Home

Achtergrond

Versnippering landbouwgrond stuwt grondprijzen

Doordat veel particuliere beleggers in het verleden kleine stukjes landbouwgrond hebben gekocht in de hoop daarmee geld te verdienen, worden in praktijk bouwplannen van gemeenten gehinderd.

De speculatie drijft de grondprijzen op, waardoor het aanleggen van woonwijken of bedrijventerreinen te duur wordt. De beleggers blijven met de grond zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad.

Versnipperde grond

Op ruim 500 locaties in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten hebben grondhandelaren bossen, weilanden en akkers in kleine stukken opgedeeld. Het gaat daarbij vooral om agrarische gronden met een totale omvang van ongeveer 2.300 hectare. De ‘snippers’ grond zijn vervolgens met forse winst doorverkocht aan particuliere investeerders. In totaal is er door deze particulieren bijna € 700 miljoen aan de grond uitgegeven. Grondhandelaren verkochten de stukken grond aan de speculanten onder het mom dat de grond meer waard zal worden omdat er bouwplannen zouden zijn. Volgens het Financieele Dagblad is er na maanden eigen onderzoek geen enkele locatie gevonden waar op versnipperde grond daadwerkelijk is gebouwd.

Landelijke gebieden buiten de Randstad

Veruit de meeste locaties met versnipperde grond liggen in landelijke gebieden buiten de Randstad. Pakweg een derde ligt in gebieden waar de bevolkingsaantallen nu of in de toekomst krimpen. De kans op woningbouw is daar vrijwel nihil. Een vijfde ligt in de provincie Groningen.

Bouwplannen financieel onhaalbaar

Bovendien blijkt dat als er al een bestemmingsplan voor woningbouw is, het onmogelijk is er te bouwen. De belangrijkste reden daarvan is dat de grondhandelaren de gronden in zoveel stukjes hebben opgedeeld, dat bouwplannen financieel onhaalbaar worden. In de meeste gevallen hebben de particulieren onrealistisch hoge prijzen betaald. Om hun investering te laten renderen, moeten ze de grond duur verkopen. Bouwprojecten zijn dan niet meer rendabel, waardoor gemeenten en ontwikkelaars de grond niet kopen. Het grote aantal eigenaren is voor gemeenten ook een belangrijke een reden af te zien van bouwplannen ter plaatse. Onderhandelen met honderden eigenaren kost te veel tijd.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Of registreer je om te kunnen reageren.