Home

Achtergrond

Olieprijs komt nauwelijks van zijn plaats

De prijs voor een vat olie stond deze week sterk onder invloed van de tegenvallende macro-economische cijfers uit China.

Maandag werd bekend dat de Chinese economie in 2018 met 6,6% is gegroeid, het laagste groeicijfer sinds 1990. In het vierde kwartaal liep de groei verder terug naar 6,4%.

Zorgen om wereldwijde economie

Behalve over de Chinese economie zijn er ook zorgen over de wereldwijde economie. Zo waarschuwde het International Monetair Fonds (IMF) dat de wereldwijde economie de komende jaren minder hard zal groeien. De wereldeconomie groeide volgens het IMF in 2018 met 3,7%, maar dit jaar loopt dat terug naar 3,5% om vervolgens in 2020 weer iets op te lopen naar 3,6%. In oktober was de verwachting over 2019 nog een toename van 3,7%. Volgens analisten heeft dit vooral te maken met een minder dynamische groei in Europa, die leidt tot een neerwaartse bijstelling.

Toename in vraag naar olie

Toch handhaafde het Internationaal Energieagentschap (IEA) eind vorige week zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar olie, ondanks de minder rooskleurige economische vooruitzichten. Het IEA denkt voor dit jaar aan een toename in de vraag van 1,4 miljoen vaten per dag. Het IEA verwacht dat onder andere door de huidige lage olieprijzen.

Berichtgeving geen invloed op olieprijs

De berichtgeving geen daadwerkelijke invloed grote invloed op de olieprijs. Werd voor een vat West Texas Intermediate (WTI) begin van de week ongeveer $ 52 per vat gevraagd, aan het eind van de week was dat nog steeds het geval. Voor een vat ruwe Brent-olie is vrijwel hetzelfde beeld te zien. Na wat fluctuaties was de prijs in een week tijd nauwelijks van zijn plaats gekomen en moet voor een vat nog steeds rond de $ 60,70 betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.