Home

Achtergrond 9 reacties

Hazekamp: Europees niveau van dierenwelzijn glijdt af

Het stoppen van langdurige diertransporten staat bovenaan de wensenlijst van lijsttrekker Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren (PvdD).

De eerste periode van de Partij voor de Dieren (PvdD) in het Europees Parlement zit erop. Europarlementariër Anja Hazekamp typeert deze periode als ‘wisselend’. “Vooral in de landbouw- en visserijcommissie stuiten we op veel weerstand”, ervaart ze. Tegelijkertijd merkt de lijsttrekker van de PvdD dat de belangstelling voor dierenwelzijn in het Europees Parlement (EP) toeneemt. Inmiddels hebben zich ongeveer 100 parlementsleden van verschillende partijen aangesloten bij de dierenwelzijnscoalitie. Hazekamp ziet de Partij voor de Dieren als de haas in de marathon in het EP.

U richt zich vooral op dierenwelzijn. Hoe staat het met het dierenwelzijn in Europa?

“Het niveau van dierenwelzijn glijdt in Europa langzaam af. De progressie die eerder werd geboekt toen de EU nog uit 15 landen bestond is eruit. Toen was het makkelijker om grote stappen te zetten dan nu. Met 28 lidstaten is de EU afgegleden naar het absolute minimum als je kijkt naar dierenwelzijn. Oost- en Zuid-Europa remmen verbeteringen op dierenwelzijn vooral af. Maar als je kijkt naar pesticidengebruik, dan zie je dat Nederland behoorlijk dwars ligt.”

Lees verder onder de foto.

Anja Hazekamp is lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren. In Europa doen 11 dierenpartijen mee met de Europese verkiezingen. - Foto: ANP
Anja Hazekamp is lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren. In Europa doen 11 dierenpartijen mee met de Europese verkiezingen. - Foto: ANP

De minister en de sector zeggen altijd dat het in Nederland beter is gesteld met dierenwelzijn dan in andere landen. Deelt u die mening?

“Nee. Ook in Nederland geldt de Europese regelgeving. Daarnaast heb je de Nederlandse wetgeving, maar ook die is minimaal. Natuurlijk kan het altijd slechter, maar Nederland zou zich niet zo op de borst moeten slaan. Er zijn ook in Nederland nog heel veel misstanden. Nederland doet het echt niet beter dan andere Europese landen. Kijk maar naar het aandeel biologische landbouw of het aandeel biggen dat nog gecoupeerd wordt.”

Uw partij is ook fel tegen gewasbeschermingsmiddelen. Welke alternatieven biedt u een boer?

“We willen af van alle gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk zijn voor mens, dier of milieu. Voor niet-schadelijke huis-tuin en keukenmiddelen willen we de toelating juist verruimen. Ook zijn er veel innovatieve alternatieven. De ontwikkeling hiervan willen we stimuleren.”

Minder dieren is ook een van uw hoofdthema’s. Hoe wil u planten produceren zonder mest?

“We zeggen niet dat we helemaal geen dieren meer moeten houden. Maar de veehouderij zoals we die nu kennen, met grootschalige veevoerimporten, is onhoudbaar. Volgens de University van Oxford zouden we 76% minder landbouwgrond nodig hebben als we geen dieren meer eten. We zien echter in Brussel dat alle innovatieve ideeën die de trend naar meer plantaardige voeding volgen de kop worden ingedrukt. Juist de plantaardige sector wordt in Brussel wel een beetje genegeerd. Er zijn nauwe banden tussen de leden van de landbouwcommissie en de landbouw en dan vooral met de veehouderij.”

Lees verder onder de tweet.

Uw partij wil naar minder landbouwsubsidies.

“Door de landbouwsubsidies weten consumenten niet meer wat de echte prijs is voor producten. Ik vind het een schande dat producten onder de kostprijs worden verkocht. Daar moet iets aan gedaan worden.”

Wat is uw belangrijkste speerpunt voor de komende periode?

“Ik wil een eind maken aan de ellendige lange diertransporten. Het is te gek voor woorden dat Nederlandse kippen naar Polen worden vervoerd omdat ze daar goedkoper geslacht worden of dat vee uit Europa per schip naar Azië wordt vervoerd. Het transport van levend vee is bovendien nog steeds goedkoper dan het vervoeren van karkassen omdat die gekoeld moeten worden. Vorig jaar zomer ben ik naar diverse havens in Europa geweest om met eigen ogen te zien hoe dieren bij hoge temperaturen werden geladen voor transporten naar het Midden-Oosten. Hazekamp wil deze transporten zo snel mogelijk stoppen. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête over dit onderwerp. Drie fractievoorzitters houden dit echter tegen. Dit is voorgelegd aan het Europese Hof, omdat dit indruist tegen het democratisch recht.”

Wij zijn een partij voor de boeren

PvdD is onder boeren niet geliefd.

“Wij zijn juist ook een partij voor de boeren. Toen de biologische melkveehouders in Brussel stonden te demonstreren was ik de enige Nederlandse parlementariër die erbij was. Of als we kijken naar de Oekraïense kip. Wij waarschuwden als enige partij, al vóór het ingaan van het associatieverdrag, op het gevaar van massale import van goedkope Oekraïense plofkippen en legbatterij-eieren. Nederland heeft met een referendum de kans gehad om de problematiek met de Oekraïense plofkip te voorkomen. Maar dat wilde Nederland niet. Dit is een duidelijk signaal dat we met vrijhandelsakkoorden heel kritisch moeten zijn dat hier geen landbouwonderdelen in zitten. Landbouw delft, net als dierenwelzijn en mensenrechten altijd het onderspit en het wordt altijd uitgeruild voor andere zaken. Landbouw moet buiten de akkoorden blijven. We moeten het beleid meer richten op lokale voedselproductie. Met meer boeren en korte ketens.”

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Dierenwelzijn glijdt af zegt ze ? Lees ik dat echt goed ? Dus vroeger was het beter?
  Op zulks soort wartaal kun je beter niet dieper op in gaan lijkt me.

 • "Nederland heeft met een referendum de kans gehad om de problematiek van de Oekraïense plofkip te voorkomen.Maar dat wilde Nederland niet". Het was Nederland niet , maar de VVD'er Rutte die met al zijn inlegvelletjes Oekraïne er bij moest hebben met alle gevolgen van dien.

 • ????

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • agratax.1

  Wil je voedselzekerheid voor de wereld bevolking stem dan NIET op de PvdD. Zij gaan alleen uit van Grachtengordel omstandigheden, dus ruime beurs, waarbij een duurder bordje voeding niet uitmaakt. Zij vergeten dat de arme Nederlander na aftrek van vast kosten (huur, gas,water,elektra, verzekeringen etc.) al nauwelijks voldoende voeding op zijn bord kan betalen. De PvdD gaan ervan uit dat de Nederlandse boer de 17 miljoen Nederlanders gaat voeden mevr. Hazekamp en de haren wensen tegen een prijs van gisteren. Wordt de prijs hoger dan krijgen te horen dat zij honger veroorzaken en dat mag niet gebeuren.

 • gjh

  ik melk een uurtje later ben geschrokken van de foto en moet even op adem komen crisis

 • veldzicht

  Wat is dat toch met die university van oxford?Als Thieme cijfertjes nodig heeft komt ze ook telkens met een rappoort van Oxford.Krijg meer de indruk wij vragen en betalen jullie leveren de cijfers.(iedere boer voelt op zijn klompen aan dat er niks van klopt)

 • Vhouder

  het verstandelijk niveau van de pvdd is al veel langer aan het af glijden

 • brutus71

  Geen aandacht schenken aan die Hazenkamp, ik denk dat ze de kiesdrempel niet halen, de opkomst wordt hoger dan 5 jaar geleden

 • veldzicht

  @Brutus.Voorlopig staat PvdD op 0 zetels.Maar laten we niet te vroeg de vlag uithangen het is nog maar voorlopig en als Engeland uit de EU stapt krijgen ze er misschien toch nog een zetel .Dus laat Engeland er nog maar ,n paar jaar bij blijven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.