Home

Achtergrond 1 reactie

Eline Vedder (CDA) wil verdienmodel voor verandering

Eline Vedder, nummer 18 op de lijst van CDA Drenthe, wil zich inzetten voor een duurzaam buitengebied.

Eline Vedder zit in de gemeenteraad van De Wolden. Als Vedder tijdens de aankomende verkiezingen met voorkeursstemmen gekozen wordt, wil zij graag daadwerkelijk de overstap maken naar de provinciale politiek.

Vedder wil zich inzetten voor de agrarische sector en voorzieningen op het platteland. Een duurzaam buitengebied creëren samen met inwoners staat daarbij voorop. “Het is beter dat we dat samen doen dan dat alleen investeerders inspraak hebben.”

Lees verder onder de foto

Eline Vedder: "De verbondenheid tussen boeren en inwoners is belangrijk." - Foto: Eline Vedder
Eline Vedder: "De verbondenheid tussen boeren en inwoners is belangrijk." - Foto: Eline Vedder

Veenbodemdaling tegengaan

In Drenthe ligt in bepaalde gebieden veengrond. Om de veenbodemdaling tegen te gaan, wil Vedder inzetten op drainagetechnieken, zonder de boeren uit het gebied te jagen. “De verbondenheid tussen boeren en inwoners is belangrijk. Vanaf de zijlijn roepen dat het waterpeil maar gewoon omhoog moet vind ik erg makkelijk. Het is belangrijk om te onderzoeken welke potentie de onderwaterdrainage heeft. Boeren maken dit landschap, dat willen we behouden.”

Eline Vedder:

Nederlandse boeren zijn goed in staat om te veranderen. Maar het is dan wel noodzakelijk om een verdienmodel te hebben

Kringlooplandbouw, CO2-uitstoot en biodiversiteit staan op de agrarische agenda voor na de verkiezingen. “Nederlandse boeren zijn goed in staat om te veranderen. Maar het is dan wel noodzakelijk om een verdienmodel te hebben.” Volgens Vedder is het belangrijk om verschillende verdienmodellen, onder meer van de provincie, te stapelen om deze op elkaar te laten aansluiten. “Als we verschillende kanten op sturen, dan werkt het niet”, legt ze uit.

Duurzaamheidspilot met 250 melkveehouders

Om melkveehouders te ondersteunen in het verduurzamen van hun bedrijf, is door provincie Drenthe een pilot opgesteld. Hier doen 250 melkveehouders aan mee. Zij stellen met de provincie plannen op om te verduurzamen. Dit kan door bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te reduceren of door de biodiversiteit te verbeteren. In de 3 jaar na de afspraak vindt er een beloning plaats voor het gerealiseerde plan. Dit is een bedrag van maximaal € 2.500 per jaar.

Duurzaamheidsprogramma’s FrieslandCampina en Rabobank

FrieslandCampina en Rabobank hebben de intentie uitgesproken om – samen met de provincie – de eigen duurzaamheidsprogramma’s op elkaar aan te laten sluiten. “Een plan opstellen om te verduurzamen is maatwerk. Het is belangrijk om te kijken naar het type bedrijf en naar de lokale omstandigheden. Niet alle doelen zijn voor elke veehouder te behalen, en dat hoeft ook niet. Het gaat om de optelsom.”

Eén reactie

  • koestal

    Ik wil ook meer verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.