Home

Achtergrond 2 reacties

Mens zelf grootste bron ESBL

De mens zelf is de grootste bron van besmetting met antibioticaresistente, ESBL-vormende bacteriën.

De veehouderij speelt een veel kleinere rol dan vaak wordt gedacht. Dat meldt het RIVM op grond van onderzoek naar de manier waarop de resistente bacterie zich verspreidt. Besmettingen van mens tot mens zijn goed voor 60% van het totale aantal besmettingen. Tweede bron is voedsel, goed voor 19%. Besmettingen door het eten van besmet vlees zijn hierbij inbegrepen. Overigens zijn de meeste mensen slechts drager, en worden ze niet ziek.

Besmetting via risicogroepen

Slechts 1% van de besmettingen is te herleiden tot contact met een veehouder. Pluimvee- en varkenshouders horen met reizigers die in het buitenland zijn geweest en klinische patiënten tot de zogeheten risicogroepen. Besmettingen via deze risicogroepen zijn goed voor 7% van het totale aantal.

Statistische kwestie

Contact met honden en katten is met 8% een veel grotere besmettingsbron dan contact met een veehouder, evenals niet-professioneel contact van mensen met boerderijdieren (4%). Dit is overigens vooral een statistische kwestie, licht onderzoeker Engeline van Duijkeren toe. Veehouders maken maar een zeer klein deel uit van de bevolking. ‘De veehouder zelf loopt wel degelijk een verhoogd risico op een besmetting.’

Geen verandering antibioticabeleid

Zouden er geen nieuwe besmettingen ‘van buiten’ meer komen, dan zou de ESBL-bacterie verdwijnen uit de menselijke populatie, concluderen de onderzoekers. Nieuwe introducties, bijvoorbeeld via voedsel of dieren, houden de bacterie onder de mensen. Het RIVM benadrukt daarom dat een zogeheten ‘One Health’-benadering nodig blijft. Van Duijkeren voegt daar aan toe dat het onderzoek geen reden is voor verandering in het antibioticabeleid in de veehouderij.

Laatste reacties

  • Vhouder

    wat zijn we toch weer voor de gek gehouden

  • f.p.zomer

    Piepklein berichtje in de krant vanmorgen,moest eens andersom wezen.Zat er vanavond weer een zelfverklaarde vega specialist bij Jinek.

Of registreer je om te kunnen reageren.