Duitsland wil het areaal biologische landbouw fors uitbreiden - Foto: Harrij Onstein AlgemeenNieuws

Studie: biologisch beter voor milieu, opbrengst blijft achter

Omschakeling van gangbare naar biologische landbouw levert milieuwinst op, maar kost voedselproductie.

Volgens een Duitse studie levert omschakeling van gangbare naar biologische landbouw een maatschappelijke milieuwinst op van € 750 tot € 800 per hectare per jaar. Duitse wetenschappers maakten in hun studie een vergelijking tussen veertig biologische en veertig gangbare bedrijven in verschillende regio’s in heel Duitsland.

De milieuwinst wordt geboekt door minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof, aldus het rapport. De biologische landbouw is grondgebonden en niet afhankelijk van kunstmest.

Opbrengst oogst biologische landbouw

Om de milieuwinst te verzilveren en tegelijkertijd de voedselzekerheid te waarborgen, moet de oogstopbrengst van de biologische landbouw omhoog, de verspilling van voedsel omlaag en het consumptiepatroon veranderen naar meer plantaardig. Het is hoognodig extra te investeren in onderzoek en ontwikkeling van de biologische productie, aldus de onderzoekers.

Areaal biologische landbouw in Duitsland

In de conclusies van het onderzoek staat dat bij de huidige situatie van de biologische landbouw in Duitsland een vergroting van het areaal tot 30% in 2030 niet vanzelf gaat. Landbouwminister Cem Özdemir kondigde aan het biologisch areaal tot 2030 fors te willen uitbreiden van 1,8 miljoen hectare in 2021 tot ongeveer 4,8 miljoen hectare in 2030.

Lees ook column: ‘15% biologisch in 2030 gaat echt niet lukken’

Reacties

  1. Hebben die onderzoekers ook nagedacht waar ze de plantjes van willen laten groeien als tegelijkertijd ook de vlees consumptie moet dalen…? Of hebben we al bio kunstmest??? Die onderzoekers maken al de zelfde denk fout als de heer Vermüe in zijn column vanmorgen!

  2. Als ik naast het europese premiegeld ook 800 euro per ha per jaar extra krijg bij bio, ga ik morgen bio worden. Wel graag een contract van 30 jaar. Leg ik alles in de groene braak.

Beheer
WP Admin