Home

Achtergrond

EU-subsidie voor Nederlandse boer is speelbal in EU-begroting

Na de brexit moet een manier worden gevonden om de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk te compenseren.

Hoeveel geld per boer wordt uitbetaald voor betalingsrechten is tot 2 cijfers achter de komma bekend. Dat wordt ieder jaar verplicht gepubliceerd door RVO.nl. Lang niet iedereen is er blij mee, maar het is wel de keerzijde van subsidie ontvangen uit de goedgevulde EU-geldpot.

Brexit

Hoe die geldpot wordt gevuld en vervolgens verdeeld, is amper transparant te noemen. In die geldpot komt in de volgende begrotingsperiode van de EU geen bijdrage meer vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk betaalt net als Nederland meer voor de EU dan dat het rechtstreeks ontvangt uit de EU-begroting. In de jaren 2014-2016 was dat gemiddeld € 7,5 miljard per jaar voor het Verenigd Koninkrijk en voor Nederland gemiddeld € 2,8 miljard nettobijdrage per jaar.

Als er geen bijdrage meer is vanuit het Verenigd Koninkrijk na de brexit zal een manier gevonden moeten worden om dat te compenseren. In de Brusselse logica betekent dat niet dat er wordt bezuinigd. Nee, in de op 2 mei 2018 gepresenteerde begroting prijkt een bedrag van € 1.135 miljard voor de periode 2021-2028. Nauwelijks meer dan in de huidige 7-jaarperiode volgens de Commissie. Maar er is in dat cijfer geen rekening gehouden met inflatie. Als dat wel gebeurt, wordt het totaalbedrag € 1.279 miljard en daarmee flink wat hoger dan in de huidige periode.

Artikel gaat verder onder de foto

Budgetcommissaris Gunther Oettinger en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (rechts) bij de presentatie van het EU-budget. - Foto: ANP
Budgetcommissaris Gunther Oettinger en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (rechts) bij de presentatie van het EU-budget. - Foto: ANP

Nog hogere korting voor Nederland

Het aandeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid neemt wel af en zakt ver onder de 30% van de begroting. Als het aan Nederland ligt, gaat dat nog verder omlaag. Het budget voor inkomenssteun is aan het eind van de 7-jaarperiode bovendien 9% lager dan aan het begin. Een nog hogere korting voor Nederland ligt in het verschiet als de geldstroom verschuift naar landen die een groter deel van de koek willen.

De belangrijkste bijdrage vanuit Brussel richting Nederland was tot nu toe ironisch genoeg afkomstig uit het GLB. Dat wordt nog lastig voor de regering. Pleiten voor minder landbouwsubsidies vergroot in principe de netto-afdracht van Nederland. En de gewenste bezuiniging op de begroting doet het misschien goed in Nederland, maar scoort in veel landen helemaal niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.