Home

Achtergrond 3 reacties

Brexit uitgesteld tot 31 oktober, LTO positief

Een harde brexit op 12 april is voorkomen met het besluit van de Europese Raad om de Britten opnieuw uitstel te verlenen, nu tot 31 oktober. Half juni wordt wel een evaluatie uitgevoerd, vooral om te bekijken of de Britten dan zo ver gevorderd zijn dat ze eerder uit de Europese Unie (EU) kunnen.

“De Britse regering moet nu geen tijd meer verspillen”, zegt de voorzitter van de raad Donald Tusk. LTO is positief over het uitstel van de brexit. Boeren en tuinders kunnen nu nog steeds gewoon handelen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Europees lobbyist Klaas Jan Osinga heeft de leden van LTO de afgelopen dagen op de hoogte gehouden via blogs op de website. Voorlopig geen extra bureaucratie, files, douaneheffingen, of extra inspecties op producten, concludeert de belangenbehartiger.

Nieuwe onderhandelingen

Het uitstel is verleend op verzoek van premier Theresa May die er na 3 pogingen niet in is geslaagd om haar deal met de EU voor een zachte brexit door het Lagerhuis te krijgen. May begint vandaag weer met onderhandelingen met de grootste oppositiepartij om te kijken of er alsnog een meerderheid te vinden is. Daarbij gaat het met name om een douane-unie tussen het VK en de EU, waarmee al te grote belemmeringen voor de wederzijdse handel voorkomen zouden worden. De optie van een tweede referendum over de vraag of er wel een brexit moet komen ligt ook nog steeds op tafel.

‘No-deal-brexit onaanvaardbaar’

De gezamenlijke Britse boerenbonden hebben hun collega’s elders in Europa deze week aangeschreven om ‘gezien de aanhoudende verdeeldheid onder de politici en voortdurende onzekerheid’ te benadrukken dat een no-deal-brexit voor hen onaanvaardbaar is. “Het is in het belang van ieder land om een catastrofale ongeorganiseerde uittocht van het VK uit te EU te voorkomen”, aldus de Britten die de organisaties in andere landen steun voor dat standpunt vragen. “Gezien het Britse verzoek om verder uitstel hebben de Britse bonden gevraagd om voldoende tijd om een weg vooruit te vinden die tegemoet komt aan de noden van de agrarische business in heel Europa.”

Laatste reacties

  • Van uitstel komt afstel!

  • ENDE902

    Als de Britten er in slagen om de arrogantie niveau, Verenigd Europa, van de EU-bobo's terug te brengen tot het niveau, Vereniging van Europese Staten, is een afstel niet onmogelijk.

  • farmerbn

    Volgens mij komt er een tweede referendum en blijven de Britten lekker in de EU zitten. Iedereen blij en dan kunnen ze weer gewoon regeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.