AlgemeenOpinie

Mosterd na de maaltijd

De publicatie van de LEI-cijfers gaat gepaard met allerlei reacties. ‘Markten worden volatieler, ondernemers moeten meer aan risicomanagement doen’, aldus LEI-directeur Laan van Staalhoven. LTO-voorzitter Albert Jan Maat ziet meer in buffervorming.

De meeste ondernemers in de vrije sectoren kennen het klappen van de zweep wel, die hoef je niks meer te leren over reserveren in goede perioden. Maar om melkveehouders die de vrije markt vanaf april 2015 opgaan nu pas te waarschuwen dat ze moeten bufferen? Dat had je in 2011 moeten doen, voor de goede jaren startten, niet nu de melkprijs snel onder de kostprijs schiet.

Jazeker, risicomanagement kan erg nuttig zijn, zeker voor bedrijven die zwaar gefinancierd zijn of technisch maar matig draaien. Maar daarvoor moet je wel voldoende vrije middelen hebben om dagelijks te kunnen bijstorten als de prijs stijgt boven de vastgelegde. En juist op de bedrijven die dat risicomanagement het meest nodig hebben, ontbreken die vrije liquide middelen.

En de gesettelde boer die netjes draait? Die hoort de oproepen meesmuilend aan. Die heeft ruimte op de lopende rekening en veelal door hard werken en met hulp van inflatie een flink eigen vermogen opgebouwd. Daar kan risicomanagement best zorgen voor een wat vlakker inkomen. Maar dat gedoe eromheen, met contracten enzo? Nee, dan liever maar een jaar of twee wat minder verdienen. Daar buffert het eigen vermogen wel.

Beheer
WP Admin