ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Boerenprotest Beieren was effectief en gemoedelijk

De protestactie bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de CSU in de Duitse deelstaat Beieren op 6 januari blijkt effectief.

De Duitse minister-president van Beieren, Markus Söder, zegt de nitraatmetingen in grondwater te gaan herzien. Ook zegt Söder dat er weer een CSU-landbouwminister in Berlijn aan het roer moet komen. Dat meldt het Duitse landbouwvakblad Topagrar.

Indrukwekkende opkomst

De minister-president was onder de indruk van de grote opkomst van de boeren. Minstens 2.000 boeren verzamelden zich met trekkers bij het klooster Seeon, waar de nieuwjaarsbijeenkomst van de politieke partij CSU plaatsvond. De boeren eisten drastische veranderingen in het nieuwe aangekondigde mestbeleid.

Volgens de boeren is de verdeling van de meetpunten voor bemesting niet representatief. Die – volgens Duitse agrariërs – ‘vervalste data’ zou aan de EU gemeld zijn. Het wetsontwerp komt deze maand aan de orde in de Bondsraad, de deelstatenkamer van het parlement in Berlijn.

Toespraken van politici

Söder sprak de boeren – samen met nog een vijftal politici – toe. Ruim een uur discussieerde hij met de boeren over de meetpunten, en zegt daarbij de boeren toe dat hij dit onderwerp opnieuw bekijken wil. Bovendien vindt hij dat er weer een CSU-landbouwminister plaats moet nemen in Berlijn. Dat zou naar eigen zeggen ‘processen versnellen, zonder dat het eerst via drie kanalen moet gaan’.

Aan het einde van de toespraken hebben de boeren een tien pagina’s lange brief met eisen en een advies over het mestbeleid overhandigd. Ook staken zij nadien een protestvuur aan.

Gemoedelijk protest

Het protest verliep – ondanks veel ongenoegen – gemoedelijk en is georganiseerd door actiegroep ‘Land Schafft Verbindung’. Zij namen op 26 november afgelopen jaar bij het massale protest in Berlijn ook de touwtjes in handen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.