Commentaar

19 reacties

Boer straks niet meer aan het roer

Nieuw voedselbeleid: de bijl aan de wortel van het Nederlandse agribusiness-complex?

Het landbouwbeleid moet radicaal om, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarin zetelen vooraanstaande wetenschappers en directeuren van kennisinstellingen. Het belangrijke adviesorgaan van de regering vindt het aloude landbouwbeleid – waarvan Mansholt ooit geestelijk vader was – achterhaald.

De Mansholt-aanpak was zeker succesvol, concludeert de WRR, maar in de afgelopen decennia zijn andere problemen gerezen. Zoals uitputting van landbouwgrond en grondstoffen, en tekorten aan water tegenover een te veel aan dierlijke mest.

Niet de boer, maar de (gezondheid van de) consument en het milieu staan bij de uitvoering van het nieuwe voedselbeleid centraal. In plaats van stimulering van de productiviteit en de export komen dan heel andere doelstellingen bovendrijven.

De voedselvisie richt zich juist op minder consumptie en minder productie. En het moet allemaal duurzamer. Grondstoffen moeten zo efficiënt mogelijk worden benut door zo veel mogelijk terug te winnen. Voedsel met te veel vet, suiker of zout moet in de ban. Consumptie van gezond voedsel moet gestimuleerd worden. Et cetera.

Landbouw en kennisinstituten staan hierbij niet meer aan het roer. Naast consumenten richt het voorgestelde voedselbeleid zich op supermarkten, maatschappelijke organisaties en agribusinessbedrijven.

De boer komt in dit verhaal dus niet meer voor. Hierbij is wel de vraag in hoeverre dit ‘voedselbeleid’ al grotendeels realiteit is. De verduurzaming is in volle gang, net als de trend dat de retail prijs én kwaliteit dicteert.
Waar het beoogde beleid veel verdergaat, is dat – desnoods via wetgeving – de productie en consumptie van zuivel en vlees in Nederland in de komende decennia fors moeten afnemen. Bij de uitvoering daarvan mogen mededingingsrecht noch vrijhandel in de weg staan.
Goed luisteren naar markt en consument is van levensbelang. Maar hier raakt de bijl niet alleen aan de wortels van het huidige agrarische succesmodel, maar ook aan die van het recht op keuzevrijheid en eerlijke concurrentie.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wie bepaald wie vooraanstaande wetenschappers zijn? Of is dat een zinnetje die elke journalist klakkeloos overneemt? Misschien zijn het wel domme wetenschappers op het gebied van de landbouw én economie.

 • alco1

  Goed luisteren naar markt en consument van levensbelang?
  Het lijkt wel politiek bedrijven!
  Daar moet juist niets op gedaan worden, maar bezig gaan met transparant alles onderzoeken wat echt schadelijk is.

 • agratax2

  In hoeverre is dit verhaal niet een verhaal voor de buhne? Hoe kan ik als voedsel producent gezonder (minder vet, suiker etc.) voedsel maken en tegelijk moet ik naar de consument luisteren die juist deze lekker zoete en smeuiige versnaperingen op zijn bord wil hebben? De consumenten vraag lijkt me in strijd met de eis van de gezondheids goeroe's. De enig oplossing die over blijft is niet meer naar de consument luisteren en alleen nog puur natuur in het schap van de winkel. Dat betekent dat de boer aan zet is en niet de industrie die de hoogwaardige boeren producten tot minderwaardige grondstof heeft gedegradeerd.

 • pinkeltje

  Denk dat de vooraanstaande wetenschappers wel gelijk hebben. Dat de boer inderdaad niet centraal staat. Verder veel gekakel van niks dat past bij de luxe situatie dat voedsel in overvloed beschikbaar is tegen historisch lage prijzen. Dan kun je allicht mooie visioenen bedenken over hoe het allemaal nog mooier kan worden. Zo houden ook de vooraanstaande wetenschappers hun business in stand. Mooie rapporten schrijven, denktanks oprichten en als het kan nog een congres organiseren ergens ver weg. Samen lekker eten en dan mijmeren over wat een boer nog meer zou kunnen doen om je bijna gratis aan het eten te houden.

 • vink

  Ik lees in het artikel in één zin; uitputting van landbouwgrond en een teveel aan dierlijke mest! Die twee kun je alvast tegen elkaar wegstrepen.
  Probleem bijna opgelost!

 • t.wassink

  @farmerbn u kunt het rapport hier vinden: http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-Rapporten/WRR_rapport_93_Naar_een_voedselbeleid_web.pdf
  Met op pagina 3 een lijst van de betrokken wetenschappers:
  'De samenstelling van de raad is (tot 31 december 2017):
  dhr. prof.dr. J.A. Knottnerus (voorzitter)
  dhr. prof.dr. A.W.A. Boot
  dhr. prof.dr.mr. M.A.P. Bovens
  dhr. prof.dr. G.B.M. Engbersen
  dhr. prof.dr. E.M.H. Hirsch Ballin
  mw. prof.dr. M. de Visser
  dhr. prof.dr.ir. G.H. de Vries (adviserend lid)
  mw. prof.dr.ir. M.P.C. Weijnen
  Secretaris: mw. dr. W. Asbeek Brusse'
  En hier: http://www.wrr.nl/raad/raad/ een kort CV van deze mensen.

  @Vink helemaal mee eens en bij goed toepassen weinig tot geen gevaar voor af/uitspoeling. Zolang we echter in delen van NL niet voldoen aan de norm voor nitraat in het grondwater zie ik het er niet van komen...

 • joohoo

  De mate van deskundigheid wordt dus bepaald door de hoogte van hun salaris, niet door hun opleiding?

 • farmerbn

  Allemaal mooi die titels maar hebben ze ook verstand van de landbouw? Er zit geen landbouwtitel bij. Zonder boeren geen landbouwproducten.

 • Zuperboer

  Je mag net niet zeggen of denken, maar de geschiedenis heeft ons al vaker geleerd dat een internationaal volkenconflict (WOI en WOII) de mensheid weer met beide voeten in de klei terugplaatst. Landbouw moet je overlaten aan boeren niet aan filosofen, daar komt niets van terecht. Op dit moment regeert de weelde. Dit rapport zal wel weer een vermogen gekost hebben, waar de mensheid niets beter van zal worden. Voedsel produceren zal t.z.t. wel door Nederlanders in het buitenland gaan gebeuren, de kennis zit op het platteland niet op het plucht.

 • Zuperboer

  plucht=pluche

 • Peerke1

  Hallo helderzienden,

  Het is maar dat jullie het snappen en dat zonder boeren De B.V. Holland al lang failliet zou zijn en de armoede hoogtij zou vieren. Om te beginnen bij de uitgang van de supermarkt wekelijks 70 procent van het inkomen kwijt te zijn.

 • Fermer

  De bv Nederland geeft de (staats)banken de opdracht de landbouw top te financieren, waardoor de landbouw verplicht is om door te produceren en daarmee de bv Nederland in de benen kan houden. Wie houdt nou hier wie aan het lijntje?

 • W Geverink

  Dat terwijl er regelmatig reportages in de boerderij staan waar toch overduidelijk voedselveiligheid en efficient gebruik van grondstoffen en water worden ingeruild voor 'politiek correcte' productie. We zien steets meer productiemetoden waar bv kippen weer meer voer en water nodig hebben voor de productie van een ei of een kg vlees en lopen te scharrelen in een met stront vervuilde buitenuitloop waar met een bui regen de schijt overal naar toe kan uitspoelen. Waar koppels buitenkippen moeten worden vernietigd omdat ze vogelgriep hebben opgelopen. De houderij systemen die een hoge voedselveiligheid garanderen, super efficient omgaan met grondstoffen en water en vriendelijk zijn voor het milieu mogen in Europa niet meer gebruikt worden.

 • somporn

  Voedsel met te veel vet, suiker of zout moet in de ban.

  Welkom in NEDERKOREA.

 • ACB

  Decennia, s geleden had je +- 400 000 boeren en die vormde een blok, nu heb je nog rond de20 000 boeren die zijn geen gevaar meer voor de heren, dat zijn net jojos daar kunnen ze mee doen wat ze willen, en ik verzeker u, over een aantal jaar zijn er 1 of 2 groote landbouw oorganisatie, s die de boel regeren. En ongewild doet u er nu al aan mee. En de boer verdwijnt. Maar of dit nuzo goed is he, kijk maar eens achterom de heren bobo, s slopen alles kijk maar achterom, daarom gaat het overal zo goed in de wereld, omdat ze er zoveel verstand van hebben. Nou mijn oude opaa, tje draaid zich nog drie keer om in ze graf.Waak hiervoor heren boeren U wordt langzaam uitgedund.

 • haam

  en hoeveel van deze profs hebben een link met de partij voor de dieren ???????? want die hebben veel de zelfde standpunten

 • zon

  De nederlander is nog nooit zo oud geworden dan heden ten dage.
  Wie bewijst dat we nog ouder en een betere kwaliteit van leven zullen krijgen met ander voedsel?
  Allemaal geklets in de ruimte.
  Die mensen moeten af en toe van zich laten horen om zogenaamd belangrijk te blijven.

 • Elevage

  Iedere dag allemaal in de rij bij het loket voor de dagelijkse tabletten me energie en voeding, en daarna allemaal in de rij en scheppen met die hap........ oh wacht dat lijkt toch wel heel erg veel op een systeem uit het oosten wat wij hier helemaal niet zien zitten.
  Misschien kunnen de WRR leden eens een dagje meelopen op een boerderij voordat ze dit soort blabla produceren?

  Trouwens, waarom bestaan die adviesraden niet gewoon uit mensen die uit de praktijk komen?, en dan bedoel ik de praktijk waarover een advies geleverd moet worden.

 • koestal

  op de ministeries komen steeds meer juristen,kijken of de punt of komma wel op de goede plek staan .

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.