Home

Achtergrond 15 reacties

Groot Frans melkveebedrijf met weinig eigen grond

In het Zuidwesten van Frankrijk staat een groot en modern melkveebedrijf met weinig eigen grond te koop. Dat maakt het een betaalbare onderneming. Vraagprijs: € 1,39 miljoen.

Het te koop staande melkveebedrijf ligt in Bois, zo’n 80 kilometer van Bordeaux. De Nederlandse eigenaar heeft het bedrijf te koop staan vanwege het ontbreken van een opvolger. Dat stond het in 2012 ook al even en is sinds afgelopen herfst weer in de verkoop. De ondernemer merkt veel concurrentie op de vastgoedmarkt, zowel binnen Frankrijk als met emigratielanden als Denemarken.

Ligboxenstal uit 2004

In tegenstelling tot veel bedrijven in de regio is dit bedrijf groot en modern. Op het bouwblok staat een onderkelderde 0+4+1-ligboxenstal uit 2004 met roosters en plaats voor 250 melkkoeien. In 2012 is de stal verlengd en verbreed en uitgebreid met 80 plaatsen. De koeien worden gemolken in een 2x14 rapid exit, uitgerust met melkmeters. Voeropslag is ruim aanwezig.

Lees verder onder de foto.

De koeien worden gemolken in een melkstal met 2 x 14 rapid exit die is uitgerust met melkmeters. Een aantal jaren geleden zijn de capaciteit van de stal en de melkinstallatie uitgebreid. - Foto: Le Grissot
De koeien worden gemolken in een melkstal met 2 x 14 rapid exit die is uitgerust met melkmeters. Een aantal jaren geleden zijn de capaciteit van de stal en de melkinstallatie uitgebreid. - Foto: Le Grissot

Bedrijfsgegevens in het kort

230 melkkoeien
65 stuks jongvee
2 miljoen kilo melk
5 hectare erf en ondergrond gebouwen
120 hectare huurgrond
14.000 euro EU-stimuleringssubsidie per jaar

Woonhuis

Op 20 kilometer afstand staat, bij een deel van de huurgrond, een huurstal voor 65 stuks jongvee. De huidige eigenaar koopt drachtige vaarzen aan en de eigen kruislingkalveren gaan voor de handel weg. Het onder architectuur gebouwde woonhuis stamt uit 2007 en telt 3 slaapkamers en garage.

De gebouwen staan op 5 hectare grond in eigendom. De landbouwgrond wordt volledig gehuurd; in totaal is het 120 hectare waarvan 56 hectare rond het bedrijf met mais en sorghum. Van het areaal is 38 hectare te beregenen met een recent aangelegde druppelinstallatie. Dat maakt maisopbrengst van circa 20 ton droge stof per hectare mogelijk. Daarnaast is er een overeenkomst voor 30 hectare luzerne op 7 kilometer afstand voor een prijs van € 37,50 per ton droge stof.

Lees verder onder de foto.

Bij het bedrijf is relatief veel voeropslag aanwezig, zowel in opslag van ruwvoer als losse grondstoffen. De vraagprijs is inclusief melkkoeien maar exclusief voorraden. - Foto: Le Grissot
Bij het bedrijf is relatief veel voeropslag aanwezig, zowel in opslag van ruwvoer als losse grondstoffen. De vraagprijs is inclusief melkkoeien maar exclusief voorraden. - Foto: Le Grissot

Huurgrond € 120 per hectare

Dankzij goedkope huurgrond (circa € 120 per hectare) en lage exploitatiekosten heeft een koper weinig geld nodig voor een groot en modern bedrijf. Enkele voordelen zijn dat in de omgeving een goede vraag naar melk is en via een constructie met een akkerbouwer de mestafzet niets kost. Nadelen zijn dat de grond deels op afstand ligt en beregening nodig is.

Voor meer informatie: Interfarms: Frie de Wit, tel: 0033-686 36 29 87.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Geweldig.

 • maiskolf

  Huurgrond 120 euro per ha. Hier in nederland soms wel 1000 euro en meer....met een ongeveer zelfde melkprijs. Wat een kostprijsverschil !!!

 • farmerbn

  Huurprijs is vast en gaat nauwelijks omhoog. Pachtcontracten van 9 of 18 jaar worden automatisch verlengd en kinderen of kleinkinderen kunnen de plaats innemen van de huurder bij opvolging.

 • pelleboer

  Waarom krijgt men daar maar 101,60€ praimie per hec 14000 gedeeld door 120 hec ?

 • veldzicht

  En daar moeten wij mee concurreren?hier wordt je van alle kanten weggepest en ziet een deel van de linkse elite je als een overbodige vervuilende paria die zo snel als mogelijk moet verdwijnen.

 • huisvader

  En arbeid ?

 • deB.


  Waar zijn wij dan mee bezig....gigantisch op kosten gejaagd in dit K land.
  Frankrijk hogere melkprijs, en over kosten zullen we het helemaal niet hebben.
  Nogmaals, het houdt hier gewoon op

 • mariapeel

  Hier blijven er weinig over

 • Flirt

  Addertje onder t gras???

 • Attie

  Belasting betalen is in Frankrijk niet nodig, was dit nu gunstig of...??🤔

 • s c de boer

  Dat word een cursus Frans voor beginners!
  Tous les plaignants aux Pays-Bas!

 • farmerbn

  Het is heel belangrijk om zo'n bedrijf gunstig te starten. Je kunt het als éénmanszaak kopen en als het grotendeels afgeschreven is , om te zetten in BV-vorm. Hierdoor kun je het nog een keer afschrijven. Daarna enz enz. Inkomstenbelasting en sociale premies kun je dan minimaliseren. Er zijn meer truuks dus een goed begeleider is erg belangrijk.

 • françoise

  ja als de omzet onder de 250000€ blyftmet 2000000l ? minder startkapitaal mischien minder regelgeving of belasting is twyfelagtig

 • info96

  De grondprijs in NL wordt net zo goed als in Frankrijk door de markt bepaald, of dat het nu over koop, pacht of huur gaat.
  Dat stoppende ondernemers hier op hun geld blijven zitten ipv de grond op de markt te brengen is ntrlk ook maar vreemd, of aanbieden als zonneakkers, ohohoh wat loyaal en collegiaal naar de ondernemers die wel door gaan.
  In NL worden stoppers miljoenair gemaakt ten koste van de kostprijs

 • Vhouder

  Prachtig bedrijf maar taal en klimaat zijn voor een hollander mischien toch wel een probleem

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.