Home

Achtergrond

Plantaardige eiwitten populair onder bedrijven

Veganistische kaas, krekelburgers, maar ook plantaardige diervoeding; zowel startende als gevestigde bedrijven zien niet eiwitten als een aantrekkelijke business.

Plantaardige eiwitten staan in het middelpunt van de belangstelling. Door verschillende instanties, waaronder Wageningen Universiteit (WUR), de Gezondheidsraad, het RIVM en het Voedingscentrum, wordt de afgelopen jaren uitgedragen dat een verschuiving van dierlijk naar meer plantaardig eiwit meerdere voordelen zou hebben.

Er is niet alleen aandacht voor de plantaardige eiwitten vanwege de voordelen die het zou hebben voor duurzaamheid, circulariteit en menselijke gezondheid, het is ook een business die zowel startende als gevestigde bedrijven als aantrekkelijk zien. Dat bleek ook op de FoodValley Summit op 17 oktober in Wageningen.

We zijn niet tegen de veehouderij, we moeten alleen toe naar een meer gebalanceerde productie en dieet

Honderden vertegenwoordigers van grote bedrijven, start-ups, investeerders, overheden en onderwijsinstellingen kwam samen om het over de eiwittransitie te hebben. Een transitie die volgens velen hard nodig is. Die stelling werd onlangs extra kracht bij gezet met de publicatie van de Mansholtlezing door WUR. Hierin pleit de wetenschaps- en onderwijsinstelling voor een verschuiving in productie en consumptie van dierlijk naar meer plantaardig. Dit zou de circulariteit en menselijke gezondheid ten goede komen.

Dieren blijven nodig

In een ideale situatie zou een derde van de menselijk consumptie bestaan uit dierlijk eiwit en twee derde uit plantaardig eiwit. Dieren blijven nodig om de reststromen om te zetten. “Bij WUR zijn we niet tegen de veehouderij, we moeten alleen toe naar een meer gebalanceerde productie en dieet’, aldus Stacy Pyett, programmamanager eiwitten bij WUR. Over dieren werd tijdens de Summit minder gesproken, de focus lag op de plantaardige eiwitten.

Veganistische kaas

Zo presenteerde de van oorsprong Britse Brad Vanstone zijn start-up die veganistische kaas maakt. Hij begon twee jaar geleden met experimenteren in zijn keuken en over een maand liggen zijn kazen in 150 supermarkten in Nederland. Het doel is om volgende zomer marktleider in Nederland te worden. Op de vraag vanuit het publiek hoe vaak hij supermarkten gebeld heeft om de kazen in het assortiment te nemen, antwoordde Vanstone: “We hebben niemand hoeven bellen, de supermarkten kwamen allemaal naar ons.”

We laten mensen wennen aan het idee van het eten van insecten met bekende producten

Een ander startend bedrijf dat zijn concept presenteerde was De Krekerij. Het verwerkt krekels en sprinkhanen in burgers en balletjes. “We moeten mensen laten wennen aan het idee van het eten van insecten en dat doen we met bekende producten. We distribueren onze producten via de foodservice-kanalen, omdat de eerste ervaring van consumenten met insecten goed moet zijn. We willen voorkomen dat ze het zelf verkeerd klaarmaken en vervolgens niet meer willen eten”, aldus Sander Peltenburg van De Krekerij.

Nutreco ontwikkelde plantaardige vissenvoeding

Niet alleen de beginnende bedrijven spelen in op de eiwitverschuiving. Volgens diervoederbedrijf Nutreco kan het bedrijf een rol spelen in de transitie doordat het ervaring heeft met de ontwikkeling van plantaardige voeding voor vissen. “Het is ons gelukt om vissen te voeden met plantaardige voeding in plaats van met vismeel. Daarom is Nutreco ook een goede partner om de mens meer plantaardig te laten eten”, aldus Laurent Genet, verantwoordelijk voor de strategie van Nutreco. Mede daarom heeft Nutreco een fonds van € 20 miljoen opgezet voor start-ups in alternatieve eiwitten.

Limagrain wil areaal eiwitgewassen vergroten

Ook zadenbedrijf Limagrain ziet mogelijkheden. “We hebben als doel het areaal eiwitgewassen te vergroten en het eiwitgehalte per hectare te verhogen”, zo vertelde Ton Wouda van Limagrain. Door gewassen zoals tuinbonen en erwten te veredelen met hogere gehalten aan eiwit en passend in het Europese klimaat, wil het bedrijf bijdragen aan de Europese productie van eiwitten.

Lees ook: Veldbonenteelt rendabel door opmars vleesvervangers

Of registreer je om te kunnen reageren.