Home

Achtergrond 10 reacties

‘Boeren meer belonen voor hun inzet voor het klimaat’

Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, zijn geen fundamentele wijzigingen in de landbouw nodig. Dat blijkt uit de plannen voor het klimaatakkoord.

Kees van Zelderen is biologisch melkveehouder en portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie bij LTO Nederland. Hij zit namens LTO aan de klimaattafel Landbouw en Landgebruik.

Wat was de inzet tijdens de onderhandelingen voor dit akkoord op hoofdlijnen?

“We zijn door klimaatminister Wiebes op ‘tonnenjacht’ gestuurd. Met elkaar moesten we bekijken waar we tonnen aan broeikasgassen konden verminderen. De opgave voor de landbouw, van 3,5 Mton reductie, lag er al. Voor de landbouw is dat realistisch.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Kees van Zelderen is biologisch melkveehouder in De Rips (N.-Br.) en portefeuillehouder Klimaat bij LTO Nederland. - Foto: Bert Jansen
Kees van Zelderen is biologisch melkveehouder in De Rips (N.-Br.) en portefeuillehouder Klimaat bij LTO Nederland. - Foto: Bert Jansen

Wat zijn de pijnpunten in de landbouwgesprekken?

“Landbouw is een moeilijke sector, want je kun het niet uitzetten. Een koe zal altijd methaan blijven uitstoten en de oxidatie van veenweiden kun je niet van de ene op de andere dag stopzetten. Op technisch gebied is er veel mogelijk, maar dat kost tijd. Het ontwikkelen van nieuwe stalsystemen kan voor milieuwinst zorgen, maar je kunt boeren ook niet verplichten om nu een nieuwe stal te bouwen.”

Wat mist u nog in dit eerste akkoord?

“Veel boeren wekken duurzame energie op met zonnepanelen of windmolens. Het zou mooi zijn als deze inzet wordt gecompenseerd voor de broeikasgassen die onvermijdelijk bij landbouwprocessen vrijkomen. Boeren zouden meer beloond moeten worden voor hun inzet voor het klimaat. Het zou mooi zijn als het vastleggen van koolstof in de bodem een waarde krijgt bijvoorbeeld.”

Zijn boeren bereid om met deze doelen aan de slag te gaan?

“Veel boeren doen het al. De reductie die de landbouw de afgelopen decennia heeft laten zien, is het resultaat van maatregelen op andere gebieden. Dat werkt andersom ook. Bodemgezondheid, biodiversiteit en andere duurzame doelen zullen ook gebaat zijn bij maatregelen die nu in het kader van de klimaatdoelen worden genomen. Koolstof vastleggen in de bodem verhoogt het gehalte organische stof, hierdoor is de grond ook beter bestand tegen weersextremen.”

Laatste reacties

 • Peerke1

  Hoe maken we de burgers duidelijk dat de boeren zo goed bezig zijn en bovenal voor goed en goedkoop voedsel zorgen.

 • Alco

  Een biologische boer in het klimaat overleg!!!!!
  Tja.
  Ze kunnen nog geen antwoord geven op de vraag hoe ze de verloren gegane nutriënten, die via de consument in de wc pot verdwijnen weer willen aanvullen.

 • Jan-Zonderland

  @Alco, ik fronste mijn wenkbrauwen ook wel enigzins. Niet dat ik wat tegen bio boeren heb, ieder zijn ding, maar dit komt wel ietwat bevooroordeeld over.

 • gerben5

  Hoe doe jij dat dan alco?

 • Firma Vellenga

  Ik had ook al vraagtekens, we horen nooit veel goeds van LTO en dan te lezen dat een biologische boer aan de vergader tafel zit. Terwijl wij in omschakeling zijn naar biologische. Van mij mag de vuist wel wat meer op tafel van deze man.

 • Alco

  Gerben.
  Het enigste wat wij aan die vergadertafel moeten doen is met de vuist op tafel slaan om er bij iedereen in te prenten dat landbouw altijd circulair is.
  Minder vee betekend ook minder voedsel, waardoor er dus altijd balans blijft.
  De mens is de vervuiler.

 • jgjwesterink@filternet.nl

  Goed dat dit besef begint te komen . Duurzaamheid moet betaald worden en dat toevallig een bioboer dit zegt doet er verder niet toe mijns inziens

 • koestal

  boeren doen al jaren aan klimaatbeheersing en werden daar niet voor betaald

 • Alco

  Net Thieme bij #Jinek gehoord.
  Niet gestoord door enige kennis van zaken kon ze weer oreren naar hartenlust. Zonder ook maar enig weerwoord.
  Waar is G.... dat LTO.
  Als ik bel. Nee we spreken alleen met het LTO

 • koestal

  Boeren worden niet beloond ,alleen maar gestraft en moeten overal voor betalen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.