Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

PvdD stelt Kamervragen na stalbrand Niawier

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw Kamervragen gesteld over stalbranden.

Aanleiding is de brand bij een pluimveebedrijf in het Friese Niawier eerder deze week. Kamerleden Lammert van Raan en Frank Wassenberg pleiten al langer voor strenger preventiebeleid voor stalbranden. Ze vragen landbouwminister Carola Schouten nu hoeveel dieren er nog moeten omkomen bij stalbranden voordat het kabinet maatregelen gaat nemen voor brandpreventie in stallen. “Welke concrete voornemens heeft dit kabinet om tot wetgeving te komen op het gebied van brandpreventie in stallen?”, willen de politici weten.

Van Raan en Wassenberg vinden het onacceptabel dat dieren levend verbranden bij een stalbrand. In de Kamervragen willen ze onder andere weten hoeveel dieren er konden ontsnappen uit de brandende stal en hoe het met de kippen gaat die in de stal waarvan voorkomen is dat hij is afgebrand.

Aanpak stalbranden

Eerder dit jaar maakte Schouten de aanpak van stalbranden bekend. Er zijn afspraken gemaakt over periodieke elektrokeuring, oververhittingsbeveiliging van elektromotoren en het bestrijden van knaagdieren. De sectoren willen zelf in kwaliteitssystemen opnemen dat er brand-, rook- en waterdetectiesystemen geplaatst moeten worden in de technische ruimte. De Partij voor de Dieren vindt deze maatregelen niet voldoende.

Op het getroffen bedrijf in Nawier was recent een elektrakeuring uitgevoerd.

Beheer
WP Admin