Home

Achtergrond 14 reactieslaatste update:15 jan 2020

Politiek positief over gezamenlijke kringloopactie

Boeren, burgers, natuur- en milieuorganisaties hebben landbouwminister Carola Schouten een 10-stappenplan aangeboden met concrete suggesties om de transities naar natuurinclusieve kringlooplandbouw te versnellen.

De actievoerders wandelden gezamenlijk van Delfgauw – waar Schouten in september 2018 haar landbouwvisie presenteerde – naar het Haagse Binnenhof om hun statement te maken. De belangenorganisaties willen dat de minister een integraal beleid maakt, waarin ook de actuele problemen worden ondervangen.

Lees het 10-stappenplan voor realisatie natuurinclusieve kringlooplandbouw

Natuur en landbouw bij elkaar brengen

Schouten reageert positief op de actie. “Fantastisch dat jullie hier zijn. Mooi dat jullie zo’n symbolische loop hebben gedaan om de landbouw toekomst te geven en om de verbinding tussen natuur en landbouw te leggen. Dat is een thema dat mij zeer aan het hart gaat. Deze verbinding staat door de actualiteit misschien wel meer dan ooit onder druk en dat doet pijn. Want ik geloof er heel erg in dat natuur en landbouw. Het is onze opdracht en uitdaging om die twee dingen bij elkaar te brengen. Jullie laten zien dat dit ook gewoon kan. Veel hulde daarvoor.”

Waardering voor minister

Schouten werd met veel gejuich ontvangen bij de demonstratie. Ze oogst veel waardering voor haar ingezette koers op kringlooplandbouw en krijgt merkbaar een hart onder de riem gestoken om door te gaan. “Powervrouw, jou hebben we nodig. We staan achter je!”, klinkt het vanuit de aanwezigen.
Schouten nodigde de actievoerders uit om met haar in gesprek te gaan. “Ik heb heel veel behoefte aan alle inzichten en praktijkvoorbeelden om te zien hoe we die stap naar de toekomst kunnen zetten. Ik kan dat niet alleen. Ik kan alle inzichten goed gebruiken om te kijken hoe we de ideeën bij elkaar kunnen leggen en kunnen bedenken hoe we verder stappen kunnen zetten om de kringlooplandbouw en de verbinding tussen landbouw en natuur verder vorm kunnen geven”, aldus de minister.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Deze veehouders zetten in op kringlooplandbouw

Melkveehouder Peter Oosterhof uit Drenthe loopt ook mee. Hij wil minister Schouten ondersteunen in haar ingezette koers naar kringlooplandbouw. “We moeten als sector helpen om oplossingen te bieden”, vindt hij. Oosterhof is recent omgeschakeld naar biologisch. “Het bevalt me prima. Ik heb zelf het stuur weer in handen op mijn bedrijf. Het voelt als een warme jas”, zegt hij. Hij melkt wel minder kilo‘s, maar financieel is hij erop vooruit geboerd.

Oosterhof begrijpt de recente boerenacties goed. “Ik heb mijn trekker ook op de dam gezet met een omgekeerde vlag. Het is heel frustrerend dat boeren steeds geschoffeerd worden.”

Biologisch-dynamisch boerin Welmoed Deinum runt met haar ouders in Friesland een bedrijf met 80 koeien. “Wij laten zien dat het kan”, zegt ze tegen Schouten.

“De transitie zal niet zonder pijn gaan, maar we moeten hem wel maken”, benadrukt Geert van der Veer, geestelijk vader van het Herenboeren-concept.

Kamer reageert positief op actie boeren en natuurorganisaties

In de Tweede Kamer spreken enkele organisaties Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdD, SP, CU en PvdA toe. Kamerleden reageren positief, met name omdat de boeren en natuur- en milieuorganisaties samen optrekken.

Ook Tjeerd de Groot (D66) is blij met de actie voor kringlooplandbouw. “Veel boeren zijn het wel eens dat we stappen moeten zetten. Uiteindelijk zijn het ook de boeren die de stappen samen met de verwerkers moeten zetten.”

De Groot is het met de actievoerders eens dat het kabinet meer de regie moet nemen in transitie. ‘We hebben een motie ingediend die Schouten vraagt om de regie te nemen. Maar ze laat de kans lopen om niet alleen de stikstofproblemen op te lossen, maar ook om de eerste stappen te zetten naar kringlooplandbouw. Dat hoeft echt niet van vandaag op morgen, maar je moet wel stappen zetten en dat moet Schouten doen”, zegt hij.
Kamerlid Frank Wassenberg (PvdD) vroeg een debat aan over het 10-stappenplan, maar kreeg daarvoor geen meerderheid.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Schouten neemt niet méér regie in kringlooplandbouw

Minister Schouten is niet van plan meer regie te gaan nemen in de transitie naar kringlooplandbouw. Dat zegt ze na het in ontvangst nemen van het 10-puntenplan van meer dan 50 landbouw-, natuur- en milieuorganisaties met voorstellen om de transitie naar kringlooplandbouw te versnellen.

Met het 10-puntenplan trekken onder andere biologische boeren, Netwerk Grondig, De Boerenraad, Triodos Bank, Herenboeren en diverse natuur- en milieuorganisaties aan de bel omdat ze vinden dat de transitie naar kringlooplandbouw te langzaam gaat. Ze willen meer regie van de overheid en een duidelijke stip aan de horizon waar het beleid naar toe gaat. De organisaties willen ook hun oplossingen die ze al hebben delen.

“In transities is het altijd zo dat er mensen zijn die de lijnen uitzetten. Het is de politiek die de kaders schetst. We zijn nu bezig om een concrete invulling te geven aan alle vraagstukken die er liggen”, zegt Schouten.

Ruimte bieden aan ondernemerschap
De minister benadrukt dat ze tegelijkertijd ook ruimte wil bieden aan het ondernemerschap van de boeren zelf, zodat ze zelf een keuze kunnen maken voor wat bij ze past en wat bij hun bedrijfsvoering past. “Over het algemeen hoor ik van boeren dat ze zeggen: geef ons doelen en geef ons de ruimte om daar zelf naartoe te werken. Dat is de zoektocht tussen ruimte geven en overlaten aan de professionaliteit van de boer en wat je als overheid doet via voorschriften. Ik ben aan het zoeken waar we de ruimte kunnen bieden, waarbinnen toch duidelijk is binnen welke kaders dat dan is”, zegt Schouten. Op de vraag of ze meer regie wil nemen, reageert ze dat ze ook veel kritiek hoort dat ze teveel regie voert.

Schouten zegt het niet zorgwekkend te vinden dat juist de voorlopers nu aan de bel trekken. “Ik denk dat deze boeren juist willen laten zien dat het ook kan en dat ze daaraan ook zelf hun ideeën en invulling geven.” Schouten wil van de boeren graag weten tegen welke regels en beperkingen ze aanlopen, zodat ze ruimte kan geven waar dat nodig is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  En nu met zijn allen te voet naar de Amstelboeren om natuurinclusieve kringloopzuivel te kopen. Als ze dat niet doen zijn het waardeloze mensen.

 • kleine boer

  Alle landbouw is al kringloop..... de industrie niet

 • Colusdijk

  met de fiets op vakantie

 • Tjeerd de Groot was er ook bij ,als hij net wispelturig blijft ,dan praat hij over 3 jaar het tegenovergestelde.

 • veldzicht

  Binnen 2 jaar zit er een ander kabinet en een andere minister van landbouw.Hopelijk zijn ze dat kringloop gezanik dan ook gelijk vergeten.Nu is het zo alle landbouw is goed als het maar niet gangbaar is,dat die boer ook nog wat moet verdienen wordt gemakshalve maar even vergeten,nog even een paar (geitenwollensokken)boeren erbij zoeken die het wel''goed'' doen,dan kan de rest het ook wel

 • Als Tjeerd blij is moet je echt oppassen...de Landbouw moet op de schop vlgs Schouten....wat een vreselijke uitspraak was dat...de consument moet een schop hebben en betalen voor produkten dan kunnen boeren die produkten leveren waar vraag naar is...zou werkt dat in economie...al het andere is bewezen niet economisch duurzaam...............

 • Keer op keer blijkt weer dat dit geen verdien model is .Slechts enkele bedrijven die veel grond van grote terreinbeheerders in gebruik hebben gekregen en die daar door ook aan hun voorwaarden moeten voldoen ,kunnen een inkomen halen .

 • Gat

  3 biologische boeren. Die praten niet voor men. Ik beslis zelf wat ik doe. Ga geen taakstraf uitvoeren bij natuurbeheerders, door rommel te maaien en nog geld voor te betalen. Enigste 2 die er blij mee zijn is natuurmonumenten en me mesthoop.

 • Bennie Stevelink

  Als die drie biologische boeren kringlooplandbouw willen bedrijven moeten ze geen compost en dierlijke mest uit de gangbare landbouw aanvoeren. Ze moeten zichzelf redden zonder aanvoer van anderen.

 • Gradje 1966

  Wie geeft de garantie dat alle Bio producten tegen zeer goede prijzen verkocht worden. Wij zijn intensief met grote schulden die kan ik niet aflossen als ik maar de helft kan produceren of nog minder hier word bij die voorlopers geen rekening mee gehouden en ik geloof nooit in een goede prijs voor deze producten meer dan 80% van de consumenten kijkt naar de prijs en veder niets .
  De eerste gedachten van de consumenten gaat uit hoe ver kan ik op vakantie en dat geld wat ze besparen omdat ze zo goedkoop mogelijk voedsel willen hebben
  kunnen ze verder weg dus kortom de consument roept van alles maar doet niets

 • melkveehouder .

  @20:21. Zie dit daarom ook maar als een zorgvuldig geregisseerde demonstratie van achter de schermen om Schouten wat lucht te geven nu ze alsmaar meer klem komt te zitten. Neem er maar vergif op in dat deze ‘demonstratie’ door haar gebruikt gaat worden om straks te motiveren dat héél veel boeren het met haar eens zijn.

  Overigens zijn het niet allemaal boeren. Herenboer Geert van der Veer bijvoorbeeld. Een joviale slimme vent die weet hoe de politieke hazen lopen en je subsidies moet binnenharken, maar zeker geen afspiegeling van de reguliere sector.

 • agratax(1)

  Dat de huidige biologische boeren een goed inkomen hebben, wil ik wel geloven. Ze hebben zichzelf "beschermd" tegen overproductie door de productie zo goed mogelijk af te stemmen op de consumptie. Helaas zal het onder modale gedeelte van Nederland klem komt te zitten omdat zij de hogere prijs niet kunnen betalen omdat zelfs hun huis al ca 40 % van hun inkomen opslokt. Zij zullen dus import eten moeten kopen van de wereld markt. Hiermee is de markt voor biologische producten afgetopt en alleen te bereiken voor de ruim boven modaal.

 • famboenink@hetnet.nl

  helaas de biologische melkprijs was ondanks het feit dat
  de markt afgeschermd is het jaar onbetaald inkomen per melkveebedrijf een fractie lager gangbaar 35000 tegen 32000 biologisch
  dus gaat een klein groepje biologische over tot het nog verder profileren om een hogere prijs te hallen
  en gangbaar proberen te sloppen

 • Firma Vellenga

  Ja, wij zijn nu een half jaar biologische. Om het geld hoef je het echt niet te doen. Misschien is het inkomen nog wel minder dan toen we gangbaar waren. De gangbare mest mag bij mijn weten niet meer gebruikt worden(wat ook wel logische is) Mocht je biologische willen gaan boeren moet je het doen omdat je klaar bent met het meer, meer en mooier en duurder etc. Persoonlijk halen we heel veel plezier/voldoening uit de nieuwe bronnen die we nu op ons pad krijgen. Zoals ander gras in zaai, akkerranden, plas dras etc. Het is jammer dat de biologische boeren en gangbare boeren elkaar zo afkatten en elkaar denken te vertellen wat beter is of wat haalbaar is. Laat ieder zijn ding doen waar hij/zij zich goed bij voelt. En als dit dan helemaal verkeerd gaat lopen doordat het kabinet of wie ook maar met onwerkbare regels gaan komen dan kunnen wij daar niets aan doen. Al die demonstraties leveren nog niet veel op, ze varen hun eigen koers. Maar probeer nog wat leuk door te boeren en als het niet meer gaat keuzes maken. (zoals we zien bij de opkoop van de varkensboeren)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.