Home

Achtergrond 5 reacties

Personeelsschaarste in sector blijft

Op de Food & Agri Carrièredag zijn werkgevers op zoek naar personeel voor hun bedrijf. Een hele uitdaging, want het is krap op de arbeidsmarkt.

De agrarische sector heeft niet bepaald een gebrek aan werkgelegenheid. Dat blijkt wel uit het aantal vacatures op de website van Agriwerker. Dit is een werving- en selectiebureau in de agrarische sector en agribusiness. In het binnen- en buitenland selecteert Agriwerker vakmensen en professionals. Op dit moment staan er 350 vacatures open. 10% hiervan gaat om een functie in het buitenland.

Nederlandse vakmensen erg gewild

Medeoprichter Huub Huizinga legt uit waarom Nederlandse vakmensen zo gewild zijn. “Nederlanders hebben een goede opleiding gehad en ze willen graag werken. Ook kunnen ze zich vaak goed redden in een andere taal.” Huizinga vertelt dat er veel Nederlanders bijvoorbeeld een melkveebedrijf hebben in het buitenland. Deze ondernemers werken graag met Nederlandse arbeidskrachten. Dezelfde taal en mentaliteit is wel zo makkelijk.

Tekort aan arbeidskrachten

Het tekort aan arbeidskrachten is niet van de laatste jaren. Het is altijd al moeilijk geweest om deze mensen te vinden. “Hier komt nog bij dat het sentiment in de sector is omgeslagen”, legt Huizinga uit. “Er is onzekerheid over de toekomst van de agrarische sector. Dit maakt ondernemers wat voorzichtiger en zorgt voor enige ontspanning op de arbeidsmarkt.”

Alle sectoren in de landbouw kampen met krapte aan personeel. Het is dus niet zo dat er in de melkveehouderij meer mensen nodig zijn dan in de akkerbouw. Huizinga verwacht dat deze schaarste de komende jaren nog wel zo blijft.

Situatie op arbeidsmarkt wordt beter

René Vreeswijk is recruiter bij Agrifoodcareer. Het bedrijf werft en selecteert mensen in zowel de agrarische als de foodsector. Vreeswijk is aanwezig bij de Food & Agri Carrièredag. In zijn rol als coach geeft hij die dag workshops waarmee sollicitanten hun ‘skills’ kunnen verbeteren.

Vreeswijk schat in dat de situatie op de arbeidsmarkt in zowel de agrarische- als de foodsector beter wordt. “Voorgaande jaren kregen sollicitanten vaker te horen dat ze onvoldoende ervaring of opleiding hadden voor de functie. Voor starters zal het nu beter worden.” Volgens Vreeswijk komt er namelijk meer evenwicht in de markt. Met andere woorden, er komen minder vacatures vrij. Het is wel te merken dat bedrijven in deze sectoren makkelijker zelf mensen vinden. “Een baan voor in de productontwikkeling in de foodsector is nog wat moeilijk te krijgen. Werk met betrekking tot voedselkwaliteit daarentegen weer wel makkelijker.” Studenten die op zoek zijn naar een agrarische baan, kunnen vaak via een stage blijven plakken. “Of ze gaan als zzp’er aan de slag”, legt Vreeswijk uit.

Minder arbeidskrachten en meer vacatures

Een jaar geleden verwachtten zowel ABN Amro als de Rabobank dat de knellende agrarische arbeidsmarkt nog krapper zou worden. De banken voorspelden toen dat de vraag naar agrarisch personeel in 2019 nog meer zou toenemen.

Het aantal openstaande vacatures in de agrarische sector is de afgelopen twee jaar verdubbeld. Dit schreef Boerderij in juni van dit jaar. Circa 15% van de agrarisch ondernemers in Nederland ervaart het tekort aan arbeidskrachten als belemmering, meldt ABN Amro. Door de groeiende economie in Oost-Europa zijn de arbeidskrachten hard nodig in eigen land. De migratiestroom naar West-Europa verkleint hierdoor. Dit komt de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt niet ten goede.

Het aantal arbeidskrachten in de landbouw is de laatste jaren flink gekrompen. Dit laten cijfers van het CBS zien. Het aantal regelmatig werkzame arbeidskrachten halveerde bijna. Opvallend is dat het aantal personen dat niet regelmatig werkzaam is, flink toenam. Het aantal bedrijfsleiders maakte een kleine krimp door.

Laatste reacties

 • Gat

  Werk zat bij akkerbouwers! Lijkt wel of geen man meer dan 8 uur per dag wil werken.

 • bankivahoen

  Lonen in onze sectoren zijn veel te laag in verhouding wat men moet leveren. Vuile handen wil niemand meer en agri is niet hip. Het probleem is dat er weinig verdient word door de primaire sector dus lonen kunnen niet mee stijgen met andere sectoren. Pas bij 3000 euro netto ga je weer meedoen.

 • witrug123

  En als je reportages op deze site leest, staat er steevast dat de opvolger een baan buitens huis heeft. Dus het zal wel meevallen dat er zoveel werk is? Zijn ook boeren die het doelbewust doen. De kinderen overdag bij een baas laten werken, i.v.m. hoeven we ze zelf niet tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren, kunnen ze buiten dat om thuis nog alle werk doen.

 • koestal

  Hier in de buurt is er veel vraag naar melkers,veelboeren melken 3 keer per dag,alleen met 1 of 2 personen is dat niet vol te houden,dus vraag naar melkers,zullen ook wel duurder worden.

 • Gat

  Ken hier wel akkerbouwers die de trekkers wel hebben, maar geen personeel om te rijden. Uit armoede bij loonwerkers aankloppen voor tijdelijk hun personeel te huren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.