Home

Achtergrond

Mooie mengelmoes van mensen en bedrijven op Bio-beurs

Van elke schakel in de biologische keten is wel een bedrijf aanwezig op Bio-beurs 2019 in de IJsselhallen te Zwolle.

Het was een gezellige mengelmoes van bezoekers en standhouders op de Zwolse beurs. Zo waren bedrijven met cosmetica, diervoeding, ongediertebestrijding, maar ook telers en onderzoekers aanwezig. En er was allerlei biologisch eten te vinden. Door een zogenoemd ‘Foodplein’ te creëren, is ruimte gegeven aan koks die met bijvoorbeeld bokken- en stierenvlees koken. Veel stands waren aangekleed met planten, groenten en fruit en andere natuurlijke producten.

De organisatie verwacht zo’n 11.000 tot 12.000 bezoekers tijdens de beurs. Vorig jaar was vergeleken met het jaar daarvoor een kleine daling in het aantal bezoekers te zien. Dit werd veroorzaakt door een storm op de eerste beursdag.

Doordat de branche groeit, denkt de organisatie dat de locatie in de IJsselhallen binnen enkele jaren te klein zal zijn. “Dat is echter alleen maar positief”, zegt Miriam van Bree van de organisatie. De groeiende beursvloer is immers het bewijs dat iedereen onderdeel wil zijn van de succesvolle branche.

Op de Bio-beurs in Zwolle werd aandacht besteed aan aankleding met natuurlijke producten als groenten, fruit, hout en planten. - Foto's: Ruud Ploeg
Op de Bio-beurs in Zwolle werd aandacht besteed aan aankleding met natuurlijke producten als groenten, fruit, hout en planten. - Foto's: Ruud Ploeg

Er is veel sfeer op de beurs, er lopen zowel boeren als consumenten rond. Het publiek is al net zo divers als de standhouders. De bezoekers kunnen in verschillende groepen worden verdeeld. Zo zijn er gangbare boeren die willen omschakelen naar biologische landbouw, en gangbare boeren die willen leren van biologische landbouw. Daarnaast zijn er biologische boeren en consumenten aanwezig die een biologisch eetpatroon volgen. Bio-boeren kunnen nog meer kennis opdoen over de nieuwe ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen al dan niet gepaard gaan met het om willen schakelen van een biologische naar bijvoorbeeld een biologisch dynamische bedrijfsvoering.

Boer Bart opende woensdagmiddag 23 januari de Bio-beurs met de boerentroonrede. De biologisch melk- en pluimveehouder vertelt in zijn verhaal dat hij blij is dat de landbouw op zoek is naar een manier om beter in balans te zijn met de natuur en omgeving.

Voor alle doelgroepen is de 2 dagen durende beurs een evenement waar veel verschillende mensen uit de sector te spreken zijn. Veel mensen komen om te genieten van de goede sfeer.

Henry Linthorst van voerleverancier Agrifirm staat al meerdere jaren op de beurs. “Ondanks de economische crisis heeft de biologische sector geen krimp doorgemaakt. Biologische producten kunnen namelijk heel goed passen in een gangbare bedrijfsvoering”, stelt hij. Dit wordt ook opgemerkt bij ECOstyle. Dit komt mede doordat het antibioticagebruik in de veehouderij gereduceerd moet worden.

Bij Cow-Support valt het op dat het publiek veel interesse toont in het product. Op een reguliere beurs zouden geïnteresseerden snel naar de kosten vragen, op de Bio-beurs zijn mensen vooral geïnteresseerd in de werking van het product.

Op de beurs konden geïnteresseerden al roerend in een verlichte buis vertellen wat hen drijft in bedrijfs- en persoonlijke ontwikkeling.
Op de beurs konden geïnteresseerden al roerend in een verlichte buis vertellen wat hen drijft in bedrijfs- en persoonlijke ontwikkeling.

Tijdens verschillende workshops verdeeld over beide beursdagen wordt aandacht besteed aan diverse landbouwgerelateerde onderwerpen. Landbouwverbreding is er een van. Allerlei sprekers komen aan het woord. Er worden tips en lessen gedeeld over hoe boeren en tuinders ervoor kunnen zorgen dat meer consumenten hun erf betreden.

Ook het gebruik van sociale media komt aan bod. Josét Vermeer van Pluktuin Sprankenhof zegt dat zij door een foto met weinig tekst erbij te plaatsen in weinig tijd veel mensen kan bereiken. “Hier hoeft helemaal niet veel tijd in te zitten. Door deze vorm van communicatie is het mogelijk om burgers een beeld te geven hoe het is op de boerderij.”

Woensdagavond werd de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan Overesch Ecologische Landbouw van de familie Overesch. Het bedrijf hanteert een gesloten kringloop op hun biologisch akkerbouwbedrijf en varkenshouderij. Op het bedrijf wordt veel gewerkt aan biodiversiteit. De tweede prijs ging naar Louis en Corrie Dolmans die in Bemmel een natuurinclusief landbouwbedrijf beheren. Derde prijs werd uitgereikt aan Joop en Corine Wantenaar van biologisch dynamisch melkveebedrijf Het Derde Erf in Soest.

Rabobank heeft het prijzengeld ter beschikking gesteld. De bank wil hiermee innovatieve koplopers in de agrarische sector ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.