jaren nu niet direct iets mmois van. Ze zijn meer bezig met steeds achter de feiten aan te lopen en daar is de overheid kennelijk zat van legt nu dit hele miserabele pakket op de storp van de boer. De boer die gedwongen wordt om te communiserenvia de electronische weg met de overheid en overheid die eigen veiligheid niet kan garanderen en dus moeten alle misstanden op het bord van de burger. Uitgaande van de miljarden die de overheid aan mislukte beveiligingen heeft uitgegeven staat de boer nog wat te wachten. Hij is verantwoordelijk voor het veilig aanleveren en afnemen van de informatie. We eisen toch ook niet dat de burger zelf de veiligheid in straat garandeert en er de eind verantwoording voor neemt?

 • koestal

  De RIJKS ROVERHEID is weer bezig,geldklopperij is hun leukste hobby

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.