Home

Achtergrond 1 reactie

‘Importeer alleen producten die aan EU-standaarden voldoen’

Boeren uit Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg troffen elkaar op vrijdagmiddag 25 januari pal aan de Duits-Belgische grens ten zuidoosten van Aken. Zij protesteerden tegen de gevolgen van de diverse EU-handelsovereenkomsten voor de individuele boeren. Namens Nederland beklom melkveehouder Hans Geurts uit Veulen het spreekgestoelte. Hij sprak met 3 petten: als bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), als voorzitter van het Platform Aarde Boer en als consument.

Waar richten jullie protesten zich op?

“Op de EU-handelsovereenkomsten met onder andere Canada, Oekraïne, de Mercosur-landen en de Verenigde Staten. Zo heeft de Europese Commissie onlangs een mandaat gevraagd om met de VS over een ‘TTIP-light’ te kunnen onderhandelen. Daarnaast onderhandelt de EU met nog tal van landen, zoals Japan, over bilaterale vrijhandelsverdagen. Deze vrijhandelsverdragen geven meer macht aan de multinationale agribusiness, maar verzwakken de positie van boeren, consumenten en werknemers. De boerenorganisaties willen samen met andere organisaties zich inzetten voor een eerlijk wereldhandelsbeleid en voor een Europa gebaseerd op mondiale solidariteit dat zich richt op wereldwijde bestaanszekerheid voor boeren voor eerlijke prijzen en op de bescherming van het klimaat en het milieu.”

De landbouw vormt bij tal van deze handelsovereenkomst steeds het wisselgeld

De overkoepelende Europese landbouworganisaties, verzameld in de Copa-Cogeca, waren niet bij deze actie betrokken. Waarom niet?

“De onder de vlag van Copa-Cogeca actieve standsorganisaties kijken breder. Zo ook naar het belang van de coöperaties en de agribusinessbedrijven. Ze stellen vaker dat we ook oog moeten hebben voor de export van producten naar landen buiten de EU. Wij komen duidelijk op voor de belangen van de individuele boeren.”

Demonstratie van Europese boeren voor een eerlijke handel op de snelweg nabij Lichtenbusch. - Foto: Twan Wiermans
Demonstratie van Europese boeren voor een eerlijke handel op de snelweg nabij Lichtenbusch. - Foto: Twan Wiermans

Zijn die handelsovereenkomsten die de Europese Commissie sluit daadwerkelijk slecht voor de individuele boeren?

“Ja, zeer zeker. De landbouw vormt bij tal van deze handelsovereenkomst steeds het wisselgeld. Die handelsverdragen creëren voor de grote bedrijven openingen op bepaalde markten. Vervolgens eisen die landen als tegenprestatie dat zij hun agrarische producten zonder invoerrechten op de EU markt mogen brengen. Dat zijn producten die veelal niet voldoen aan de hoge eisen op het vlak van onder andere productie, dierwelzijn, milieu en klimaat. Allemaal door de EU opgelegde eisen die de boeren opzadelen met een (vaak aanzienlijk) hogere kostprijs. Hierdoor kunnen de Europese boeren op de eigen markt steeds moeilijker concurreren. Concrete voorbeelden: de import uit Canada van met in de EU verboden groeihormonen en ei- en kipproducten uit de Oekraïne.”

Moeten wij anders met onze productie afdalen naar de lage standaarden die in de betreffende importlanden worden gehanteerd?

Wat dan te doen?

“De meeste Nederlandse en Europese politici hebben steeds hun mond vol van betere en faire prijzen voor de boeren. Echter, veel van deze politici zijn ook voorstander van de vrijhandelsafspraken. Ze begrijpen nog steeds niet dat goede, eerlijke prijzen voor de boeren niet samengaan met deze vrijhandelsovereenkomsten. Het is niet mogelijk om als boer een faire prijs voor je product te beuren, wanneer de markt kapot wordt gemaakt door de import van goedkopere producten met een lagere productie- of dierwelzijnstandaard. De import van deze producten dient aan dezelfde hoge EU-standaarden te voldoen. Of moeten wij anders met onze productie afdalen naar de lage standaarden die in de betreffende importlanden worden gehanteerd? Dit laatste staat onze maatschappij niet meer toe. Verder zorgt het mondiale gesleep met agrarische producten voor een grote CO2-voetafdruk.”

Namens Nederland ondertekent Hans Geurts de petitie die zich tegen de internationale handelsovereenkomsten keert. - Foto: Twan Wiermans
Namens Nederland ondertekent Hans Geurts de petitie die zich tegen de internationale handelsovereenkomsten keert. - Foto: Twan Wiermans

Waarom nu deze demonstratie?

“In eerste instantie stond deze voor eind september 2018 gepland. Echter, door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de Belgische provincie Luxemburg werd de bijeenkomst toen afgezegd. Daarnaast loopt momenteel een procedure voor het Europese Hof van Justitie over de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA). Via deze weg proberen we het besluit hiervan te beïnvloeden en de politici wakker te maken.”

Eén reactie

  • agratax.1

    Als de eisen van onze Europese politiek m.b.t. teelt wijze, dierwelzijn worden door gevoerd voor onze eigen voedselproductie en de bij behorende voedselprijzen worden bepaald volgens de Vrije Wereld Markt waar totaal andere eisen gelden betekent dit een verdere verarming van onze landbouw gemeenschappen en verarming van het landelijk gebied. Dit zijn zaken die het Milieu, Klimaat en Voedselzekerheid niet ten goede komen. IK had gehoopt dat de beleidsmakers dit wel hadden geleerd van het verplaatsen van de maak industrie naar lage lonen landen. Verarming van hele industrie gebieden in Europa met alle sociale en financiele kosten om het weer op te krikken en een nog steeds straat arme productiewerkers in de super lage lonen landen. Nu is de landbouw als grondstoffen producent aan de beurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.