Home

Achtergrond

Koers Britse pond glijdt geleidelijk weg

Sinds begin mei is de wisselkoers van het Britse pond geleidelijk gedaald.

Donderdag 16 mei aan het eind van de middag noteerde het pond op een koers van GBP 0,873 per euro. Begin mei was dat 0,85. Dat komt neer op een daling van bijna 3% in 2 weken tijd. Dat betekent dat producten uit de Eurozone duurder zijn geworden in het Verenigd Koninkrijk.

Onzekerheid over brexit

De voortdurende onzekerheid over de brexit is de oorzaak. Premier May heeft aangekondigd in juni nog een keer haar brexit-deal met de EU in stemming wil brengen. Dat lijkt de ultieme poging te worden, na 3 eerder faliekant mislukt pogingen.

Boris Johnson

Inmiddels heeft Boris Johnson aangekondigd dat hij in de race is om May op te volgen. Johnson is een van de bekendste voormalige ministers en fervent voorstander van een brexit, zelfs zonder deal met de EU. Los van de verscheurde Conservatieve partij van May is er ook nog de aanjager van de brexit Nigel Farage die op een flinke voorsprong staat in de peilingen voor de Europese Verkiezingen volgende week. Hij weet met een nieuwe partij, die nog maar kort bestaat, een flinke hap te nemen uit het kiezersbestand van zowel Labour als de Conservatieven.

De afbrokkelende basis onder de beide grote partijen lijkt de zorg op de financiële markten over de Brits munt te vergroten. Tegelijkertijd is de pond nog duidelijk sterker dan begin dit jaar toen de koers de grens van GBP 0,9 per euro doorbrak.

Of registreer je om te kunnen reageren.