Redactieblog

22 reacties

Grond is je pensioen

"Kopen", zegt Hans. "Eerst maar onze schulden aflossen", stribbelt Hanna tegen. "Ik zou het niet doen." We kunnen 12 hectare land kopen, prima gelegen naast onze eigen kavel. Maar we zijn er wel weer een dikke 6 ton mee kwijt.

Dat komt bovenop de schuld die we bij de bank hebben. Op onze leeftijd is dat veel, maar Hans heeft nog een heel leven voor zich. Bovendien hebben we de grond niet nodig voor de mest. Wij hebben meer hectares dan we beslist moeten hebben voor de mestafvoer. Ook als de stal straks vol is.

"Je denkt toch niet dat dit mijn laatste investering is", wijst Hans me terecht. "Kijk maar naar jezelf. Wat heb jij niet geïnvesteerd na je veertigste. Daarom kun je nu ook een mooi levensvatbaar bedrijf aan mij overdragen."

"Plus ons pensioen", zegt Hanna een tikkeltje zuur. "Wij zijn typisch een bedrijf van arm leven en rijk sterven. Als wij nu weer dieper in de schulden gaan, blijft er voor ons nog minder over voor ons pensioen. Vroeger dacht ik altijd dat de grond ons pensioen zou zijn, maar daar komt weinig van terecht."

"Grond blijft je pensioen", zegt Hans. "Als jullie straks stoppen met de boerderij, betaal ik je zoveel huur en rente over het bedrag dat in het bedrijf zit, dat je er prima van kunt leven. Dat beloof ik. Maar ik wil wel steeds kunnen uitbreiden en daar is het nu de gelegenheid voor."

Eigenlijk heeft Hans wel gelijk. Grond is een uitstekende belegging. Bureau De Mediaan heeft het rendement berekend van grond over de afgelopen veertig jaar. Het blijkt dat, vooral door prijsstijging, het gemiddelde rendement 8,4 procent is. Het is niet voor niets dat pensioenfondsen graag beleggen in grond. Zo heeft verzekeraar ASR 33.000 hectare grond in bezit. Dat bezit stijgt de laatste jaren sterk in waarde omdat de vraag naar grond toeneemt.

"Ik verwacht dat de prijsstijging van grond doorzet", betoogt Hans. "Een zeker bezit, stijgende vraag naar voedsel, de mestproblematiek, dat leidt naar hogere prijzen. Daarom moeten we blijven kopen."

Hanna zwijgt en ik denk: "Het zal er wel van komen."

Laatste reacties

 • farmerbn

  Volgens mij geeft grond alleen een hoog rendement als je het later verkoopt op de vrije markt, niet als je verkoopt aan de zoon. Grond kopen is als aandelen kopen: Als iedereen het wil hebben heb je een papieren winst maar als er geen kopers zijn, daalt de waarde fors. Wie had voor het jaar 2000 gedacht dat nokia nu niets meer waard zou zijn? Als je grond koopt ,daalt je inkomen dus grond kopen is een luxe. Je hebt kans dat je later geen rendabele investering kunt doen (bank doet niet meer mee) , omdat je nu vast zit door de grondaankoop. Rendabele investering is een investering waardoor je inkomen stijgt. Maar toch zou ik ook die 12 ha nemen!

 • Zuperboer

  Als je een periode van 10-20 jaar in ogenschouw neemt zijn er altijd gunstige en ongunstige instapmomenten te vinden, maar de kans moet zich dan wel voordoen. Het blijft natuurlijk een feit dat er niet tegen elke koopprijs een rendement van 8,4% valt te behalen. De gronden die 20 jr. geleden voor 20-30000 gulden zijn aangekocht komen wel voor dit rendement in aanmerking, maar als je gronden voor 60-80000 Euro koopt moet de tijd wel meezitten. Er moeten immers altijd agrarische produkten op worden voortgebracht en uiteindelijk draait het om de consumentenprijzen van het voortgebrachte voedsel.

 • agro1

  toen was HFL 20-30.000 ook een zotte prijs. grond is altijd te duur en buurmans grond....... duivels dilemma. ciolos boppe!!!!

 • alco1

  Mij is altijd geleerd dat je nooit moet kopen als de rendementen over de laatste jaren hoog zijn bij evt. verkoop, want dat gebeurd toch niet en vooral niet kopen als de bedragen de producerende waardes overstijgen.
  Alleen als het buurmans grond betreft of als speculant heb je andere normen.

 • joannes

  De meeste gemeenten lijden verlies op hun grondbedrijf en zullen voorlopig niet op de markt komen. Zij waren de bron voor vers geld voor een kleiner areaal. Prijsstijgingen zullen voorlopig wel uitblijven en zeker met de huidige rente op historisch laagste niveaus. Als de schaarste dus afneemt en de kapitaalkosten gaan stijgen wordt de grond vanzelf goedkoper. Grond met eigen geld is dan nog niet zo´n probleem maar met vreemd geld wordt een probleem. De bank zal een groter deel uit de bedrijfswinsten gaan nemen. Hopenlijk blijk er dan nog over voor het pensioen van Hanna

 • wmeulemanjr1

  En wat gebeurt er met te zwaar gefinancierde bedrijven in de toekomst? Worden daar altijd extreme bedragen voor neergeteld bij executie?

 • Sjaak

  Nuanceren is niet het sterkste punt van Vergaderboer....

  Los van de prijsontwikkeling op de grondmarkt vind ik dat deze blog is geschreven vanuit een luxe positie. Hans is enigst kind en daardoor speelt overname geen belangrijke rol....
  Hoe anders zou het geweest zijn, als er meerdere kinderen waren geweest, die hun belang in het bedrijf verzilverd willen hebben? Als die 'uitgekocht' moesten worden, zou Hans wel anders piepen!

 • bertes

  waarom is in Denemarken de prijs van de grond gehalveerd???
  alle boeren daar zitten nu in de put. daar dachten ze hetzelfde als die domme Hollanders

 • Rip

  Allemaal bezwaren en tegenwerpingen. Vraagje: waarom is de grond dan nu nog zo duur en stijgt nog steeds ? En welk pensioen heeft een pachter?

 • agratax2

  Of Hans wel of geen enigst kind is, pa en ma hebben de boerderij nog op naam en dus de schulden ook. Bij overname gaan hopelijk de schulden mee ove en daarnaast wenst Hans nog een goede pacht te betalen. Hij heeft kennelijk het idee dat de koeien tot in eeuwigheid een goudmijn blijven en dat en pa en ma goed kan verzorgen en ook de bank op tijd kan betalen en ook nog fors kan investeren om te groeien. Ik hoop dat hij een vrouw heeft met een 'vette' baan, die niet zat wordt van deze met het groeivirus besmette man. Laten we niet denken aan een (v)echtscheiding dan zijn zowel Hans als pa en ma een groot deel van hun zuur verdiende geld kwijt. gaat het geld niet naar de ex dan wel naar de advocaten, die er net zolang een super goede afloop beloven tot hun declaraties op de tocht komen. Dat betekent einde processen en einde bedrijf (vaak).

 • koestal

  Boeren die land aan de gemeente verkocht hebben deden het nog beter volgens onze boekhouder zijn dat boeren, die het management goed op orde hebben ,hij houdt ons anonieme bedrijfsvergelijkingen onder ogen van dit soort boeren,die volgens onze boekhouder heel goede resultaten hebben en prima managers zijn.Daar moet ik van de boekhouder mij aan spiegelen

 • W Geverink

  Hans kan van alles beloven maar zolang die geen controle heeft over de melkprijs is er helemaal nergens zekerheid over. Behalve dan dat je verantwoordelijk bent voor een grote berg schuld... Als Hans werkelijk een bedrijf had in Texas wist hij als geen ander hoe belangrijk het is om een voldoende dikke buffer te hebben tegen de grillen van de toekomstige wereldmarkt.

 • Fermer

  Op deze manier van boeren zorgt ervoor dat je steeds kwetsbaarder wordt als de melkrijs toch eens zakt en daarmee afhankelijker en niet meer vrij blijft, dan heb je zelf niets meer te vertellen als het zover is, dan ben je alleen nog maar in dienst!

 • pinkeltje

  Als je gaat voor zekerheid moet je overal mee stoppen. Contant geld op de bank is ook niet zeker. Een baan bij de overheid is niet zeker en een pensioenvoorziening net zo min. Dat je vroeg of laat het tijdelijke met het eeuwige gaat wisselen en dat je niet veel verder komt wanneer je niks doet is wel tamelijk zeker. En dat grond in eigendom een behoorlijk stabiele basis is in deze steeds verder overbevolkte wereld is ook tamelijk zeker.Grond blijkt door de jaren heen een goede buffer te zijn om het een tijdje uit te zingen.

 • Fermer

  Contant geld kun je beter in grond stoppen wat dat betreft, maar met geld van de bank is de grond ook niet van jezelf. En Hanna zegt zelf, 'als we ons nu weer dieper in de schulden steken'. Waarom zou stilstand achertuitgang zijn als je een goede boterham verdient met een mooi en overzichtelijk bedrijf?

 • wmeulemanjr1

  6 ton/12 ha, rente?/aflossing?/wat op verdienen?/of dure hobby? Mag wat kosten toch?

 • Chrisdb

  Waar zijn we mee bezig? We willen de wereld voeden en stoppen daarvoor ons diep in de schulden om dan evt. als we in pensioen gaan er te kunnen van profiteren (als we dan de opvolging niet moeten steunen om een veel te groot bedrijf met te veel schulden rond te zetten zowel fiscaal als arbeid) Alles kan je goed praten maar nu grond kopen aan veel te dure prijzen in de hoop dat later de consument zijn luxe gedeeltelijk opgeeft om duurder voedsel te kopen dat geloof je toch zelf niet!!! Wat wel een zekerheid is dat als er schaarste komt of meer vraag naar voedsel de kosten om iets te telen op die dure grond steeds zullen stijgen door duurdere grondstoffen. De wereld (en de overheid) is ons dankbaar dat wij ons leven ten dienste stellen van het voeden van de wereld en grote risico nemen terwijl zij maar steeds afkomen met strengere regeltjes en normen.

 • alco1

  @Chrisdb. Boeren kopen grond met de gedachte zelf geld te verdienen, een bedrijf voor de toekomst klaar te hebben, geld beleggen in een waardevast iets, of uit eerzucht.

 • daantje

  alleen kopen als je het kunt trekken
  je kop niet in een strop hangen
  en ook met prijs dalingen rek houden
  want rek maar dat komt ook

 • cornelis 22

  Het verhaal begint een beetje te veel te rammelen , Hans heeft nog een groot bedrijf in Texas,moet inmiddels minstens 40 zijn , zit nog steeds met Pa en Ma opgezadeld die alles nog op hun naam hebben en na minstens 40 jaar zogenaamd heel goed geboerd hebben nog flink in de schulden zitten. Het scenario is een beetje aan het vastlopen.
  Toch vind ik het altijd leuk om te lezen dus ga zo door.

 • alco1

  Alle verhalen van vergaderboer zijn uit de duim gezogen.
  Maar ga maar mooi door.
  Het maakt veelal leuke discussies los.

 • koestal

  veel boeren hebben in 2015 nog niet hun schuld op aangekocht melkquotum afgelost,de totale schuld op quotum bedraagt dan volgens de rabobank nog 4 miljard euro ,kunnen ze nog een poosje vooruit

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.