Home

Achtergrond 9 reacties

LTO: brexitschade beperken, GLB en mestregels eenvoudiger

De schade door de brexit beperken, het mestbeleid eenvoudiger en een goed uitvoerbaar nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat zijn 3 speerpunten, waar LTO-voorzitter Marc Calon zich in 2019 op richt. “Maar ook in ons werk gaat het net als op de boerderij: het loopt altijd anders dan je van tevoren had gedacht.”

“We moeten een harde brexit voorkomen”, zegt Calon. “Liefst helemaal geen brexit.” Hij vreest dat met name de tuinbouw ernstige gevolgen zal ondervinden van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op binnenlands terrein hoopt Calon op een vereenvoudiging van de mestwetgeving. Het ministerie is van plan daarover na de zomer een contourennota te presenteren naar aanleiding van de herbezinning op het mestbeleid.

Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Calon zegt dat een land- en tuinbouworganisatie zich nooit op 1 speerpunt kan richten. “Wat wij willen zijn goede opbrengsten, een goed inkomen en weinig regels.” Hij noemt de vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een belangrijke inzet van LTO. “We hebben dit jaar Europese verkiezingen en er komt een nieuwe Europese Commissie. Hopelijk blijft Phil Hogan Europees landbouwcommissaris, want die heeft het goed voor met de landbouw.”

Stabiliteit van het kabinet

De verkiezingen van provinciale staten zullen effect hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee mogelijk op de stabiliteit van het kabinet.

Ik hoop niet dat het kabinet valt, want deze regering is best boervriendelijk

“Dat is een risicofactor die we niet mogen onderschatten. Ik hoop niet dat het kabinet valt, want deze regering is best boervriendelijk. Kijk maar hoe het kabinet de aanvallen op de landbouw vanuit milieu- en natuurorganisaties afslaat.”

Laatste reacties

 • arink

  Canon ziet niet waar de werkelijke dreigingen en veranderingen gaan ontstaan, en vindt derhalve deze coalitie boervriendelijk. We staan aan de vooravond van een energie en voedseltransitie die ons voedingspatroon fundamenteel gaat veranderen. Het huidige kabinet gaat de klimaatproblematiek te lijf met "storage" en gecamoufleerde emessiebeperking, dat levert straks stinkende wonden op. Ons huidige voedselpatroon is een voortvloeisel uit het fossiele tijdperk, en dat gaat op de schop, of we willen of niet. LTO heeft iemand nodig met visie, geen vergaderfossiel die blijft hangen in een vorig tijdperk.

 • Bennie Stevelink

  Moet ik hieruit begrijpen @Arink dat biologische landbouw wordt afgeschaft? Want die heeft immers het hoogste gebruik aan fossiele brandstof per kg product.

 • mtseshuis

  Ik vind deze coalitie en minister Schouten in het bijzonder niet bepaald boervriendelijk. Dus van Calon hoeven we niet veel te verwachten, zeker niet van de 3 speerpunten, want die worden vast erger ipv beter...

 • mtseshuis

  Ik vind deze coalitie en minister Schouten in het bijzonder niet bepaald boervriendelijk. Dus van Calon hoeven we niet veel te verwachten, zeker niet van de 3 speerpunten, want die worden vast erger ipv beter...

 • mtseshuis

  Ik vind deze coalitie en minister Schouten in het bijzonder niet bepaald boervriendelijk. Dus van Calon hoeven we niet veel te verwachten, zeker niet van de 3 speerpunten, want die worden vast erger ipv beter...

 • koestal

  Calon heeft zelf al veel schade aangericht,hoeveel boeren heeft hij al geroyeerd,tenminste dat was hij van plan,heeft hij op de tv mee gedreigd.Moeten we daar de oorlog mee winnen.

 • koestal

  Calon heeft zelf al veel schade aangericht,hoeveel boeren heeft hij al geroyeerd,tenminste dat was hij van plan,heeft hij op de tv mee gedreigd.Moeten we daar de oorlog mee winnen.

 • wmeulemanjr1

  'Der immer brullende leeuw van lto'

 • arink

  Nog een keer tellen Stevelimk, je slaat een paar posten over waarschijnlijk.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.