Home

Achtergrond 2 reactieslaatste update:6 mrt 2019

Overijsselse politici overtreffen elkaar in boervriendelijkheid

Overijsselse boeren krijgen het nog lastig als ze over 2 weken voor de keus staan in het stemhokje.

Tijdens een debatavond, maandagavond 4 maart in Dalfsen, liet elke partij, van 50Plus tot de Partij voor de Dieren, zich van de meest boervriendelijke kant zien.

Of ze hebben rechtstreekse wortels in de landbouw, zoals VVD-landbouwwoordvoerder Gert Brommer, dan wel wonen ze toch op zijn minst naast een melkveehouder, zoals Simon Zandvliet van de SP, of ze hebben een partner die actief is in de agrarische ontwikkelingssamenwerking, zoals Wiebren Bakker (D66). Maar van de 11 deelnemers aan het door het Overijssels Jongeren Kontakt in samenwerking met LTO Noord en Stimuland georganiseerde debat, was er maar 1 die zelf met de voeten in de landbouwpraktijk staat: Klaas de Lange van het CDA.

Weinig boeren op verkiesbare plek in provinciale lijsten

De Lange probeerde zijn unieke positie nadrukkelijk uit te buiten. Als nummer 11 op de lijst van het CDA is hij de enige Overijsselse kandidaat voor Provinciale Staten die zelf boer is. Schandelijk vindt hij het, dat er op al die provinciale lijsten niet meer agrarisch ondernemers op verkiesbare plekken staan. Een sector die voor zo veel werkgelegenheid zorgt, die een groot deel van de grond beheert en bewerkt, die zou toch meer vertegenwoordigd moeten zijn op de kandidatenlijsten, vindt hij. Terwijl er toch genoeg onderwerpen zijn om je druk over te maken. Hij noemt 2 voorbeelden: asbest en natuurbeleid.

VVD: geen zonne-akkers

Later op de avond komen er meer heikele punten voorbij, zoals de vraag of er in Overijssel 600 hectare zonne-akkers mogen komen. Voor de meeste partijen is dat eigenlijk geen vraag. Alleen VVD-woordvoerder Gert Brommer wijst de zonne-akkers stellig af. “Er zijn nog genoeg daken vrij om de eerste slag te maken. We geven de panelencowboys veel te gemakkelijk de ruimte om landbouwgrond te benutten.”

PvdD: wel zonnepanelen op landbouwgrond

Zelfs de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft liever zonnepanelen op landbouwgrond, ook al gaat dat ten koste van het bodemleven. Woordvoerder Luuk Folkerts is nou eenmaal van de opvatting dat alles op alles moet worden gezet om de klimaat- en energiedoelen te halen. En daar zal elke vierkante meter zonnepaneel, die kan worden ingezet, moeten worden benut.

VVD: geen provinciale steun voor jong boer

VVD‘er Brommer heeft eerder op de avond ook al een knuppel in het hoenderhok gegooid door zich te keren tegen provinciale steun voor jonge boeren. Hij is tegen wat hij het subsidie-infuus noemt. Met overheidsgeld help je de ondernemer niet, vindt hij. Beter kun je knellende regels wegnemen.

Met dat standpunt haalt de VVD‘er zich de kritiek op de hals van ChristenUnie-woordvoerder Renate van de Velde. “Die € 20.000 voor jonge boeren is verre van een subsidie-infuus”, zegt zij. “Dat is niet meer dan een aanmoediging om meer duurzaam te ondernemen.”

CDA‘er De Lange geeft later op de avond aan dat de steun voor jonge boeren helemaal in het niet valt bij de prijzen die in Overijssel al voor landbouwgrond worden betaald. Meer dan € 100.000 per hectare voor een perceel in Twente, weet hij. Waarmee hij maar wil zeggen: het is niet zo gemakkelijk meer voor een jonge boer om een bedrijf over te nemen.

Laatste reacties

  • wienbemelmans

    Moet ik nu gaan stemmen op die mensen die ons altijd voor de gek hebben gehouden, nu hebben ze ons weer nodig om weer op de pluche te zitten.

  • melkveehouder .

    Zo is dat Wien. Goede wijn behoeft geen krans.

Of registreer je om te kunnen reageren.