Home

Achtergrond 10 reacties

Boeren leveren direct aan Lowlands

Hoe ziet het voedsel van de toekomst eruit? Wat eten we in 2050? Bezoekers van muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen kunnen een voorproefje nemen in Brasserie 2050.

Tussen de feesttenten, podia en foodtrucks prijkt een opvallend gebouw op het festivalterrein van Lowlands. Een witte constructie die aan een tuinbouwkas doet denken, met zakken graan en kruidenplanten als wanden. Aan het plafond hangen uien, bosjes haver en suikermais. De droogte van het seizoen is zichtbaar aan het gewas.

Dit restaurant heeft Rabobank samen met de Food Line-Up en Lowlands ontwikkeld. Boeren uit de regio leverden de ingrediënten van de moderne gerechten, waarbij regionale productie, minder vlees en geen verspilling centraal staat.

Lees verder onder de foto‘s

Brasserie 2050 op Lowlands: Een constructie die aan een kas doet denken, met zakken graan en kruidenplanten als wanden. Aan het plafond hangen uien, bosjes haver en suikermais. - Foto: Sam Tobiana
Brasserie 2050 op Lowlands: Een constructie die aan een kas doet denken, met zakken graan en kruidenplanten als wanden. Aan het plafond hangen uien, bosjes haver en suikermais. - Foto: Sam Tobiana

Uien van vlak naast het festivalterrein

Akkerbouwer Carel Bouma is een van de leverancier van de gewassen. Hij heeft een biologisch akkerbouwbedrijf direct naast het festivalterrein van Lowlands. Hij komt zodoende al vanaf het begin op het festival, maar producten leveren deed hij nog niet eerder. Nu staat hij wel op Lowlands.

In de keuken van Brasserie 2050 verwerkt kok Samuel Levie de biologische aardappelen, uien en knoflook van Bouma in de gerechten van de toekomst. De sperziebonen waren door de droogte nog te klein, die komen nu van een andere teler.

Om grote hoeveelheden gaat het niet. “We hebben naast de uien, knoflook en haver 25 kilo van ons nieuwe ras rode aardappelen, ‘Rode Jan’ geleverd en 140 kilo krielaardappelen”, zegt Bouma met gepaste trots. “De uien stonden hier 300 meter vandaan nog in de grond.”

Carel Bouwma teelde de geleverde uien vlak naast het festivalterrein in Biddinghuizen. - Foto: Mariska Vermaas
Carel Bouwma teelde de geleverde uien vlak naast het festivalterrein in Biddinghuizen. - Foto: Mariska Vermaas

Graan nu als contragewicht, daarna voor consumptie

Biodynamisch akkerbouwer Martijn Schieman van De Zonneboog en graanverwerker Rogier Scherpbier van De Zonnespelt in Lelystad leverden graan voor de Brasserie. Het graan, verpakt in 25-kilozakken, dient als contragewicht om de constructie van het restaurant stevig te houden.

“Als het festival voorbij is, gaat het graan gewoon weer de consumptie in, mits de kwaliteit nog goed is. Mocht het gaan regenen en het product wordt ondanks de zeilen toch vochtig, dan kan het altijd nog in het veevoer. We gooien niks weg”, zegt Scherpbier. Met zijn bedrijf pelt hij onder andere spelt en verwerkt hij biologische granen.

Mocht het graan van Rogier Scherpbier dat nu als contragewicht worden gebruikt, vochtig worden dan kan het in veevoer worden gebruikt. - Foto: Mariska Vermaas
Mocht het graan van Rogier Scherpbier dat nu als contragewicht worden gebruikt, vochtig worden dan kan het in veevoer worden gebruikt. - Foto: Mariska Vermaas

‘Hoe houden we de bodemvruchtbaarheid op orde als we veganistisch gaan eten?’

Het vlees in de gerechten van de Brasserie 2050 is eveneens afkomstig uit de regio. Tineke van den Berg van Stadsboerderij Almere runt een bedrijf met 250 hectare akkerbouw en groenteteelt en 200 zoogkoeien die op 500 hectare natuurland lopen. “We hebben de koeien nodig voor de mest”, vertelt ze.

Wekelijks wordt een koe geslacht om te verkopen op de boerenmarkt die het bedrijf organiseert.

“Dit is het vlees van de toekomst. Er wordt veel gezegd dat vlees fout is en dat we veganistisch moeten gaan eten. Maar hoe houden we de bodemvruchtbaarheid op orde als we geen mest gebruiken? We hebben de mest nodig, dus hebben we ook koeien nodig”, zegt ze.

Hybride-vlees: helft rundvlees, helft plantaardig

Voor de Brasserie leverden ze 60 kilo rundvlees. Dat lijkt erg weinig voor een festival met 60.000 bezoekers. “Ze willen vast voorkomen dat er iets over is”, grapt Van den Berg. Het rundvlees wordt verwerkt in een steak tartare. “Maar in de toekomst moeten we minder vlees gaan eten. De tartare bestaat daarom uit hybride-vlees: het bestaat voor de helft uit echt rundvlees en voor de helft uit paprika en meloen”, legt Levie uit. “Het smaakt prima”, zegt Van den Berg terwijl ze het gerecht proeft met haar dochter Roos.

Samen met dochter Roos proeft Tineke van den Berg het door hen geleverde rundvlees. - Foto: Mariska Vermaas
Samen met dochter Roos proeft Tineke van den Berg het door hen geleverde rundvlees. - Foto: Mariska Vermaas

Geen kweekvlees of insectenburger

Het menu van de brasserie is samengesteld door cateraar de Food Line-Up, onder leiding van Samuel Levie. “Ik vind het heel tof om eens voor een festival te koken. Ik had nooit gedacht ooit nog eens op Lowlands te staan”, zegt hij.

Levie heeft bewust niet gekozen voor futuristische gerechten als kweekvlees, of de alom bekende insectenburger. “We willen juist het publiek laten zien dat het nu, vandaag de dag al anders kan. Ik heb er vertrouwen in dat als we op een andere manier gaan consumeren, dat we dan een mooie en lekkere toekomst tegemoet gaan.”
Lees verder onder de foto


Kok Samuel Levie wil laten zien dat het vandaag de dag al mogelijk is om op een andere manier te consumeren. – Foto: Sam Tobiano

In de Brasserie worden 7 gerechten geserveerd die normaal ook op de kaart staan in een Brasserie. De recepten zijn echter aangepast met het oog op de klimaat- en voedselvraagstukken waar de wereld voor staat.

Zo is de olie die bij het brood wordt geserveerd op smaak gebracht met ‘de restjes van gister’, de afgesneden kruiden die niet werden gebruik. Het brood is een desembrood van een reststroom van aardappelschillen.

De kaviaar is gemaakt van zeewier en de salade Niçoise is omgedoopt tot de Salade Biddinghuizen, bestaande uit producten die allemaal in de directe omgeving van het festivalterrein zijn geproduceerd. De salade is voorzien van een Kipster-eitje en biologische gekweekte meerval.


  • De salade, bestaande uit producten die in de directe omgeving van het festivalterrein zijn geproduceerd, is voorzien van een Kipster-eitje en biologische gekweekte meerval. - Foto: Mariska Vermaas

    De salade, bestaande uit producten die in de directe omgeving van het festivalterrein zijn geproduceerd, is voorzien van een Kipster-eitje en biologische gekweekte meerval. - Foto: Mariska Vermaas

  • De olie bij het brood wordt op smaak gebracht met ‘de restjes van gister’. - Foto: Sam Tobiana

    De olie bij het brood wordt op smaak gebracht met ‘de restjes van gister’. - Foto: Sam Tobiana

  • Kaviaar van zeewier. - Foto: Sam Tobiana

    Kaviaar van zeewier. - Foto: Sam Tobiana

  • Er worden gerechten geserveerd die normaal ook op de kaart staan in een Brasserie. Ze zijn echter aangepast met het oog op de klimaat- en voedselvraagstukken waar de wereld voor staat. - Foto: Sam Tobiana

    Er worden gerechten geserveerd die normaal ook op de kaart staan in een Brasserie. Ze zijn echter aangepast met het oog op de klimaat- en voedselvraagstukken waar de wereld voor staat. - Foto: Sam Tobiana

CO2-reductie met bourguignon sans boeuff

Op het menu staat ook een ravioli van zilte aardappel, gezien de klimaatverandering en de verziltende landbouwgronden. Een bourguignon sans boeuf moet de bezoekers laten proeven dat rundvlees goed te vervangen is door plantaardige eiwitten.

“De CO2-reductie die het met dit gerecht behaald is maar liefst 77%”, zegt klimaatonderzoekster Laura Heerema van Giant Leaps.

Voor het toetje, een crème brûlée, koos Levie voor de zuivel van melkveebedrijf Erf 1 uit Kampen, van de familie Bruins. Zij melken70 koeien en verwerken een deel van de melk tot eigen zuivelproducten, zoals yoghurt, kaas en boter. Ze leverden 45 liter melk aan de Brasserie.

Ook aan de nachtbrakers van het festival is gedacht. In de nacht kunnen de feestgangers bij de Brasserie terecht voor de Karma Shoarma, gemaakt van knolselderij.


  • De directeur van het festival hoopt dat de bezoekers hun denkkracht en intelligentie inzetten om een betere wereld te creëren. - Foto: Sam Tobiana

    De directeur van het festival hoopt dat de bezoekers hun denkkracht en intelligentie inzetten om een betere wereld te creëren. - Foto: Sam Tobiana

  • De directeur van het festival hoopt dat de bezoekers hun denkkracht en intelligentie inzetten om een betere wereld te creëren. - Foto: Sam Tobiana

    De directeur van het festival hoopt dat de bezoekers hun denkkracht en intelligentie inzetten om een betere wereld te creëren. - Foto: Sam Tobiana

Festivalgangers aan het denken zetten

Festival-directeur Eric van Meerdenburg wil met Brasserie 2050 de festivalgangers aan het denken zetten. “Als je drie dagen op een festival bent, wil je ook wel eens even iets anders dan muziek. Daarom bieden we ook kunst en cultuur. Met dit restaurant willen we de bezoekers aan het denken zetten over de enorme uitdagingen waar we voor staan”, zegt de festivaldirecteur.

De bezoekers van Lowlands zijn doorgaans hoger opgeleid. “We hopen dat de bezoekers hun denkkracht en intelligentie inzetten om een betere wereld te creëren”, zegt Van Meerdenburg.

Lowlands-directeur Eric van Meerdenburg: "Met dit restaurant willen we de bezoekers aan het denken zetten over de enorme uitdagingen waar we voor staan." - Foto: Mariska Vermaas
Lowlands-directeur Eric van Meerdenburg: "Met dit restaurant willen we de bezoekers aan het denken zetten over de enorme uitdagingen waar we voor staan." - Foto: Mariska Vermaas

Rabobank wil voedselverhaal vertellen

Het is het tweede jaar dat Rabobank zich verbindt aan Lowlands. Naast de sportsponsoring ondersteunt de bank ook cultuurprojecten, waaronder Lowlands. Rabobank profileert zich met slogan ‘Growing a better world’ als bank die werkt aan een duurzame oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.

Tom van Kuyk van Rabobank is initiatiefnemer van Brasserie 2050. “We zochten als bank naar een manier om het voedselverhaal te vertellen”, zegt hij.

In de brasserie- het enige restaurant op het festival met tafels en stoelen – krijgen de bezoekers bij ieder gerecht dat ze bestellen het verhaal achter het gerecht te horen. De bediening is hier speciaal voor opgeleid.

Tom van Kuyk van Rabobank, initiatiefnemer van Brasserie 2050: “We zochten als bank naar een manier om het voedselverhaal te vertellen.” - Foto: Mariska Vermaas
Tom van Kuyk van Rabobank, initiatiefnemer van Brasserie 2050: “We zochten als bank naar een manier om het voedselverhaal te vertellen.” - Foto: Mariska Vermaas

Alle materialen worden hergebruikt

Het hele concept van de basserie is duurzaam: alle materialen zijn hergebruikt en worden na afloop van het festival weer teruggebracht. Zelfs de stroomvoorziening, met een batterij in plaats van een gangbaar aggregaat, is duurzaam.

De verwachting is dat er de komende dagen 5.000 gerechten worden geserveerd. Goed voor onder andere 80 kilo zilte aardappelen, 750 kipster-eieren, 1.600 uien voor consumptie en decoratie, 45 liter melk, 60 kilo vlees, 120 kilo plantaardige boeuf-bourguignon en 20 kilo sla.

Op de vraag aan de boeren of de Rabobank hen wel goed betaalde voor de geleverde producten was het antwoord eenduidig: ‘marktconform’.

Laatste reacties

  • waldpyk

    Valt het financieren van die megakippenmesterijen in de Oekraiene door de Rabo ook onder die slogan "Growing a better world" ? Of kunnen onze eigen vleeskuikenmesters straks verrekken als die stroom goedkoop(want importvrij want "EU ") vlees met label geproduceerd in NL ons land binnenstroomt? De interesse van de gemiddelde bezoeker gaat denk ik meer uit naar een biertje/wijntje en wat geestverruimende middelen.

  • veldzicht

    Is dat dan zo duurzaam 200 zoogkoeien op 500 ha land?

  • farmerbn

    Rabobank is geen bank meer voor de normale boer. Er werken daar te veel dromers en lieden die moderne wartaal uitkramen. Het gezonde boerenverstand is weg.

  • el

    Ben benieuwd hoe het brein van de toekomstige hoogopgeleiden zich ontwikkeld op het nieuwe rantsoen!

  • koestal

    vooral veel uien laten proeven,daar heb je twee keer wat aan

  • el

    Komt er teveel methaan gas los, niet goed voor het milieu!

  • Gat

    En waar is het meeste volk te vinden? Bij de friettent!

  • Johnny Hogenkamp

    Een gram aardappelen en een milliliter melk per bezoeker krijgt aandacht. De consumptie zal weer als vanouds een kilo hamburgers en vele liters bier per bezoeker zijn.

  • Alco

    Zelfs is er infiltratie in de RABO bank, die het geloof aan de man wil brengen dat we de wereld redden met minder vlees te eten.

  • koestal

    WAT ETEN WE MORGEN? is veel belangrijker .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.