Home

Achtergrond 2 reacties

Huijbers pakt retailers hard aan in afscheidsspeech

“De kreet ‘altijd de laagste’ is de grootste schande die er is. Nooit gaat het bij retailers over duurzaamheid of biodiversiteit. En wie betaalt de rekening daarvan, wij! Deze insteek van de retailers, die moet de politiek eens hard aanpakken!”

Met deze stevige woorden tijdens het ZLTO-congres gaf scheidend voorzitter Hans Huijbers minister Carola Schouten voor de laatste keer zijn ongezouten mening.

Vanwege het afscheid van Huijbers werd het congres gehouden op het boerenerf van zijn eigen melkveehouderij in Wintelre. Meer dan 700 genodigden hadden de weg daarheen gevonden. Iedereen die er in of rond de landbouw toe doet had zich donderdagmiddag in Wintelre verzameld.

Lees verder onder de tweet.

Carola Schouten over kringlooplandbouw

Landbouwminister Carola Schouten onderschreef in iets minder uitgesproken bewoordingen de zorgen van Huijbers. “Ik heb zorgen over de mogelijkheid te blijven produceren in de toekomst. Supermarkten stellen eisen die dat wel eens in gevaar zouden kunnen brengen.” Ook de terughoudendheid van banken ziet Schouten als een bedreiging voor de toekomst van boerenbedrijven. “Banken en andere financiers moeten durven investeren om de sector vooruit te helpen.” Dat is volgens haar hard nodig om de toekomst van de landbouw veilig te stellen. Die toekomst ligt wat haar betreft in de kringlooplandbouw.

Lees verder onder de tweet.

Kringlooplandbouw op wereldschaal

De minister had moeite met de stelling van de nieuwe ZLTO-directeur Kathleen Groense, dat kringlooplandbouw op wereldschaal bedreven moet worden. Schouten: “Ik ben bang dat als Juncker gaat onderhandelen over soja in de VS het meteen een politiek middel wordt. Wij soja, jullie auto’s. Ik zie Europa als ‘werkgebied’ voor de kringlooplandbouw.”

Zonnepanelen op landbouwgrond

Rijksbouwmeester Floris van Alkemade benadrukt zijn grote afkeer van zonnepanelen op landbouwgrond. Overigens gesteund door 85% van de aanwezigen, zo bleek uit een enquête ter plekke. “Gebruik grond als allerlaatste, gebruik wind op zee, panelen op daken. De bodemkwaliteit loopt groot gevaar, de biodiversiteit loopt terug en het landschap versplinterd.”

Commissaris van de Koning in Brabant, Wim van de Donk, kende Hans Huijbers de onderscheiding Hertog Jan namens Provinciale Staten toe. Van de Donk: “Ik ken Hans als een man die altijd aan de toekomst denkt, daar moeten we het van hebben, van zulke mensen.”

Lees verder onder de tweet.

Laatste reacties

  • 112

    als i dan toch zo goed is waar om heeft hij zij periode niet uit gewerkt ???? .
    een man van veel woorden maar geen daden.

  • Gradje 1966

    112 Ik denk dat er maar weinig zijn die niet in de kont kruipen Hans is een man een man een man een woord is een woord hij is recht door zee daar kan Calan nog van leren de linkse rakker

Of registreer je om te kunnen reageren.