Home

Achtergrond

OM: kreupele runderen zonder voer en water

Controles van de NVWA bij een veehouderij in Slagharen lieten tot twee keer toe ernstige tekortkomingen zien. In de rechtbank in Zwolle werd maandag een werkstraf en een voorwaardelijke stillegging van het boerenbedrijf geëist.

Met het hoofd gebogen zit de 57-jarige Johannes van der F. uit Slagharen op de gang van de rechtbank in Zwolle. “Weet u wat het is: ze hebben mijn bedrijf en gezin kapotgemaakt”, zegt hij met een brok in de keel. Meer wil hij voorafgaand aan de zitting niet kwijt. Tegenover de rechters is de man strijdbaar. Want het voelt voor hem als een echte strijd: hij, zijn gezin en zijn bedrijf tegenover de onwelwillende controleurs van de NVWA. Want de rapporten over zijn bedrijf kloppen volgens hem niet.

Probleem in de mestput

Dat de runderen door een 10 centimeter dikke laag vloeibare mest moesten waden? Er was een technisch probleem in de mestput, zei Van der F. Telkens na het mixen klotste de mest tot over de roosters. Hij wist dus van het probleem in de mestput, zei de voorzitter. Waarom had hij de NVWA hier niets over gezegd? “Ik heb het de controleurs gezegd maar ik moest mijn mond houden. Anders werd ik aangehouden en afgevoerd”, reageerde de verdachte. Zodra hij de koeien naar buiten had gedaan, zou hij de boel schoonmaken. Maar eer het zover was, stonden de controleurs al op de stoep.

Eerdere veroordeling

De inspecteurs kwamen telkens vergezeld door de nodige agenten. Die waren nodig mede gezien een eerdere veroordeling, zei de officier van justitie. Van der F. kreeg in juni vorig jaar 3 weken cel voorwaardelijk opgelegd omdat hij gedreigd had de aanwezige dierenarts ‘door de kop te schieten’. Van der F. ontkent nog altijd die woorden geuit te hebben. Die bedreiging werd geuit op 28 maart 2017 tijdens een controle die danig uit de hand liep. Van der F. werd de volgende dag in het ziekenhuis wakker, “met op elke hoek van het bed een agent. Alsof ik iemand vermoord had”, zei hij tegen de rechters.

Nieuwe controle

In februari 2018 was er een nieuwe controle. Enkele kreupele dieren lagen in de stal zonder toegang tot voedsel of vers drinkwater. Onzin, zei Van der F. Een van zijn kinderen ging dagelijks een paar keer bij deze zieke koeien langs met water. Hij wilde vooral bij de rechters het beeld weghalen dat het rapport van de NVWA schetst. Het was geen zooitje op zijn bedrijf. “De stallen waren in 2016 volledig gerenoveerd.” Op camerabeelden getoond in de rechtszaal van een controle in maart 2018 zijn vooral gezonde en schone koeien te zien. Het rapport van de NVWA is volgens hem onvolledig en gekleurd. Volgens de boer mogen de inspecteurs die zijn bedrijf ‘afkeurden’ van de NVWA zelf niet meer op zijn erf komen. “En waarom zou dat zijn?”

Selectie van tekortkomingen

Bij de controle zijn 56 runderen meegenomen. Een dierenarts constateerde schurft, luizen en mogelijk longwormen, zei een van de rechters. “Dat is niet waar. Dat kan niet kloppen”, reageerde de veehouder. Het klopt dat hij zwakke dieren had gekocht in Oost-Duitsland. De veehandelaar had gelogen. “Maar als je ze in het voorjaar naar buiten doet, knappen ze op.” 4 dieren waren kreupel waarvan er een mogelijk al dagen niet meer op kon staan. Het dier kreeg na een controle een spuitje. De veehouder hoorde het hoofdschuddend aan. De situatie was nog veel ernstiger dan uit de feiten in het strafdossier blijkt, zei de officier van justitie. Want het Openbaar Ministerie koos ervoor om een selectie van die tekortkomingen ten laste te leggen. De officier vroeg om een werkstraf van 180 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Als stok achter de deur moet een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf voor de duur van een jaar gelden. Want ondanks het eerdere idee te stoppen heeft de veehouder in Slagharen inmiddels al weer meer dan 100 runderen op zijn erf.

Bedrijfsbeëindiging

Advocaat Marieke Schlepers vond het opvallend dat het OM niet wist dat de veehouder bezig was zijn bedrijft te beëindigen. Van der F. had bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) subsidie gevraagd voor de beëindiging van zijn veehouderij. Hij wil alleen als akkerbouwer verder. De aanvraag werd goedgekeurd en hij zou € 43.000 krijgen tot hij een last onder bestuursdwang kreeg opgelegd omdat de boel binnen zijn bedrijf niet op orde was. Door die last kon hij zijn dieren niet afvoeren wat juist de belangrijkste voorwaarde was om die subsidie te krijgen. “Die subsidie is hij nu dus kwijt”, aldus de advocaat. Ze vroeg om vrijspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.